Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρίχνει τα χρηματιστήρια των χωρών του Κόλπου η διπλωματική κρίση Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

Ρίχνει τα χρηματιστήρια των χωρών του Κόλπου η διπλωματική κρίση Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ
Στη Σαουδική Αραβία ο δείκτης Tadawul All Share Index έπεσε κατά 7% στα χαμηλότερα ποσοστά από το Δεκέμβριο του 2014
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, με το Ριάντ να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει στις αμερικανικές απειλές για «τιμωρία» του πριγκιπάτου μετά την υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ΤΗς Washington Post, Jamal Khashoggi.
Η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας ήρθε μετά την πτώση του χρηματιστηρίου στα χαμηλότερα ποσοστά από το 2016 γεγονός που οφείλεται στην κατάρρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Tadawul All Share Index ή TASI έπεσε κατά 7% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας, στα χαμηλότερα ποσοστά από το Δεκέμβριο του 2014, με τις μετοχές της Saudi Telecom, να υποχωρούν κατά 6,2%,
Σε κάποια στιγμή της διαπραγμάτευσης, ο δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 10% και ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος ως το τέλος της διαπραγμάτευσης.


Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο «πρώην» συμμάχων και η αυξανόμενη έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία να εξηγήσει τι συνέβη με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, δημιούργησαν ανησυχίες για το αν το βασίλειο μπορεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η διπλωματική ένταση έρχεται σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία μεταρρυθμίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της.

«Πρόκειται για τη χειρότερη γεωπολιτική κρίση στην περιοχή και η Σαουδική Αραβία θα δείξει και πάλι ότι δεν κάνει πίσω» δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής του Think Markets UK.
Από την κρίση που έχει ξεσπάσει στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας δεν γλίτωσαν ούτε οι γειτονικές αγορές, οι χρηματιστηριακές αγορές στο Κουβέιτ και το Ντουμπάι μειώθηκαν κατά 1,9% και 1,5% αντίστοιχα.
Ο γενικός δείκτης ADX του Abu Dhabi μειώθηκε κατά 0,7% ενώ στο Κουβέιτ, οι περισσότερες μετοχές σημείωσαν πτώση. Στο Ντουμπάι, η Emaar Properties και η Ισλαμική τράπεζα του Ντουμπάι σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες με το δείκτη να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης