Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέκυψε στις πιέσεις του Κογκρέσου ο Trump και απειλεί με τιμωρία τη Σ. Αραβία για την υπόθεση του δημοσιογράφου

Υπέκυψε στις πιέσεις του Κογκρέσου ο Trump και απειλεί με τιμωρία τη Σ. Αραβία για την υπόθεση του δημοσιογράφου
Ο Trump απέφευγε να λάβει θέση ενάντια στο Βασίλειο λόγω των στενών δεσμών με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman 
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε από το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος Trump ώστε να εκφράσει τη σκληρή του στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία απειλώντας την με «αυστηρή τιμωρία» εάν αποδειχθεί ότι είναι πίσω από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου WaPo Jamal Khashoggi από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρει το zerohedge οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς θα μπορούσαν να διαταραχτούν ανεπανόρθωτα εξαιτίας του περιστατικού.
Ο δισταγμός του Trump να λάβει θέση ενάντια στο Βασίλειο αντικατοπτρίζει τους στενούς δεσμούς που είχε ο Λευκός Οίκος με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman για τις οποίες και δέχθηκε σκληρές πιέσεις από το Κογκρέσο.
«Κανείς δεν ξέρει εάν συμμετείχαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι αν και το αρνούνται έντονα, δήλωσε ο Trump σε συνέντευξη του στο CBS News υπογραμμίζοντας ότι οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν με κάθε τρόπο ότι έχουν σχέση με την εξαφάνιση του Khashoggi όταν ο γιος του- Jared Kushner μίλησε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να είναι υπεύθυνη λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα μπορούσαν να είναι αυτοί; Ναι».
Ο Khashoggi, σκληρός επικριτής του καθεστώτος στη Σαουδική Αραβία και δημοσιογραφος της Washington Post, εξαφανίστηκε από τότε που εισήλθε στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει ένα έγγραφο για τον επερχόμενο γάμο του. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι σκοτώθηκε και εξαφανίστηκε.
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah καθημερινά αναφέρει ότι η έρευνα της Τουρκίας για την εξαφάνιση του Khashoggi αποκάλυψε ηχογραφήσεις που έγιναν στο Apple Watch του υποδηλώνοντας ότι ο δημοσιογράφος βασανίστηκε και σκοτώθηκε. Η έκθεση δημοσιεύθηκε μετά την άφιξη μιας αντιπροσωπείας από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία για κοινή έρευνα για την εξαφάνισή του.
«Οι στιγμές που ο Khashoggi ανακρίθηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε καταγράφηκε στη μνήμη του Apple Watch», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ρολόι είχε συγχρονιστεί με το iPhone του.
Η τουρκική εφημερίδα είπε ότι οι Σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συνειδητοποιήσει, αφού πέθανε, ότι το ρολόι καταγράφει και χρησιμοποίησαν το δάχτυλό του για να το ξεκλειδώσουν, διαγράφοντας μερικά αρχεία, αλλά όχι όλα αυτά. Οι ηχογραφήσεις βρήκαν στη συνέχεια στο τηλέφωνό του, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης