Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί καταρρέουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - Σίγουρα δεν είναι ενορχηστρωμένη κερδοσκοπία για τα NPEs... αλλά κάτι βαθύτερο

Γιατί καταρρέουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - Σίγουρα δεν είναι ενορχηστρωμένη κερδοσκοπία για τα NPEs... αλλά κάτι βαθύτερο
Οι τράπεζες δεν έχουν growth story, δεν δίνουν μερίσματα, δεν μπορούν να βγουν στις αγορές…άρα δεν είναι επενδύσιμες.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 4,8 δισεκ. ευρώ και αυτό πρακτικά σημαίνει 0,17 P/BV δηλαδή τιμής προς λογιστική αξία ή πιο απλά το 1 ευρώ κεφαλαίου των τραπεζών αξίζει 0,17 ευρώ.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας αποκλίσεις από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 μεταξύ 70% έως 45%.
Ορισμένοι έσπευσαν να αναφέρουν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη κερδοσκοπία κάποιοι σορτάρουν τις μετοχές.
Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι όλο αυτό το σκηνικό χάους έχει ως στόχο να απαξιωθούν οι τράπεζες και να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προβληματικά τους δάνεια που φθάνουν τα 88 δισεκ. ευρώ.
Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει.
Η δραματική πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν είναι απόρροια κερδοσκοπίας, δεν αποφάσισαν μια ημέρα τα hedge funds τι θα κάνουμε σήμερα….θα κερδοσκοπήσουμε κατά των ελληνικών τραπεζών.

Πτώση των χρηματιστηριακών αγορών καθολικά παγκοσμίως λόγω της πρόσφατης αναταραχής - Συνολικά 79 από τα 94 κύρια χρηματιστήρια έκλεισαν με εβδομαδιαίες απώλειες. 

Ούτως ή άλλως οι short θέσεις στις τράπεζες αντιστοιχούν σε 57 εκατ μετοχές τα οποία σε μια ανοδική αγορά θα έκλειναν βίαια λόγω short covering.
Η υποτιμητική κερδοσκοπία δεν είναι αιτία είναι αποτέλεσμα.
Η υποτιμητική κερδοσκοπία δεν είναι αιτία ενεργοποιείται όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι.
Το επιχείρημα ότι υπάρχουν funds που διαλύουν τις τραπεζικές μετοχές για να πιέσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να πουλήσουν NPEs προσκρούει στα εξής.
1)Τα κλασσικά short fund όπως το Occeanwood ή το Lansdowne δεν σχετίζονται με την αγορά των προβληματικών δανείων
2)Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα πουλήσουν NPEs επειδή η μετοχή τους είναι π.χ. κλειδωμένη στο limit down.
Οι πωλήσεις προβληματικών δανείων προϋποθέτει ότι η τράπεζα δεν θα χάσει κεφάλαια καθώς η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων που έχουν διενεργηθεί σε συνδυασμό με τις αγοραίες τιμές είναι σημαντική έως πολύ μεγάλη που μεταφράζεται σε ζημίες.
Πρακτικά δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση μέσω των μετοχών για να πουληθούν προβληματικά δάνεια.
Είναι ενδεικτικό ότι η Alpha bank που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων στην Ελλάδα έχει και πλεόνασμα κεφαλαίου κοντά στα 3 δισεκ. οπότε δεν έχει πίεση παρ΄ όλα αυτά η μετοχή έχει υποχωρήσει 43% από την τιμή της αύξησης του 2015 και 60% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πτώσης των τραπεζικών μετοχών;

Οι αιτίες δεν πρέπει να αναζητηθούν στην σφαίρα της συνομοσιολογίας κανείς σοβαρός fund manager δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα οπότε ας κατεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών ότι είμαστε στο κέντρο του κόσμου και ας αναζητήσουμε τις αιτίες ψύχραιμα.

1)Η βασική αιτία σχετίζεται με την γενική αδυναμία των τραπεζών παραμένουν μη επενδύσιμες καθώς αδυνατούν να παράξουν κέρδη, μειώνουν με αργούς ρυθμούς τα προβληματικά τους δάνεια, έχουν αδύναμα κεφάλαια και δεν θα διανείμουν μέρισμα για τα επόμενα 3 χρόνια ή συνολικά 13 χρόνια χωρίς διανομή μερίσματος.
Νομίζουμε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν ενοχλήθηκαν από τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018, όπου οι τράπεζες εμφάνισαν αύξηση του cost of risk λόγω αύξησης προβλέψεων και μείωση του PPI των προ προβλέψεων εσόδων;
Νομίζουμε ότι οι ξένοι δεν κατανοούν ότι οι τράπεζες είδαν τα κεφάλαια τους να μειώνονται με τα tangible book κεφάλαια να ανέρχονται στα 25 δισεκ. και το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία στα 21,2 δισεκ. ευρώ;
Νομίζουμε ότι οι ξένοι δεν είδαν την αδυναμία επιθετικής μείωσης των προβληματικών δανείων καθώς η εξίσωση είναι απλή 88 δισεκ. προβληματικά δάνεια και 48 δισεκ. προβλέψεις αυτό σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια που θα πουληθούν για να είναι χωρίς ζημίες θα πρέπει οι προσφορές των funds να φθάσουν τα 40 δισεκ. δηλαδή να πωληθούν στο 45% της ονομαστικής αξίας.
Πιστεύει κανείς ότι μπορούν να πωληθούν προβληματικά δάνεια στο 45% της ονομαστικής αξίας;

2) Η Πειραιώς δεν χρειάζεται επιτακτικά άμεσα κεφάλαια.
Όπως έχουμε αναλύσει έχει χρόνο έως τα τέλη Καλοκαιριού του 2019 να βρει κεφάλαια.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα τα βρει πιο άμεσα μέσω δύο λύσεων ή θα ζητήσει κεφάλαια από το κράτος να καλύψει το ομολογιακό tier 2 με υποχρεωτική μετατροπή των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 2 δισεκ. σε μετοχές ή θα τα βρει από ιδιώτες επενδυτές από ομάδα μετόχων της τράπεζας που δε θέλουν «να κρατικοποιηθεί η τράπεζα».
Η περίπτωση της Πειραιώς έφερε στο προσκήνιο την άρνηση στην οποία επιδίδονται όλες οι τράπεζες.
Επειδή πέρασαν τα πολιτικά stress tests στις 5 Μαίου 2018 σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια.
Αυτό είναι μέγα λάθος.
Οι ελληνικές τράπεζες όμως στρατηγικά χρειάζονται νέα κεφάλαια για εξυγίανση και ανάπτυξη.

3)Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι έρμαια πολιτικής προπαγάνδας και εποπτικής ανεπάρκειας. 
Στην πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση, η κυβέρνηση κατηγόρησε τους κακούς κερδοσκόπους, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και η κυβέρνηση είχε σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τράπεζες.
Όλα αυτά στους επενδυτές μεταφράζονται απλά ως εξής – Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, όταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ασχολούνται με τις τράπεζες.
Η ΤτΕ σε όλη αυτή την κρίση ήταν απούσα ως εποπτική αρχή ενώ η παρέμβαση της ήταν κατόπιν εορτής.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ μπορεί να επιτελεί το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου ...του SSM για ειδικές αποστολές αλλά στην εποπτεία και πρόληψη δεν έχει επιτύχει.

4)Οι ελληνικές τράπεζες από ενεργητικοί παίκτες του συστήματος έχουν μετεξελιχθεί σε παθητικούς παίκτες.
Δεν χορηγούν δάνεια, ασχολούνται με το παρελθόν και τα προβληματικά τους δάνεια, δεν βγάζουν κέρδη και δεν δίνουν μερίσματα.
Ποιο είναι το επενδυτικό story που μπορούν να πουλήσουν στους ξένους επενδυτές;
Αυτή την στιγμή κανένα.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται λόγω εξυγίανσης.
Οι διοικήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες δεν θα πρέπει να μηδενιστούν αλλά αντιθέτως να αναγνωριστούν.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι ορατό αλλά όχι επαρκές.
Αγνοούμε τον λόγο που ένας επενδυτής θα έρθει long να επενδύσει στις τράπεζες όταν είναι ασαφές πότε θα δώσει μέρισμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει δικαιολογημένα οι αιτίες είναι εσωτερικές σε υπερθετικό βαθμό, η χώρα παραμένει zombie, το κράτος δεν μπορεί να βγει στις αγορές, οι τράπεζες επίσης δεν μπορούν να βγουν στις αγορές.
Όλο αυτό το σκηνικό αναλύεται απλά, οι τράπεζες δεν έχουν growth story, δεν δίνουν μερίσματα, δεν μπορούν να βγουν στις αγορές…άρα δεν είναι επενδύσιμες.
Οπότε αντίο…στο μέλλον θα τα ξαναπούμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης