Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λουξεμβούργο: Επιστροφή της Κεντροδεξιάς στις σημερινές (14/10) εκλογές προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Λουξεμβούργο: Επιστροφή της Κεντροδεξιάς στις σημερινές (14/10) εκλογές προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις
Φαβορί των εκλογών είναι ο χριστιανοδημοκράτης Claude Wieseler ο οποίος θα φέρει την Κεντροδεξιά και πάλι στην εξουσία η οποία κυβερνά από 1953
Επιστροφή της κεντροδεξιάς στην εξουσία, μετά από ένα «διάλειμμα» πέντε χρόνων όπου κυβερνούσαν οι Φιλελεύθεροι, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο Λουξεμβούργο στις σημερινές (14/10) βουλευτικές εκλογές .
O κυβερνητικός συνασπισμός του φιλελεύθερου Xavier Bettel δεν φαίνεται ικανός να κερδίσει τις εκλογές, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του κεντροδεξιού κόμματος (CSV) στην εξουσία το οποίο κυβερνά το Μεγάλο Δουκάτο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας από το 1953.
Η κυβέρνηση στη χώρα των φιλελλήνων πολιτικών όπως ο Jean Cleaude Juncker κυβερνάται επί δεκαετίες από το χριστιανικό-κοινωνικό κόμμα της Κεντροδεξιάς (CSV) με μόνη εξαίρεση την διακυβέρνηση του Gaston Thorn στην πενταετία 1974-1979 και του Bettel από το 2013 μέχρι σήμερα.
Ο φιλελεύθερος Bettel κυβερνά από κοινού με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
Αλλά όπως επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμων Michel Dormalle «μία αλλαγή κυβέρνησης φαίνεται πλέον αναπόφευκτη». Όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2017, η Κεντροδεξιά έχει πάλι "ρεύμα" στο Λουξεμβούργο.
"Συνεπώς νομίζω ότι επιστρέφουμε στους καθιερωμένους συσχετισμούς δυνάμεων» υπογραμμίζει.
Φαβορί των εκλογών είναι ο χριστιανοδημοκράτης Claude Wieseler.
Αλλά και αυτός δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς συμμάχους. "Για μένα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη προτίμηση, όλα εξαρτώνται από τη βούληση των ψηφοφόρων", λέει ο ίδιος, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και μία μετεκλογική συνεργασία με τους Πράσινους.
Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει, "έχουν εκλείψει πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του CSV προ πενταετίας, δηλαδή ο κορεσμός για την πολιτική του Jean Claude Juncker, καθώς και η αγανάκτηση για το σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών, που οδήγησε μάλιστα σε πρόωρες εκλογές".

Οι μεγαλες κοινωνικές αλλαγές στη χώρα 

Το Λουξεμβούργο είναι οι δεύτερη μικρότερη χώρα της Ευρώπης, με βαθιά καθολική παράδοση και με 600.000 κατοίκους, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι αλλοδαποί. Τα τελευταία χρόνια ο φιλελεύθερος Xavier Bettel έφερε τα πάνω-κάτω στο συντηρητικό Λουξεμβούργο, καθώς αποφάσισε τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ψήφισε νέα νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της καθολικής εκκλησίας, κατάργησε το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ενέκρινε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επιπλέον προσπάθησε να προωθήσει τις νέες τεχνολογίες και να αναβαθμίσει το πανεπιστήμιο στην Πόλη του Λουξεμβούργου.
"Παλαιότερα στηριζόμαστε στην παραγωγή χάλυβα, σε λίγο θα παράγουμε υλικά για την τεχνολογία του διαστήματος" συνήθιζε να λέει ο ίδιος.
Ωστόσο δεν εγκρίθηκαν όλες οι φιλελεύθερες ιδέες του. Όταν, το 2015, έθεσε σε δημοψήφισμα την πρόταση να ψηφίζουν οι αλλοδαποί στις εθνικές εκλογές και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους δεκαεξάχρονους, το 80% των ψηφοφόρων είπε "όχι" στον Bettel.
To 2013 ο Jean Claude Juncker και οι υπόλοιποι χριστιανοδημοκράτες κατηγορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι συνωμότησαν εν κρυπτό σχηματίζοντας τον δικό τους συνασπισμό πριν καν προκηρυχθούν εκλογές.
Σήμερα πάντως ο Wieseler τονίζει ότι δεν είναι ρεβανσιστής και ως πρωθυπουργός θα δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα της κατοικίας, της κινητικότητας, αλλά και της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Από το 2001 ο συνολικός πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί κατά 160.000. Κάθε μέρα άλλοι 200.000 άνθρωποι έρχονται στο Λουξεμβούργο για δουλειά από τη Γαλλία, τη Γερμανία ή το Βέλγιο και το απόγευμα επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης