Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απελευθέρωσε η Τουρκία τον πάστορα Brunson - Σταθεροποίηση για τη λίρα στις 5,9/δολ.

Απελευθέρωσε η Τουρκία τον πάστορα Brunson - Σταθεροποίηση για τη λίρα στις 5,9/δολ.
Ο εισαγγελέας ζήτησε άρση του κατ' οίκον περιορισμού και ποινή φυλάκισης 10 χρόνια
(Upd) Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο Αμερικανό πάστορα A. Brunson στις Ηνωμένες Πολιτείες απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Brunson αφέθηκε ελεύθερος σήμερα (12/10), αφού καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για τρομοκρατία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του στη Σμύρνη και από εκεί αναχώρησε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV ο πάστορας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με ένα ιδιωτικό τζετ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει την ποινή του αμερικανού πάστορα.
Σύμφωνα με την απόφαση ο Brunson καταδικάζεται σε τρία χρόνια, ένα μήνα και 15 ημέρες, διάστημα το οποίο, έχει, ήδη εκτίσει.
Αρχικά ο εισαγγελέας είχε προτείνει μείωση της ποινής του στα 10 χρόνια φυλάκιση και άρση της καταδίκης του σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το δικαστήριο προχώρησε ακόμη και στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
Όπως ήταν φυσικό ο Donald Trump, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.
Ο Brunson βρέθηκε στο δικαστήριο της Σμύρνης για τέταρτη φορά, ενώ όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, κάποιοι μάρτυρες κατηγορίας προχώρησαν σε αλλαγή των καταθέσεών τους, γεγονός που φαίνεται να «ελαφρύνει» αρκετά τη θέση του Αμερικανού πάστορα.


Σημειώνεται ότι ο Brunson είχε αρχικά καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκιση, καθώς κατηγορούνταν για κατασκοπεία, σχέσεις με το κουρδικό PKK και φυσικά ως ένας εκ των βασικών συνεργατών του Fethullah Gülen, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan ήταν ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος ενάντιά του το καλοκαίρι του 2016.


«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά (στην υπόθεση) του πάστορα Μπράνσον!» έγραψε ο Trump σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Brunson να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Brunson και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».
Σημειώνεται ότι σε χθεσινό (11/10) δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου NBC, αναφέρονταν ότι οι αμερικανικές και τουρκικές αρχές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για απελευθέρωση του πάστορα.
Η θετική είδηση για το ζήτημα Brunson ώθησε υψηλότερα την τουρκική λίρα, θετική πορεία η οποία δεν είχε μεγάλη διάρκεια, με το τουρκικό νόμισμα να παραμένει κοντά στο επίπεδο των 6 λιρών ανά δολάριο.

Πρώτη ενημέρωση 2018-10-12 16:30:25
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης