Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mogherini: Η Συμφωνία των Πρεσπών μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη ΝΑ Ευρώπη

Mogherini: Η Συμφωνία των Πρεσπών μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη ΝΑ Ευρώπη
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί", υπογραμμίζει η  F. Mogherini
Ως «μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι στο συμφέρον, επίσης, της Ελλάδας» και που μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Federica Mogherini.
Η κ.  Mogherini σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ την ερχόμενη Τρίτη, αφού υπενθυμίζει ότι ήταν παρούσα στην υπογραφή της συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev τον Ιούνιο στις Πρέσπες, υπογραμμίζει ότι οι δύο πλευρές έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.
Δηλώνει ότι κατανοεί το περίπλοκο ιστορικό παρελθόν του ζητήματος, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν επίπονη και το αποτέλεσμα ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, ενώ πλέον  είναι σε εξέλιξη οι εθνικές διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας και στις δύο χώρες, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν σεβαστές.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι στο συμφέρον, επίσης, της Ελλάδας, μια ευκαιρία που μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η ίδια αναφέρει ότι η επίλυση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι της ΕΕ.
«Εάν το μομέντουμ χρησιμοποιηθεί με σοφό τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν επίσης οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόοδο.
Τα κράτη-μέλη έχουν ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαβουλεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, στη βάση των γνωστών προϋποθέσεων της διαδικασίας.
Αυτό αποτελεί μέρος της ενδυναμωμένης δέσμευσής μας με την περιοχή, που είναι στο συμφέρον όλων μας, των κρατών-μελών και των Δυτικών Βαλκανίων», όπως σημειώνει.
Μάλιστα, αναφέρει πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στην μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για την ανταλλαγή εδαφών θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποιήσης για την ΠΓΔΜ, απαντά πως πιστεύει ότι «όλη η περιοχή θα ωφεληθεί από μια συνολική συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου που να καλύπτει όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
 Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα υποστηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, όπως είχε η Συμφωνία των Πρεσπών».
«Και η Συμφωνία των Πρεσπών έδειξε ότι με πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν.
Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί μια πηγή έμπενευσης για το Διάλογο», αναφέρει .
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης