Τα κρίσιμα στάδια που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης Ιταλίας - Κομισιόν - Δεν κινδυνεύει από οίκους αξιολόγησης, ΕΚΤ

Τα κρίσιμα στάδια που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης Ιταλίας - Κομισιόν - Δεν κινδυνεύει από οίκους αξιολόγησης, ΕΚΤ
Στα τέλη Οκτωβρίου οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard and Poor’s θα ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους για την Ιταλία
Προς κλιμάκωση οδεύει η κόντρα της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, καθώς έως τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, η Ρώμη οφείλει να υποβάλει στην Κομισιόν το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019.
Η ιταλική Γερουσία έπραξε αυτό που ήταν αναμενόμενο, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, αψηφώντας τόσο τις απειλές της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και των οίκων αξιολόγησης όσο και τις επιθέσεις των αγορών, που έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% και θεωρείται δεδομένο ότι θα απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ποια είναι όμως τα στάδια που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών η οποία θυμίζει το καλοκαίρι της ελληνικής κρίσης - τηρουμένων των αναλογιών - και απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης;

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

15 Οκτωβρίου 2018: Η καταληκτική ημερομηνία για να καταθέσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2019.
22 Οκτωβρίου 2018: Μετά την κατάθεση των προσχεδίων, η Κομισιόν έχει περιθώριο μιας εβδομάδας να διαπιστώσει εάν τα προσχέδια συμμορφώνονται με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των κρατών μελών.
Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν θα αποφανθεί για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας έως τις 22 Οκτωβρίου.
29 Οκτωβρίου 2018: Εάν η Κομισιόν αποφασίσει ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν είναι σύμφωνος με τους κανόνες της ΕΕ, έχει περιθώριο δύο εβδομάδες από την υποβολή του για να το απορρίψει, προθεσμία η οποία λήγει στις 29 Οκτωβρίου, εφόσον το προσχέδιο κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου.
5 Νοεμβρίου 2018: Στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ασκηθεί πίεση στη Ρώμη για αλλαγές στον προϋπολογισμό.
19 Νοεμβρίου 2018: Σε περίπτωση απόρριψης του προσχεδίου από την ΕΕ, η Ιταλίας έχει περιθώριο τριών εβδομάδων ( έως τις 19 Νοεμβρίου) για να υποβάλλει το αναθεωρημένο προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
3 Δεκεμβρίου 2018: Νέα συνεδρίαση του Eurogroup
10 Δεκεμβρίου 2018: Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες (ήτοι έως τις 10 Δεκεμβρίου) για να υιοθετήσει νέα άποψη όσον αφορά τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας και την επίδρασή της στην Ευρωζώνη.
13 Δεκεμβρίου 2018: Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), εξέλιξη η οποία αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της Ιταλίας.
14 Δεκεμβρίου 2018: Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για το 2018, η Ιταλία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, εφόσον η μάχη Ρώμης - Κομισιόν καταλήξει σε αδιέξοδο.
4-7 Φεβρουαρίου 2019: Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις οικονομικές της προβλέψεις έως το 2020.
Τα στοιχεία ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία, εάν υπάρξει σημαντική απόκλιση.

Τα επόμενα βήματα

Εάν η Ιταλία αρνηθεί να αλλάξει το προσχέδιο, η Κομισιόν ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι της Ιταλίας, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στο επίκεντρο των αγορών.
Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να ληφθεί τον Απρίλιο, δηλαδή στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαίου 2019, όπως σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα, όπως τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης και οι απειλές της ΕΚΤ

Στα τέλη Οκτωβρίου οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard and Poor’s θα ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους για την Ιταλία.
Αν και είναι πιθανή η υποβάθμιση, η Ιταλία δεν θα υποβαθμιστεί σε junk, άρα δεν θα χάσει το investment grade (επενδυτική βαθμίδα).
Και αυτό γιατί σε περίπτωση που τη χάσει, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ισχυρό σοκ εκροών από τα ομόλογα.
Ο Moody's, αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον Αύγουστο το outlook σε αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ.
Ο οίκος S&P την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ απειλεί την Ιταλία και τις τράπεζες.
Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι  δεν θα αναλάβει την διάσωση της Ιταλίας αν η κυβέρνησή της ή οι τράπεζές της έχουν πρόβλημα, εκτός εάν η ιταλική κυβέρνηση προσφύγει σε μνημόνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση πηγές στην ΕΚΤ, η Ιταλία θα μπορούσε να αποφύγει μια κρίση χρέους εάν η κυβέρνησή της υποχωρήσει, αλλά δεν πρέπει να υπολογίζει στην κεντρική τράπεζα για να δαμάσει τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια χώρα, εκτός εάν έχει συμφωνήσει σε ένα «πρόγραμμα» διάσωσης.
Οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης αυτών των κανόνων θα έπληττε την αξιοπιστία της ΕΚΤ και θα υπονόμευε την νομισματική ένωση.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τα ιταλικά ομόλογα θα χάσουν την επενδυτική τους βαθμίδα και οι ιταλικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιταλικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής δηλαδή να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Θα χάσουν επίσης και την πρόσβαση στο QE.
Ορισμένες ιταλικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να ζητήσουν ρευστότητα μέσω ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.
Η ΕΚΤ σε μια τέτοια περίπτωση χρήσης ELA θα μπορούσε να απαιτήσει μνημόνιο από την Ιταλία…με στόχο μεταξύ άλλων να αποτραπούν και οι εκροές καταθέσεων όπως και στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS