Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Wall Street αντιμέτωπη εκ νέου με μία «Μαύρη Δευτέρα» του 1987

tags :
Morgan Stanley: Η Wall Street αντιμέτωπη εκ νέου με μία «Μαύρη Δευτέρα» του 1987
Ανάλογες με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά παρατηρήθηκαν το 1987 αλλά και το 2000, όταν και κατέρρευσε η Wall Street
Η πρόσφατη άνοδος της μεταβλητότητας των ομολόγων υπήρξε ως επί το πλείστον μια παρενέργεια της υποχώρησης της νομισματικής παλίρροιας, εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Hans Redeker, ο οποίος αποδίδει την πρόσφατη πτώση των αγορών στην ταχεία συρρίκνωση της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών
Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα σχολιάζει πως ανάλογες συνθήκες στην αγορά παρατηρήθηκαν το 1987 αλλά και το 2000, όταν και κατέρρευσε η Wall Street.
Στο σήμερα, αν και η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της μεταβλητότητας των μετοχών μπορεί να παραμείνει σε μεμονωμένα γεγονότα, η αυξανόμενη αστάθεια της αγοράς ομολόγων τείνει να κατευθύνει και άλλους δείκτες μεταβλητότητας.
Η αυξανόμενη μεταβλητότητα των ομολόγων κάνει τη διαφορά όταν η αστάθεια για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αποκλίνει.
Επίσης, οι αναλυτές της Morgan σημειώνουν ότι ο δείκτης ρευστότητας των μεγάλων τραπεζών βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.
«Η πιο άμεση επιβεβαίωση της αυξανόμενης έλλειψης ρευστότητας είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ βιώνουν εν τέλει πιέσεις, καθώς οι επενδυτές έχουν μετατοπίσει τις θέσεις τους».
Αυτό τον οδήγησε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "από πολλές απόψεις, η σημερινη εικόνα μας θυμίζει αυτό που συνέβη το φθινόπωρο του 1987".
 

Ένας άλλος "κόκκινος" Οκτώβριος
Ο αναλυτής της Morgan Stanley βρίσκει έναν παραλληλισμό μεταξύ του ανησυχητικού sell-off στις μετοχές αυτήν την εβδομάδα, και της Μαύρης Δευτέρας της 19ης Οκτωβρίου, του 1987.
Τότε, όπως και τώρα, οι μετοχές αυξάνονταν.
Τότε, όπως και τώρα, υπήρχε ένας νέος και μη δοκιμασμένος πρόεδρος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (ο Alan Greenspan τότε, ο Jerome Powell τώρα).
Τότε, όπως και τώρα, η οικονομία των ΗΠΑ είχε μόλις απολαύσει μεγάλες φορολογικές περικοπές.
Επομένως, δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη οι αναφορές στη Μαύρη Δευτέρα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης