Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν επίκειται υποβάθμιση των ασιατικών οικονομιών, παρά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Fitch: Δεν επίκειται υποβάθμιση των ασιατικών οικονομιών, παρά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Παραμένει σταθερό το outlook των ασιατικών οικονομιών
Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος δεν θα επιφέρει επί του παρόντος υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ασιατικών οικονομιών, εκτός του Πακιστάν, επισήμανε σήμερα (13/10/2018) ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Fitch, αν και παρατήρησε κάποιες «επιβραδυντικές επιπτώσεις» στην περιοχή λόγων των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.         
Ωστόσο παρά το γεγονός αυτό, παραμένει σταθερό το outlook των εν λόγω οικονομιών.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη σειρά εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υπήρξαν ψηλά στην ημερήσια διάταξη των Ετήσιων Συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Bali.
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde εκτιμά ότι η κλιμάκωση των σημερινών εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά σχεδόν 1% τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επιβάλλει δασμούς ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μία χώρα στα αγαθά της άλλης.
Οι μεγάλοι εξαγωγείς ενδιάμεσων προϊόντων στην Κίνα, όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, μπορεί να αισθάνονται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο της επιβολής δασμών, αλλά υπάρχει επίσης μια «σημαντική πιθανότητα» μετατόπισης της παραγωγής από την Κίνα σε αγορές όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, σημειώνει το Reuters.
Οι αναδυόμενες ασιατικές χώρες έχουν επίσης τα μικρότερα επίπεδα εξωτερικού χρέους ως ποσοστό του δημόσιου χρέους σε σύγκριση με άλλες περιοχές, γεγονός που παρέχει κάποια προστασία που δεν έχουν άλλες περιφέρειες, δήλωσε ο James McCormack, αναλυτής της Fitch.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν πληγεί από το ισχυρό αμερικανικό δολάριο ιδιαίτερα εκείνα τα οποία έχουν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
Ο McCormack επισήμανε ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να σταθεροποιήσουν τη ρευστότητα, καθώς μετά τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες σύντομα τερματίζουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης