Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις του Καμμένου

Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις του Καμμένου
Δυο γόρδιους δεσμούς θα πρέπει να λύσουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος
Υπό τη σκιά της φωτιάς που άναψε ο Πάνος Καμμένος διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών και προτείνοντας δικό του σχέδιο για τις βάσεις στους Αμερικανούς η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σήμερα (13/10) μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της.
Δυο γόρδιους δεσμούς θα πρέπει να λύσουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρώτος αφορά το ξεκαθάρισμα των "προσωπικών τους λογαριασμών" –γι’ αυτό άλλωστε είχε αναβληθεί η συνεδρίαση της ΚΕ την προηγούμενη εβδομάδα καθώς δεν είχε βρεθεί κοινή συνισταμένη στις πτέρυγες - με τις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να υπερισχύσουν η μια έναντι της άλλης στο νέο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας.
Τις τελευταίες μέρες είχαν ενταθεί οι ζυμώσεις μέσα στις δύο κυρίαρχες ομάδες του κόμματος, τους λεγόμενους προεδρικούς και τους "53+" που πρόσκεινται στη γραμμή Τσακαλώτου οι οποίοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον οχτώ θέσεις στο νέο όργανο το οποίο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα έχει 21 μέλη, πρόεδρο και γραμματέα.
Ο δεύτερος και ίσως ο πιο δισεπίλεπτος γόρδιος δεσμός που έχει να αντιμετωπίσει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, είναι οι διαθέσεις του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου ο οποίος ανεβάζει διαρκώς τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Από την Αμερική όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέρασε στην αντεπίθεση εναντίον όλων όσοι του είχαν ασκήσει κριτική.
Δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί ακόμα και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ενώ διατύπωσε βαρείς υπαινιγμούς κατά της φιλοκυβερνητικής "Εφημερίδας των Συντακτών".
Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το "που το πάει ο Καμμενος".
Εντύπωση προκάλεσε η διάψευση εκ μέρους διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου ότι υπήρξε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και η επιμονή του ότι δικαιούται να χαράξει την δίκη του πολιτική με την ιδιότητα του αρχηγού του συγκυβερνώντος κόμματος.
Το ζητούμενο για πολλούς είναι πως θα αντιδράσει ο υπουργός Άμυνας στην περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Μαξίμου για νέο κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον Πανό Καμμένο.
Οι διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους θέλουν να παραμένει στη θέση της η κυβέρνηση ακόμα και αν ο κ. Καμμενος αποσύρει τους βουλευτές του.
Όπως υποστήριξε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βρούτσης δεν θα βρεθούν 151 βουλευτές για να ψηφίσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Με δεδομένου στους συσχετισμούς αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα στηριχτεί σε μεμονωμένους βουλευτές από τους ανεξάρτητους ή από κάποιους των ΑΝΕΛ που δεν θα υπακούσουν στη γραμμή Καμμένου.
Σε κάθε περίπτωση το μορατόριουμ που είχαν κάνει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πανό Καμμένο παραπέμποντας την επίλυση των διαφόρων που τους χωρίζει στο Σκοπιανό για τον Μάρτιο φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον.
Και άρα όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης