Οικονομία

Dijsselbloem: Να μην περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα - Βάρος να δοθεί στη Γερμανία

tags :
Dijsselbloem: Να μην περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα - Βάρος να δοθεί στη Γερμανία
Οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι απαραίτητες επειδή υπερβαίνουν το στοχευόμενο πλεόνασμα σημειώνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup
Θέση υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα παίρνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος προκαλεί αίσθηση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γερμανία, λέγοντας πως στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν «παγώσει» οι μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν αρκετές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Καλεί μάλιστα το Eurogroup να ασχοληθεί με τη γερμανική περίπτωση. 
Μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, γράφει στο προσωπικό του blog ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, το κείμενο του οποίου τιτλοφορείται: «Ποιας χώρας το συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται προσοχή».
Αυτή τη φορά πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που έχουν συμφωνηθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει την υπόθεση ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι απαραίτητες επειδή υπερβαίνουν το στοχευόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο της παρέχει ήδη φορολογικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για τη μείωση των φόρων.
«Oι Έλληνες έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα» γράφει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.
«Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποσκοπούν στο να καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά στον τομέα αυτό.
Πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν εξαλειφθεί, ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα φθάσουν τα 76 έτη.
Επίσης οι συνταξιούχοι τώρα πληρώνουν επίσης για την υγειονομική τους περίθαλψη.
Ένας νέος τύπος συνδέει τις μελλοντικές απολαβές με προηγούμενες συνεισφορές.
Οι επιχορηγήσεις όπως το ΕΚΑΣ καταργούνται σταδιακά ενώ  παροχές για παιδιά εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος διακόπτονται.
Όλα τα ταμεία συγχωνεύονται σε δύο συνταξιοδοτικούς οργανισμούς.
Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ συνεισφορών και δαπανών σε κεφάλαια θα αντιμετωπιστεί με την προσωρινή δέσμευση των παροχών και την αύξηση των εισφορών.
Όπως πάντα, η εφαρμογή αυτή στην Ελλάδα θα απαιτήσει ακόμα μεγάλη προσοχή», σημειώνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.
«Μακροπρόθεσμα το μέτρο δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.
Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που, καλοδεχούμενος, θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων.
Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη.
Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια.
Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά.
Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%».
«Ο περαιτέρω χώρος, που αυτή τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα παιδιού, αυξήσεις σταδιακές, θα επιτρέψει επίσης την πολύ αναγκαία φοροελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας»,  επισημαίνει ο Dijsselbloem.
«Παρότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστρέφουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.
Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση», υποστηρίζει.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Dijsselbloem για το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η κυβερνητική δαπάνη θα "εκραγεί", αν δεν αλλάξει κάτι.
«Μετά από μια σειρά χρήσιμων μέτρων μεταξύ του 2000 και του 2005, από τότε που άρχισε η κυβέρνηση Merkel στο τέλος του 2005, δεν πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις.
Υπήρχαν όμως βήματα πίσω.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ «Συντάξεις με μια ματιά» δείχνει ότι ο πρόσφατος νόμος που ονομάζεται «Flexirentengesetz» δημιουργεί τη δυνατότητα επιλογής πρόωρης συνταξιοδότησης στα 63 για άτομα με μακροχρόνια επαγγελματική ζωή (45 έτη).
Έτσι, όταν το Eurogroup συζητά τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για ευελιξία δεδομένων των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα μέχρι στιγμής.
Μπορεί να θέλετε να ξοδέψετε λίγο περισσότερο χρόνο, όπως τα συνταξιοδοτικά συστήματα των άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης