Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι χαρακτηρισμοί Τσίπρα κατά Στουρνάρα (ΤτΕ) ως «κινδυνολόγου και αναξιόπιστου» είναι δικαιολογημένοι;

Οι χαρακτηρισμοί Τσίπρα κατά Στουρνάρα (ΤτΕ) ως «κινδυνολόγου και αναξιόπιστου» είναι δικαιολογημένοι;
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να αφήσει τις δημόσιες σχέσεις, να αφήσει τον ρόλο του δήθεν σταυροφόρου της κάθαρσης στο σύστημα και να αποδεχθεί τον ρόλο του ως διοικητής της ΤτΕ μιας κρατικής οντότητας που δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται με τόσο βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ουσιαστικά το κατηγόρησε ως κινδυνολόγο, αναξιόπιστο και ότι πολλές φορές έχει διαψευστεί παταγωδώς.
Οι χαρακτηρισμοί είναι βαρύτατοι, ο πρωθυπουργός απαξιώνει τον Στουρνάρα επικαλούμενος
Την έξοδο στις αγορές
Την εμμονή στην προληπτική πιστωτική γραμμή
Τις συντάξεις.
Είναι αλήθεια ότι ενώ η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών και έχει απολέσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τις στις αγορές οι κατηγορίες κατά του Στουρνάρα είναι ρεαλιστικές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι το εκτελεστικό θεσμικό όργανο των εντολών ορισμένων θεσμικών παραγόντων της Ευρώπης και στόχος του δεν είναι να βελτιώσει την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να την αντιπολιτευτεί.
Το παράδοξο είναι ότι ο Στουρνάρας ήταν μεταξύ πολλών που επιδίωξαν τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών δήθεν ότι ήταν διαπλεκόμενες με την πολιτική, έδωσαν μάχη για την εταιρική διακυβέρνηση και ο Στουρνάρας είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόσωπο που πλειστάκις φορές έχει ξεπεράσει τα θεσμικά του όρια και βάλλει κατά της κυβέρνησης.
Ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, που συμπεριφέρεται ως πολιτικό πρόσωπο και αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
Ο ρόλος της ΤτΕ δεν είναι η αντιπολίτευση, τον ρόλο αυτό τον έχει η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της ελληνικής βουλής.
Είναι αλήθεια ότι ο Στουρνάρας έχει μεθοδεύσει πολλές ίντριγκες εις βάρος της εθνικής οικονομίας και εις βάρος των τραπεζών.
Εμφανίζεται ως θεματοφύλακας θεσμών αλλά στην πράξη έχει μεθοδεύσει πολλές φορές καταστάσεις εις βάρος της κυβέρνησης που εκ του καταστατικού του είναι υποχρεωμένος να τηρεί.
Εάν δεν μπορεί ας παραιτηθεί αλλά για να παραιτηθεί θα πρέπει να χάσει τα 8 ή 10 χιλιάδες ευρώ μισθό και να χάσει το μέσο (ΤτΕ) που χρησιμοποιεί ως δημόσιες σχέσεις.
1)Η επιμονή του στην προληπτική πιστωτική γραμμή αποδείχθηκε φιάσκο.
Η Ελλάδα δημιούργησε 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα και με την προληπτική γραμμή θα είχε το μέγιστο 10 δισεκ.
2)Η ασφάλεια για την Ελλάδα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ούτως ή άλλως θέλοντας και μη η κυβέρνηση πιστά ακολουθεί.
Η ΤτΕ θεσμικά είναι συνεργάτης της κυβέρνησης και όχι των Γερμανών.

3)Ο Στουρνάρας μεθόδευε το ζήτημα του waiver το οποίο έχασαν οι τράπεζες άπαξ και η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και καταστροφολογούσε ότι θα πκηγεί η ρευστότητα τους.
Οι τράπεζες απορρόφησαν το θέμα του waiver – να είναι αποδεκτά επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής – χωρίς καμία επίδραση στην ρευστότητα τους.
4)Στην πρόσφατη – και εν εξελίξει – κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών ο Στουρνάρας ως κεντρικός τραπεζίτης ήταν εξαφανισμός.
Δεν ήταν αυτή εικόνα σοβαρού κεντρικού τραπεζίτη να τηρεί σιωπή σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα.
5)Η ΤτΕ έχει ένα ρόλο να λειτουργεί ως σύμβουλος στο ελληνικό δημόσιο και να ασκεί εποπτεία στις τράπεζες.
Και στους δύο τομείς η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας απέτυχαν γιατί η σημερινή εικόνα των τραπεζών δεν είναι απόρροια μόνο κυβερνητικής ανεπάρκειας αλλά και εποπτικής ανεπάρκειας.
Δεν μπορεί η ΤτΕ στα θετικά να καρπούται τα οφέλη και στα αρνητικά να κατηγορεί όλους τους άλλους
6)Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει στήσει ένα μηχανισμό λάσπης και κατασυκοφάντησης των πρώην στελεχών της τράπεζας Πειραιώς και ειδικά κατά του Μιχάλη Σάλλα του δημιουργού της Πειραιώς.
Ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος ο Γιάννης Στουρνάρας έρχεται να κατηγορήσει τον Σάλλα ένα τραπεζίτη που έβαλε την σφραγίδα του στην δημιουργία των ελληνικών τραπεζών προκαλώντας απογοήτευση στους κύκλους της λογικής.
Όμως στον κύκλο της εμμονής που είναι εγκλωβισμένος ο Στουρνάρας έχασε την ψυχραιμία του.
Αντί να ευγνωμονεί ότι υπήρχε ένας Μιχάλης Σάλλας που βρέθηκε και κράτησε όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα, που οι τράπεζες είχαν ένα ηγέτη, τον κατασυκοφαντεί κατά τρόπο αήθη ο ίδιος και η αυλή του που απαρτίζεται από κατηγορούμενους ή στελέχη που είχαν ξεχάσει να πληρώσουν τραπεζικά δάνεια 10 χρόνια δηλαδή 120 μήνες....
7)Η ΝΔ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τον Στουρνάρα καθώς εάν παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια σε κάποιον που έχει χάσει την αξιοπιστία του κινδυνεύει να στιγματιστεί.
Η ΝΔ δεν πρέπει να ταυτιστεί με τον Στουρνάρα, ένα υπάλληλο που διόρισε ο Σαμαράς κάνοντας του χάρη εις βάρος του Γιώργου Προβόπουλου.
Η ΝΔ χρειάζεται σοβαρά άτομα που θα την πλαισιώνουν όχι πρόσωπα που βρίσκονται σε σύγχυση και κόντρα με την εκάστοτε εξουσία…και λόγω Novartis.
8)Ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να αφήσει τις δημόσιες σχέσεις, να αφήσει τον ρόλο του δήθεν σταυροφόρου της κάθαρσης στο σύστημα και να αποδεχθεί τον ρόλο του ως διοικητής της ΤτΕ μιας κρατικής οντότητας που δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Το γεγονός ότι η ΤτΕ έχει ως θεσμός χάσει την αξιοπιστία της αποδίδεται στις πρακτικές Στουρνάρα...δεν υπάρχουν αφηρημένες αιτίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης