Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Όλο και πιο κοντά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα

tags :
WSJ: Όλο και πιο κοντά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα
Η αρχή έγινε με την εμπορική κόντρα μεταξύ των δύο χωρών – Θα κλιμακωθεί, προειδοποιούν οι αναλυτές
Την άποψη ότι ΗΠΑ και Κίνα θα δημιουργήσουν μία νέα μορφή Ψυχρού Πολέμου, του οποίου το πρώτο στάδιο είναι η διαμάχη μεταξύ των δύο κορυφαίων χωρών για θέματα εμπορίου, εκφράζει σε μακροσκελή ανάλυσή της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Trump κινείται σκόπιμα για να αντιμετωπίσει αυτό που ο Λευκός Οίκος θεωρεί ως χρόνια αχαλίνωτης κινεζικής επιθετικότητας, στοχεύοντας σε στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς στόχους στο Πεκίνο και σηματοδοτώντας μια νέα και δυνητικά πολύ ψυχρή εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Κατά τους πρώτους 18 μήνες της διοίκησης, οι δεσμοί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στον κόσμο καθορίζονταν από διαπραγματεύσεις για τον τρόπο «διαχείρισης» της Βόρειας Κορέας και των μέσων προκειμένου το διεθνές εμπόριο να ισορροπήσει εκ νέου.
Αυτές οι προσπάθειες «έκρυψαν» τη σαφή διάθεση του Λευκού Οίκου να διατηρήσει μία πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας.
Όμως γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών δεν διέρχονται την καλύτερη εποχή τους και κανείς δεν μπορεί να αποκλίσει περαιτέρω επιδείνωσή τους.
Την Τετάρτη 9/10 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέους κανόνες που στοχεύουν στην Κίνα, ώστε να καταστήσουν αυστηρότερες τις εθνικές αξιολογήσεις ασφαλείας των ξένων επενδύσεων.
Παράλληλα και άλλες κορυφαίες υπηρεσίες ή υπουργεία των ΗΠΑ στράφηκαν κατά της Κίνας ή έστω κινεζικών «στόχων».
«Οι ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο σκληρές με την Κίνα και μάλιστα σε όλα τα μέτωπα», τονίζει ο Zhu Feng, ειδικός στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο  Πανεπιστήμιο Nanjing.
Ταυτόχρονα η αρχική διάθεση του Λευκού Οίκου και του ίδιου του Donald Trump να ξεκινήσει έναν «ανοιχτό» διάλογο με το Πεκίνο μοιάζει να αποτελεί παρελθόν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι έχει υπάρξει σαφής διαταραχή της εμπιστοσύνης προς την Κίνα.
Ο Peter Navarro, εμπορικός σύμβουλος του προέδρου, θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων Αμερικανών πολιτικών που δεν εμπιστεύονται διόλου την Κίνα και τις τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνησή της σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο εμπόριο.
Το καλοκαίρι του 2018 συνέταξε μία έκθεση για τον Trump στην οποία τονίζει ότι η Κίνα, πέραν όλων των άλλων, απειλεί τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο.
Την ίδια ώρα ο John Bolton, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Trump, διατηρεί, επίσης, σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου.
Όπως όλα δείχνουν η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας μόλις έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα έχει πολλά και δύσκολα ως προς τον χειρισμό τους επεισόδια.

www.bankingnews.gr       

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης