Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Η Ιταλία απειλεί με καταστροφή τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Macron για την Ευρωζώνη

Der Spiegel: Η Ιταλία απειλεί με καταστροφή τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Macron για την Ευρωζώνη
Ο φόβος μίας νέα κρίσης στην Ιταλία απειλεί να καταστρέψει τα σχέδια μεταρρύθμισης του Macron, τονίζει το γερμανικό περιοδικό
Σε «ναυάγιο» οδηγούν οι εξελίξεις στην Ιταλία τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την Ευρωζώνη, σημειώνει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης με τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τις απειλούμενες από πτώχευση τράπεζες της Ευρώπης στο πλαίσιο της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης και η εγγύηση για τις καταθέσεις, τίθενται σε κίνδυνο από την ιταλική κυβέρνηση, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αποτελούν πλέον απομεινάρια, του ευρύτερου σχεδίου για το ευρώ, το  οποίο παρουσίασε ο Macron με κάθε επισημότητα στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 2017 και αυτή τη φορά η αμφισβήτησή του δεν προέρχεται από τη Γερμανία, σημειώνει χαρακτηριστικά. 
Ο φόβος μίας νέα κρίσης στην Ιταλία απειλεί να καταστρέψει τα σχέδια μεταρρύθμισης του Macron, τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Η κυβέρνηση της Ρώμης σκοπεύει να αυξήσει το χρέος με  τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων και κοινωνικών δαπανών.
Ως εκ τούτου, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι 2,4% του ΑΕΠ το 2019, σε σύγκριση με το 0,8%, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί η Ιταλία στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Η διαμάχη με την Κομισιόν αναμένεται να κλιμακωθεί, όταν η ιταλική κυβέρνηση υποβάλλει επισήμως το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (15/10/2018).   
Για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, οι συνέπειες της ιταλικής κρίσης θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο δραματικές.
Ο φόβος μιας ιταλικής κρίσης καθιστά το κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS) μη ρεαλιστικό.
Για πολλά χρόνια η Γερμανία αντιστεκόταν στη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος.
Η κατάσταση είναι παρόμοια και για τα σχέδια αναφορικά με το ταμείο εξυγίανσης τραπεζών, το οποίο τα κράτη – μέλη της ΕΕ, επιθυμούν να συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο του 2018.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε μέχρι τον Δεκέμβριο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Spiegel.  
Αυτό σημαίνει ότι μια συμφωνία δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί υπό την αιγίδα της σημερινής Κομισιόν.
Μία νέα απόπειρα θα πρέπει να γίνει στην επόμενη επιτροπή και στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό θα αποδειχθεί χρονοβόρο.
Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που οραματίστηκε ο Macron, που φαίνεται αδύνατο να συμπεριληφθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2021 έως το 2027.  
Τα σχέδια του Macron θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης (17-18/10) αλλά όλα μαρτυρούν, πως θα παραπεμφθούν στις καλένδες, λόγω της Ιταλίας, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης