Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Παραμύθια της χαλιμάς η έξοδος από το μνημόνιο – Ποιος δανείζει έναν πτωχευμένο;

Βαρουφάκης: Παραμύθια της χαλιμάς η έξοδος από το μνημόνιο – Ποιος δανείζει έναν πτωχευμένο;
Δεν μπορεί να αναπνεύσει η Ελλάδα με πλεόνασμα 3,5%, αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος, θα είμαστε πάντα σε μνημόνιο υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης
Παραμύθια της χαλιμάς χαρακτήρισε την έξοδο από το μνημόνιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% η χώρα δεν μπορεί να ανασάνει, τονίζοντας ότι δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, η χώρα θα είναι πάντα σε μνημόνιο.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm και ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα έχει προοπτική δανεισμού από τις αγορές, ο κ. Βαρουφάκης το απέρριψε.
«Ποιος σοβαρός δανειστής δανείζει έναν πτωχευμένο;
Εκτός αν υπάρχει εγγύηση, από την ΕΚΤ και τον Draghi.
Αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, η χώρα θα είναι πάντα σε μνημόνιο» είπε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Regling ότι ο Βαρουφάκης χρέωσε την Ελλάδα με πολλά δισεκατομμύρια, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι «ο ένοχος πάντα προσπαθεί να φορτώσει το έγκλημά του στο θύμα».
«Επί της υπουργίας μου το ΑΕΠ της χώρας έμεινε στα ίδια επίπεδα» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης.
Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, ο κ.Βαρουφάκης  είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία περικοπή συντάξεων από το ΔΝΤ.
«Δεν θα αποφασίσει ο Τσακαλώτος με την Λαγκάρντ.
Η απόφαση θα ληφθεί από το Βερολίνο.
Η απόφαση για τις συντάξεις θα εξαρτηθεί από τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέρκελ στην κυβέρνησή της και όχι υπό τη μορφή «ανταλλαγμάτων» (Πρέσπες κλπ)» ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τόνισε ότι η σύγκρουση Ρώμης-Βερολίνου δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της σε ορισμένες κινήσεις, όπως μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις ή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα να αναπνεύσει αυτή η χώρα με πλεόνασμα 3,5%.
Αν νομοθετήσουμε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε αυτή τη συγκυρία, δεν υπάρχει πιθανότητα να μας κάνουν το παιχνίδι του 2015, τώρα που υπάρχει το θέμα της Ιταλίας.
Αλλά δεν θα το κάνουμε με τυμπανοκρουσίες.
Θα το κάνουμε απλά, λέγοντας ότι μειώνουμε τους φόρους για να αναπνεύσει η οικονομία, για να μην φεύγουν οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και οι νέοι μας στο εξωτερικό» είπε ο κ.Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς για την περίπτωση της ιταλικής κρίσης ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ότι είμαστε πολύ νωρίς σε μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση και αυτό γιατί -όπως ισχυρίστηκε- η Ιταλία «θα έπρεπε να πετά», αντίθετα έχει συρρίκνωση σταθερή εδώ και 20 περίπου χρόνια.
«Η ιταλική οικονομία δεν μπορεί να αναπνεύσει εντός της Ευρωζώνης, έτσι όπως είναι δομημένη η Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η χώρα είναι μια ισχυρή οικονομία, ένα «εξαγωγικό μηχάνημα», όπως η Ιαπωνία.
Όπως και στην Ιαπωνία, έτσι και στην Ιταλία, δημιουργήθηκε ένα τραπεζικό σύστημα με 'φούσκες'.
Η διαφορά όμως είναι ότι η Ιταλία είναι στην Ευρωζώνη και δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, όπως έκανε το Τόκιο» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης