Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Calipso: Όχι οι αγορές δεν ανησυχούν για τα οικονομικά της Ιταλίας αλλά για το Italexit

Calipso: Όχι οι αγορές δεν ανησυχούν για τα οικονομικά της Ιταλίας αλλά για το Italexit
Ο μεγαλύτερος φόβος, αυτός που κρατάει ψηλά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πέρα από κάθε οικονομική λογική, είναι η πολιτική.
Oι αγορές δεν ανησυχούν για τα οικονομικά της Ιταλίας αλλά για το Italexit αναφέρει η Calipso μια εξειδικευμένη εταιρία που παρακολουθεί την αγορά των CDS Credit Default Swaps τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χώρας.
Ο υπουργός οικονομικών Tria έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ιταλία έχει σταθερά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.
Στην πραγματικότητα, οι αγορές δεν ανησυχούν για τα βασικά οικονομικά μεγέθη.
Ούτε καν για την απίθανη αφερεγγυότητα της Ιταλίας.
Ο μεγαλύτερος φόβος, αυτός που κρατάει ψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων πέρα από κάθε οικονομική λογική, είναι η πολιτική.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ιταλία μπορεί αργά ή γρήγορα να βγει από το ευρώ.
Αυτή η ανησυχία μπορεί να μετρηθεί με τις τιμές των παραγώγων που ονομάζονται CDS:
Με βάση την Calipso, μια εταιρεία που ειδικεύεται στα παράγωγα στην Ιταλία, σήμερα οι τιμές των CDS δείχνουν ότι η πιθανότητα αφερεγγυότητας της Ιταλίας ανέρχεται στο 13,2%.
Η πιθανότητα διπλασιάστηκε όταν τίθεται το ερώτημα εάν η Ιταλία μπορεί να επιστρέψει στην λίρα το 23,8% πιστεύει πως ναι μπορεί να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα.
Είναι σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό δεν πείθουν τους επενδυτές.
Οι συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) είναι ασφάλιστρα με τα οποία οι επενδυτές καλύπτουν τις επενδυτικές τους θέσεις έναντι του κινδύνου αφερεγγυότητας οποιασδήποτε εταιρείας ή κράτους.
Συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Με βάση την μεταρρύθμιση του 2014, στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι CDS.
Ο πρώτος τύπος είναι ο παλαιός (πριν από το 2014), ο οποίος ασφαλίζει τους επενδυτές μόνο από τον κίνδυνο αφερεγγυότητας ενός κράτους.
O δεύτερος τύπος CDS (που γεννήθηκε μετά τη μεταρρύθμιση του 2014) διασφαλίζει τους επενδυτές όχι μόνο από τον κίνδυνο της αθέτησης, αλλά και από τον κίνδυνο μετατροπής του χρέους από ένα νόμισμα σε ένα άλλο.
Επομένως, αρκεί η σύγκριση των τιμών αυτών των δύο CDS για να αποκαλύψει την πιθανότητα η Ιταλία να αποχωρήσει από το ευρώ.
Οι πιθανότητες είναι μηδενικές.
Με βάση την έρευνα της Calypso η αγορά δεν φοβάται την πτώχευση της Ιταλίας ( η πιθανότητα είναι στο 13% όπως το 2017 και το 2016), αλλά την πιθανότητα να επιστρέψει στην λίρα.
Το ποσοστό 23,8% - αναφέρει η Calipso - υπολογίζεται με βάση την υπόθεση υποτίμησης της λίρας κατά 30% και συσχέτισης με την αδυναμία πληρωμής του κρατικού χρέους 50%.
Οι αγορές δεν είναι ο Νοστράδαμος.
Οι προβλέψεις είναι συχνά λανθασμένες.
Αλλά το πρόβλημα δεν αλλάζει.
Τα CDS φέρουν πραγματικές τιμές και στις αγορές οι επενδυτές ποντάρουν πραγματικά κεφάλαια, οπότε πρέπει να τους υπολογίζουμε.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης