Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gefira: Πολωνία ο «Δούρειος Ίππος» των ΗΠΑ στη Γηραιά ήπειρο

Gefira: Πολωνία ο «Δούρειος Ίππος» των ΗΠΑ στη Γηραιά ήπειρο
Gefira: «Fort Trump», Ρωσία και Γερμανία, πόλωση των συμφερόντων στην Ευρώπη
Η κυβέρνηση του Donald Trump αυξάνει την τακτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη.
Η ιδέα που συζητείται επί του παρόντος είναι η δημιουργία μίας μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία, δηλαδή η περαιτέρω στροφή της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Τίθεται το ερώτημα εάν, με τη συνεχή παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Πολωνία, ο Donald Trump θέλει να βελτιώσει την υπεράσπιση της Γηραιάς ηπείρου, ή προσπαθεί να παίξει εναντίον των συμφερόντων των μεμονωμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gefira.
Όσο ασθενέστερη είναι η Ευρώπη, τόσο ισχυρότερες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και η ιδέα της αμερικανικής μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην Κεντρική Ευρώπη δεν είναι καινούργια, κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda και του Donald Trump.
Η Βαρσοβία πρότεινε όχι μόνο την οικοδόμηση μιας βάσης, αλλά και ένα όνομα για αυτή, «Fort Trump».
Μετά τις αρχικές αμφιβολίες, η Ουάσιγκτον, σημειώνοντας τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει, αποδέχτηκε αυτή την πρόταση.
Για αυτό, λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis ανέφερε ότι ορισμένοι τομείς έχουν ήδη αξιολογηθεί αν είναι κατάλληλοι για το σκοπό αυτό.
Αφήνοντας κατά μέρος το ζήτημα της φερόμενης βελτίωσης της ασφάλειας της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, υπάρχουν περισσότερα από αυτά που φαίνονται στο προσκήνιο, υπάρχουν και πολλές άλλες παράμετροι που δημιουργούνται από μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία  των ΗΠΑ στην Πολωνία.
Η Βαρσοβία «βλέπει» τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο στη συνεχιζόμενη διαμάχη  με την ΕΕ.
Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον έχουν επίσης επιδεινωθεί.
 Ως εκ τούτου, με τη μετεγκατάσταση των στρατευμάτων τους στα ανατολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκούσαν πίεση στη Γερμανία για αύξηση των αμυντικών δαπανών, εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ ή να θέσουν βέτο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II.

Εξοπλισμός, όχι βάση

Η απλή κατασκευή μιας αμερικανικής βάσης δεν σημαίνει μόνο τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά και τη δημιουργία μιας μικρής πόλης στην οποία θα υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία, κινηματογράφοι και καταστήματα.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Duda δήλωσε ότι το κόστος κατασκευής του «Fort Trump», το οποίο εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα το πληρώσει η Πολωνία.
Για λόγους σύγκρισης: η παραμονή αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη έχει κόστος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Από την άποψη της Πολωνίας, θα ήταν πιο λογικό να τεθούν αυτά τα χρήματα σε στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.
Ή θα μπορούσε να αγοράσει 230 άρματα μάχης M1A2 ή 20 αεροσκάφη F-35 ή 33 F-16 ή να κατασκευάσει τρία υποβρύχια.

Αμερικανικό ενδιαφέρον, όχι πολωνικό

Καθ 'όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι το 1993, τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης (στα τέλη της περιόδου ρωσικά) βρίσκονταν στην Πολωνία και στόχος τους ήταν να αντισταθμίσουν την αμερικανική παρουσία στη Γερμανία και να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της Μόσχας.
Το βάρος της κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων και της μερικής συντήρησής τους βάρυνε την Πολωνία.
Παρόλο που η συμμετοχή στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας επρόκειτο να είναι αιώνια, ως αποτέλεσμα πολιτικών αλλαγών στη διεθνή σκηνή μέσα σε λίγα χρόνια, η Πολωνία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
Η μετακίνηση αμερικανικών μονάδων μόνιμα στην Πολωνία δεν αυξάνει την ασφάλεια της τελευταίας, που μπορεί να εξασφαλιστεί από την ήδη υπάρχουσα παρουσία στρατιωτών των ΗΠΑ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ιδέα της κατασκευής του «Fort Trump» από την Ουάσινγκτον είναι πολύ πιο επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά για τη Βαρσοβία, διότι η στρατιωτική βάση ό φυλάκιο επεκτείνεται ακόμη περισσότερο προς τα ανατολικά δίνει στην Ουάσινγκτον μεγαλύτερη ευκαιρία να επηρεάσει τις χώρες που βρίσκονται κοντά σε αυτήν.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει μια τέτοια επένδυση στην Πολωνία, η σημασία των γερμανικών βάσεων μειώνεται (βλέπε κατωτέρω).
Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό, σε λίγα χρόνια μπορεί να υποβληθεί πρόταση για τη δημιουργία βάσης σε ένα από τα κράτη της Βαλτικής, γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια του σημερινού στρατηγικού χαρακτήρα του «Fort Trump».
Δείχνει επίσης ότι η επένδυση στην οικοδόμηση μιας βάσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέεται με την προώθηση μόνο των αμερικανικών συμφερόντων.

«Fort Trump», Ρωσία και Γερμανία: πόλωση των συμφερόντων στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 35 χιλιάδες στρατιώτες στη Γερμανία, που είναι περίπου το 50% του συνόλου από όλες τις αμερικανικές δυνάμεις στην Παλιά Ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο αμερικανικός στρατός ήταν τοποθετημένος στη Δυτική Γερμανία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν μέρος της στρατηγικής αποτροπής της Σοβιετικής Ένωσης.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρχαν περίπου 200.000 αμερικανοί στρατιώτες.
Το 2014, ο αριθμός ήταν κάτω από 42.000 οι οποίοι σταθμεύουν σε 38 τοποθεσίες.
Η Στουτγάρδη φιλοξενεί την ευρωπαϊκή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ η Ρηνανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην Γηραιά ήπειρο.
Οι Γερμανοί έχουν συνηθίσει στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία.
Ως εκ τούτου, δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία στις στρατιωτικές επενδύσεις ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να αυξήσουν τον τομέα της άμυνας στον προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.
Αυτό δεν είναι αρεστό στην Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Γερμανία προστασία και το Βερολίνο δεν φέρει τις απαραίτητες δαπάνες για αυτόν τον στόχο, το οποίο προκάλεσε επίσης μια διαμάχη για την οικονομική υποστήριξη των αμερικανικών υποδομών στη Γερμανία.
Η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει το Βερολίνο, απειλώντας να αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτών της από το έδαφος της Γερμανίας.
Η δημιουργία του «Fort Trump» θα προκαλούσε τη μεταφορά μέρους του αμερικανικού στρατού στην Πολωνία.
Αυτό θα σήμαινε μια πτώση της σημασίας της Γερμανίας, η οποία θα πάψει να είναι το ανατολικότερο στρατόπεδο του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.
Αυτό θα αναγκάσει τους γερμανούς φορείς λήψης αποφάσεων να κάνουν πιο εντατικές στρατιωτικές επενδύσεις από εκείνες που απαιτεί o Trump για να γεμίσουν το «στρατιωτικό κενό» μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Μπορεί να αναμένεται ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ιδέα της δημιουργίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Πολωνία, θέλοντας να κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός της.
Η διοίκηση του Donald Trump, λαμβάνοντας υπόψη την ιδέα της οικοδόμησης βάσης στην Πολωνία, έχει επίσης έναν άλλο σκοπό.
Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να επηρεάσει το Βερολίνο για να εγκαταλείψει το έργο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream II και παράλληλα να αυξήσει τις εξαγωγές ΥΦΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη.
Δεδομένων των γεωπολιτικών ζητημάτων, η γραμμή που διαχωρίζει τα συμφέροντα της Δύσης και της Ρωσίας δεν περνάει πλέον στα γερμανικά δυτικά σύνορα, αλλά έχει μετατοπιστεί προς τα ανατολικά.
Η σημασία των αμερικανικών βάσεων στη χώρα αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πριν από το 1999, όταν η Γερμανία ήταν ένα παραμεθόριο έδαφος του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί δεν θα αποφασίσουν να αυξήσουν τις δαπάνες για να κρατήσουν το στρατό σε μια νέα ευρωπαϊκή εγκατάσταση και θα μεταφέρουν μέρος του εξοπλισμού και του στρατού τους σε νέες τοποθεσίες ανατολικά.
Η μετατόπιση της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας στα ανατολικά, πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, σίγουρα δεν θα έχει την έγκριση της Μόσχας.
Όπως αναφέρει το Gefira αναμένεται ότι το Κρεμλίνο θα ανταποκριθεί αυξάνοντας την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία, γεγονός που θα ωθήσει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα προκαλέσει μια κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών και θα προκαλέσει αμοιβαίες υποψίες.
Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ΕΕ να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως εχθρό.
 Η αποδοχή της αμερικανικής ρητορικής από το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Βαρσοβία και άλλες πρωτεύουσες επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης.
Αυτό με τη σειρά του θα διευκολύνει την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών ενέργειας, στρατιωτικής τεχνολογίας και άλλων αγαθών στην Ηπειρωτική Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται σε φανταστικά προβλήματα, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθούν στις συγκρούσεις στα μαζικά μεταναστευτικά και δημογραφικά ζητήματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση ενάντια στην «επιθετική συμπεριφορά» της Ρωσίας, προκειμένου να αυξηθεί πραγματικά η παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη.
Χώρες όπως η Πολωνία είναι το τσιπ διαπραγματεύσεων του Trump είναι το διαπραγματευτικό ατού σε σχέση με τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον οδηγεί μια «σφήνα» μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών.
Αυτό, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει στην επίτευξη των αμερικανικών στόχων εις βάρος της Γηραιάς Ηπείρου.
Η υπερβολική προσφορά για κυρώσεις και περαιτέρω μετατόπιση των Αμερικανών στρατιωτών προς τα ανατολικά εμβαθύνει την οικονομική-πολιτική αντίθεση μεταξύ των αναφερόμενων χωρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης