Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο μετά την αδυναμία σχηματισμού κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας

Σουηδία: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο μετά την αδυναμία σχηματισμού κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας
Οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, (κεντροαριστερά και κεντροδεξιά) συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή
Άκαρπη ήταν η προσπάθεια του ηγέτη του Μετριοπαθούς Κόμματος της Σουηδίας, Ulf kristersson να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να σχηματίσει κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού παραδίνοντας τη σκυτάλη πλέον στους Σοσιαλδημοκράτες.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναμένεται να καλέσει αύριο (15/10) τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό Stephen Leven προκειμένου να του αναθέσει το σχηματισμό κυβέρνηση.
Ο kristersson εγκαταλείποντας την προσπάθεια δήλωσε πως «έκανα ό,τι μπορούσα, για τώρα. Παραμένω έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης της Συμμαχίας του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων».
Η Σουηδία έχει βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.
Ο πρόεδρος της βουλής μπορεί να επιχειρήσει μέχρι τέσσερις φορές να βρει έναν πρωθυπουργό που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.
Αν αποτύχουν και οι άλλοι υποψήφιοι, η διερευνητική εντολή μπορεί να επιστρέψει στα χέρια του kristersson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης