Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο ως ο …καθρέφτης της Οικονομίας

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο ως ο …καθρέφτης της Οικονομίας
Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να γίνεται κάποια σταθεροποίηση, αλλά το κακό έχει γίνει
Άλλη μια καταστροφική βδομάδα πέρασε στο Ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέα χαμηλά που είχε να δει από τις αρχές του 2017 και το Δείκτη Τραπεζών να πλησιάζει τα ιστορικά χαμηλά του, που είχε πιάσει στις αρχές του 2016.
Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να γίνεται κάποια σταθεροποίηση, αλλά το κακό έχει γίνει.
Η κατακόρυφη πτώση έκανε τους Έλληνες πιο φτωχούς σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι να ανακτήσουμε κάποιο μέρος των απωλειών της πολυετούς κρίσης.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν είναι μέτοχοι μιας εταιρίας, δεν τους ενδιαφέρει η πορεία της.
Όμως δεν είναι έτσι.
Μια εταιρία έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ευημερία του τόπου εγκατάστασης και δραστηριοποίησής της, παρά στην ευημερία των μετόχων της.
Μια εταιρία δημιουργεί τζίρο και με το τζίρο αυτό αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας αλλά και πληρώνει φόρους, εισφορές και ταρίφες.
Μια εταιρία απασχολεί προσωπικό, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.  
Αυτά πληρώνει για να τα αποκτήσει αλλά επίσης για να λειτουργήσουν πληρώνει φόρους, εισφορές και ταρίφες.
Το προσωπικό της εταιρίας επίσης πληρώνει φόρους εισφορές και ταρίφες.
Στο τέλος μια εταιρία παράγει κάποιο κέρδος.  
Για το κέρδος αυτό επίσης πληρώνει φόρους.  
Ότι μείνει από το κέρδος (αν μείνει) μπορεί να δοθεί (εν μέρει) στους μετόχους που θα πληρώσουν πάλι φόρο και εισφορές.
Τελικά οι μέτοχοι έχουν μικρή συμμετοχή στην ευημερία που παράγει μια εταιρία, σε σχέση με την χώρα εγκατάστασης και δραστηριοποίησης της εταιρίας.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που όλες οι χώρες προσπαθούν εναγωνίως να προσελκύσουν επενδυτές.
Όταν η πτώση του χρηματιστηρίου επηρέασε όλες τις τράπεζες και μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα δανεισμού, εγγυήσεων και άλλα πολλά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των εταιριών στην Ελλάδα, είναι νομίζω κατανοητό ότι όλοι οι Έλληνες γίνονται φτωχότεροι.
Η τελευταία κρίση επικεντρώθηκε κυρίως στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος ενώ τον περασμένο Μάιο κρίθηκε επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, ξαφνικά βρέθηκε υπό κατάρρευση.
Σε αυτό βοήθησε η κρίση στην Ιταλία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων και κυρίως της Αμερικής, αλλά οι λόγοι είναι κυρίως Ελληνικοί.
Η «έξοδος από τα μνημόνια» και οι υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης, φόβισαν τους επενδυτές αντί να προσελκύσουν μαζικά επενδύσεις.
Τα αποτελέσματα της Εθνικής τράπεζας, έδειξαν ότι η λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι αυτή που προβλεπόταν και πρέπει να επιταχυνθεί η επίλυση των κόκκινων δανείων.  
Τα επιτόκια που δόθηκαν στην τράπεζα Πειραιώς για να δανειστεί ήταν εξωπραγματικά υψηλά, σηματοδοτώντας τη δυσχέρεια της χώρας και των επιχειρήσεων της χώρας να βγουν στις αγορές.
Τα παραπάνω προκάλεσαν την αυτοτροφοδοτούμενη πτώση.
Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει.
Υπάρχουν τρία σενάρια.
Πρώτον η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου και οι τράπεζες ή κάποιες τράπεζες να κρατικοποιηθούν, καταστρέφοντας τους υπάρχοντες μετόχους.
Δεύτερον, η κατάσταση να συνδυάζεται με τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και ξαφνικά να εμφανιστούν νέοι ή παλιοί επενδυτές που θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τις τράπεζες.  
Σε αυτή την περίπτωση οι υπάρχοντες μέτοχοι θα αποζημιωθούν.
Τρίτον, να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και οι τράπεζες να μπορέσουν να δανειστούν με ομολογιακά δάνεια, προστατεύοντας πάλι τους υπάρχοντες μετόχους.
Οι εγγυήσεις μπορεί να είναι δέσμευση μέρους από το μαξιλαράκι ρευστότητας, που σημαίνει ότι οι παροχές της κυβέρνησης δεν θα είναι εφικτές, ή άλλου είδους εγγυήσεις από τους δανειστές που επίσης θα απαιτήσουν κάποιες δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Προσωπικά δίνω πιθανότητες 99% στα δύο τελευταία σενάρια και 1% στο πρώτο (στην πιθανοθεωρία δεν υπάρχει 0%).
Το μέλλον θα δείξει.
Προσωρινά παρακολουθούμε την αντίδραση για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Σίγουρα δεν έχουμε βγει από το τέλμα και η κατάσταση απαιτεί αυξημένη εγρήγορση.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης