Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Πού αποσκοπεί η κίνηση του ΝΑΤO να δημιουργήσει μια «στρατιωτική ζώνη Σένγκεν»

tags :
Strategic Culture: Πού αποσκοπεί η κίνηση του ΝΑΤO να δημιουργήσει μια «στρατιωτική ζώνη Σένγκεν»
Η καθοδηγούμενη από το ΝΑΤΟ άσκηση Trident Junction 2018  είναι η μεγαλύτερη συντονισμένη επίδειξη δύναμης της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Η καθοδηγούμενη από το ΝΑΤΟ άσκηση Trident Junction 2018 (TRJE18) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (κυρίως στη Νορβηγία) είναι η μεγαλύτερη συντονισμένη επίδειξη δύναμης της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Η άσκηση  κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Νορβηγίας που γειτνιάζει με τη Ρωσία, καθώς και στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Το θαλάσσιο μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και στη Βαλτική Θάλασσα.
Οι σχετικές με το TRJE18 δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν τόσο μακριά όσο και η Ισλανδία.
Η Ρωσία έχει κληθεί να στείλει παρατηρητές για να παρακολουθήσουν την άσκηση.
Στην πραγματικότητα, η άσκηση TRJE18 αποτελείται από τρία μέρη.
Η φάση ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο.
Μια άσκηση με πραγματικά πυρά θα διεξαχθεί από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου με έξι ταξιαρχίες στην καρδιά της Νορβηγίας.
Ένα ακόμα μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου.
Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 45.000 στρατιώτες από πάνω από 30 έθνη, συμπεριλαμβανομένων 10.000 στρατιωτικών οχημάτων (αρμάτων, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού κτλ), 150 αεροσκαφών και 60 πλοίων.
Ο κύριος στόχος είναι να δοκιμαστεί η ικανότητα της νέας δύναμης ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ να αναπτύσσεται γρήγορα.
Υπάρχουν 700 Αμερικανοί ναυτικοί που σταθμεύουν στη Νορβηγία. Αυτό δεν είναι μια τεράστια δύναμη, αλλά όπως ο Adm James Foggo, ο οποίος είναι επικεφαλής όλων των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική και διοικεί τη Συμμαχική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Νάπολη, το έθεσε "αυτό είναι σήμερα 300 πεζοναύτες, 3.000 πεζοναύτες αύριο».
Οι αμερικανοί προ-τοποθετημένοι αποθηκευτικοί χώροι στη Νορβηγία, ένα συγκρότημα σπηλαίων, έχουν αναβαθμιστεί για να αποθηκεύουν όπλα και εξοπλισμό για περίπου 15.000 πεζοναύτες.
Αυτή η σκανδιναβική χώρα έχει γίνει η πηγή απειλής για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Harry S. Truman  θα συμμετέχει επίσης στην άσκηση.
Η Φινλανδία θα συμβάλει σημαντικά στην άσκηση αυτή, η οποία βασίζεται σε ένα προσομοιωμένο σενάριο του άρθρου 5, με τα στρατεύματά της να λειτουργούν στην περιοχή καταγωγής τους, στη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Επίσης, θα φιλοξενήσει την ναυτική άσκηση Βόρειες ακτές 18 (NOCO18) στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία συνδέεται με την άσκησηο Trident Juncture.
Η Φινλανδία στέλνει περίπου 2.000 στρατεύματα στο TRJE18.
Το μέγεθος αυτής της δύναμης είναι συγκρίσιμο με τις συνεισφορές των κορυφαίων μελών του ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, η Γερμανία στέλνει 4.000 στρατιώτες, το Ηνωμένο Βασίλειο 3.500 στρατιώτες, η Γαλλία 3.000 στρατιώτες, Καναδάς 2.000 στρατιώτες, η Δανία 1.000 στρατιώτες, η Ιταλία στρατιώτες 1.500, η Ισπανία 1.000 στρατιώτες, και η Ολλανδία 1.500 στρατιώτες.
Η συνεισφορά των ΗΠΑ θα είναι 12.000 στρατιώτες, και ο κύριος οικοδεσπότης (Νορβηγία) στέλνει 6.500 στρατιώτες.
Στην τελευταία άσκηση Trident Juncture, που πραγματοποιήθηκε το 2015, συμμετείχαν μόλις 160 Φινλανδικά στρατιώτες.
Πριν από τρία χρόνια, η άσκηση είχε λάβει χώρα στη νότια και όχι στη βόρεια Ευρώπη.
Η Σουηδία, μια χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά στέλνοντας περίπου 2.200 στρατιώτες.
Πριν ξεκινήσει η άσκηση TRJE, οι αμερικανικές, σουηδικές και φινλανδικές δυνάμεις θα διεξάγουν τις δικές τους ασκήσεις στη Σουηδία.
Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία συμμετέχουν στη δύναμη ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ.
Μέχρι τώρα, και τα δύο σκανδιναβικά έθνη έχουν αποφύγει να προχωρήσουν σε ασκήσεις του Άρθρου 5.
Η συμμετοχή τους στην άσκηση Trident Junction 2018 είναι μια δραστική αλλαγή στην πολιτική αυτή, η οποία αξιολογείται προσεκτικά από τη Ρωσία.
Σε ανεπίσημο επίπεδο, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέσω άλλων ομάδων και συμφωνιών, όπως η τριμερής συνεργασία τους με τις ΗΠΑ.
 Η στρατιωτικοποίηση της Νορβηγίας, καθώς και ολόκληρης της Σκανδιναβικής Χερσονήσου και των χωρών της Βαλτικής θεωρείται από τη Ρωσία ως πρόκληση και απειλή που απαιτεί απάντηση.
 Τα κράτη της Βαλτικής εξακολουθούν να ζητούν αυξημένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφός τους.
Το ΝΑΤΟ αποθηκεύει όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά στην περιοχή της Βαλτικής και στην Πολωνία.
Υπάρχει μια προϊστορία για την άσκηση Trident Junction 2018.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchinson είπε ότι η Ρωσία είχε τεθεί σε «σύντομη ειδοποίηση», λόγω των εικαζόμενων παραβιάσεων της Συνθήκης για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις του 1987.
Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να βγάλουν τους πυραύλους» πριν μπορέσουν να αναπτυχθούν εάν η Ρωσία δεν υποχωρήσει.
Μέσα στο 2018 το ΝΑΤΟ έχει ήδη συντονίσει περίπου 100 ασκήσεις, 20% περισσότερες από ό, τι την ίδια περίοδο το 2017.
Η Πολωνία θα προσκαλέσει μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ για μια άλλη επίσημη «εθνική» άσκηση την Anaconda 2018, η οποία θα διεξαχθεί κατά προσέγγιση την ίδια στιγμή με μερικές μικρότερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, όπως η Bonus-Citadel 18, η Iron Wolf-18 και η Baltic Host-18.
Ο βαθύτερος στόχος αυτών των ασκήσεων είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποκλείσουν τα σύνορα της Ρωσίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμμαχία δημιουργεί αυτή τη «στρατιωτική ζώνη Σένγκεν», σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη στρατευμάτων.
Αυτές οι ατελείωτες ασκήσεις δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας δείχνουν ότι η τρομοκρατική απειλή έχει ξεχαστεί.
Οι Αμερικανοί στρατηγοί φαίνεται να έχουν μια σύντομη μνήμη. Δεν ήταν η Ρωσία που επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11/11. Απαιτείται διαφορετικός τύπος άσκησης για την αποτροπή μιας τρομοκρατικής απειλής, αλλά ο χρόνος, τα χρήματα και οι προσπάθειες δαπανώνται για την προετοιμασία πολέμου εναντίον της Ρωσίας, η οποία αγωνίζεται ενάντια στους ίδιους ισλαμιστές φονταμενταλιστές που απειλούν τη Δύση.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία διεξήγαγε μια ευρείας κλίμακας εκπαιδευτική άσκηση την Vostok 2018, αλλά διεξήχθη στην περιοχή της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, ώστε να μην προκαλέσει το ΝΑΤΟ, αν και αυτή η συμμαχία δεν φαίνεται να εκτιμά αυτή τη χειρονομία.
Είναι αλήθεια ότι η τρομοκρατική απειλή δεν αποτελεί μεγάλο βραβείο για την αμυντική βιομηχανία.
Η αντιπαράθεση με τόσο μεγάλους και δυνατούς εχθρούς, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, υπόσχεται τεράστια οικονομικά οφέλη για τις εταιρείες που συμμετέχουν στη στρατιωτική παραγωγή.
Αυτές οι ατελείωτες και προκλητικές ασκήσεις είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν οι εντάσεις υψηλές και να δικαιολογηθεί η κατανομή των κονδυλίων.
Αυτή η κατάσταση διαρκούς αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την Κίνα φέρνει κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης