Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαυαρία: Μεγάλη αλλά όχι μοιραία πτώση για το CSU με 37,2% από 48% - Επόμενο κρίσιμο τεστ για τη Merkel οι εκλογές στην Έσση (28/10)

tags :
Βαυαρία: Μεγάλη αλλά όχι μοιραία πτώση για το CSU με 37,2% από 48% - Επόμενο κρίσιμο  τεστ για τη Merkel οι εκλογές στην Έσση (28/10)
Μεγάλος ηττημένος στις εκλογές στην Βαυαρία είναι αναμφισβήτητα οι Σοσιαλοδημοκράτες του SPD
(upd8) Απέφυγαν την ταπεινωτική ήττα και διέσωσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Merkel, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Horst Seehofer στις κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου 2018, καθώς σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος συγκρατούν την πτώση τους στο 37,2% από 48%, που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές. 
Παράλληλα, το επόμενο κρίσιμο τεστ για την καγκελάριο, οι εκλογές στην Έσση (28/10/2018) αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το CDU, καθώς το κρατίδιο αυτό είναι το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας και συμπεριλαμβάνει τη Φρανκφούρτη.  
Πάντως οι Χριστιανοκοινωνιστές υπέστησαν μια ιστορική ήττα, χάνουν την αυτοδυναμία τους και θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πολιτικές συμμαχίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Βαυαρία.

Πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος για το CSU φαίνεται να είναι το κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων ή σε διαφορετική περίπτωση θα επιλεγούν οι Φιλελεύθεροι του FDP. 
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έδωσε, πάντως, σήμερα τη δέσμευση ότι θα αγωνιστεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή της.
«Το μάθημά μου από αυτό είναι πως, ως καγκελάριος, πρέπει να διασφαλίσω ότι η εμπιστοσύνη θα ξανακερδηθεί.
Θα εργαστώ γι’ αυτό με όλο μου το σθένος», δήλωσε η Merkel σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας.

Με καταμετρημένο το 72,4% των ψήφων, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ως εξής:

CSU Χριστιανοικοινωνιστές: 37,2%

Πράσινοι: 17,5%
Κόμμα Ελεύθερων Ψηφοφόρων: 11,6%
AFD Εθνικιστές: 10,2%
SPD Σοσιαλοδημοκράτες: 9,7%
FDP Φιλελεύθεροι: 5,1%
Die Linke Αριστεροί: 3,2%


Γερμανικός Τύπος για Βαυαρία: CSU και SPD οι μεγάλοι χαμένοι - Έρχεται το τέλος της Merkel;

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών στη Βαυαρία σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εκτιμούν ότι η εκλογική τους «ήττα» θα έχει αντίκτυπο και στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Κατά την Süddeutsche Zeitung, «η παλιά CSU πέθανε» αναφέροντας πως ο M. Soeder παρά το γεγονός ότι είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός στη Γερμανία και παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, είναι τυχερός διότι δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί αλλά θα κληθεί να αποφασίσει για τον επόμενο κυβερνητικό του εταίρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Soeder και Seehofer έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, φέροντας ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα.
«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει.
Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει.
Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση» υποστηρίζει η Bild, προβλέποντας αναταραχές τόσο στους Σοσιαλδημοκράτες όσο και στην CSU.
Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει την Βαυαρία αλλά και τη Γερμανία.
«Ο Horst Seehofer δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός.
Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση» τονίζει το Spiegel, υπογραμμίζοντας πως στο εξής η Βαυαρία δεν θα ταυτίζεται με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση και αυτό αποτελεί κυρίως επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη.
«Το SPD είναι παραδοσιακά αδύναμο στην Βαυαρία, αλλά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τη μισή του δύναμη και βρίσκεται με ποσοστό κάτω του 10% μόνο στην πέμπτη θέση, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα.
Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στην Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» αναφέρει το Spiegel.
Από την πλευρά της η Welt υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να είναι τέλος της Merkel, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) όσο και στην Ένωση συνολικά».

Deutsche Welle: Θα κρίνει η πανωλεθρία στη Βαυαρία το πολιτικό μέλλον της Merkel;

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη πληροφορίες των dpa και Spiegel, οι Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel, διασφαλίζουν 37,2% καταγράφοντας απώλειες δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Παράλληλα όμως χάνουν την αυτοδυναμία και βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου.
Ίσως σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι με το χαμηλότερο ποσοστό τους σε τοπικές εκλογές μεταπολεμικά έκοψαν το νήμα μόλις πέμπτοι. Αντίθετα οι Πράσινοι κατάφεραν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους στη Βαυαρία και αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε βαυαρικές εκλογές ξεπέρασε το 10%.
Δύο από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν πρωτοφανή καθίζηση, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Σε μόλις δύο εβδομάδες στις 28 Οκτωβρίου διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες προβλέπεται πύρρειος νίκη για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες. Με δύο άσχημα εκλογικά αποτελέσματα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο.
Ήδη ακούγονται φωνές στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών που κάνουν λόγο για «νέα θεμέλια που θα προετοιμάσουν το κόμμα για το μέλλον».



Τι έδινε το exit poll:

Νωρίτερα το exit poll έδινε στο CSU ποσοστό 35,5%
Οι Πράσινοι αναρριχήθηκαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 18,5% με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, ένα κόμμα που έχει συνδυασμούς σε ελάχιστα κρατίδια της Γερμανίας να αγγίζει το 11,5% .
Ακολουθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και οι Σοσιαλδημοκράτες στην πέμπτη θέση με 10%, οι Φιλελεύθεροι με 5% και το Αριστερό Linke με 3,5%.

Αναλυτικά το exit poll:

CSU Χριστιανοικοινωνιστές: 35,5%
Πράσινοι: 18,5%
Κόμμα Ελεύθερων Ψηφοφόρων: 11,5%
AFD Εθνικιστές: 11%
SPD Σοσιαλοδημοκράτες: 10%
FDP Φιλελεύθεροι: 5%
Die Linke Αριστεροί: 3,5%




Παρά την μεγάλη πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών η Βαυαρία έγινε δεξιότερη

Παρά την μεγάλη πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών και την σημαντική άνοδο των Πράσινων που έγιναν δεύτερο κόμμα η Βαυαρία έγινε δεξιότερη με τους εθνικιστές του AfD να καταγράφει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από 0% το 2013 στο 10,3% το 2018.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές το CSU ο παραδοσιακός εταίρος του CDU της Merkel από 47,7% υποχώρησε στο 37,2% είναι μεν πρώτο κόμμα αλλά υπέστη ισχυρές απώλειες.
Οι Πράσινοι από 8,6% βρέθηκαν στο 17,7%, το Κόμμα Ελεύθερων Ψηφοφόρων που θεωρείται κεντροδεξιό κόμμα εμφάνισε 11,7% από 9% και το AfD οι εθνικιστές από 0% βρέθηκαν στο 10,3%.
Εάν το CSU υπέστη απώλειες αλλά κράτησε την πρώτη θέση οι σοσιαλιστές SPD συνετρίβησαν από 20,6% υποχώρησαν στο 9,6% και βρέθηκαν στην 5η θέση από 2η θέση το 2013.
Εάν αθροίσουμε τα κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα κατέλαβαν το 64% των ψήφων από 60% το 2013 ενώ τα κεντροαριστερά κόμματα κατέλαβαν το 30,4% των ψήφων.

Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Γιατί είχαν τέτοιας κλίμακας απώλειες οι Χριστιανοκοινωνιστές
2)Γιατί κατάρρευσαν οι σοσιαλιστές;
3)Γιατί ισχυροποιήθηκαν οι Πράσινοι
4)Γιατί ισχυροποιήθηκαν οι εθνικιστές του AfD;

Απαντήσεις

1)Οι Χριστιανοκοινωνιστές υπέστησαν μεγάλες απώλειες – κράτησαν όμως την πρώτη θέση καθώς πλήρωσαν τις κόντρες με την Merkel για το προσφυγικό αλλά και για άλλα θέματα.
Το CSU είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης για τους μετανάστες κόντρα στον κυβερνητικό εταίρο την Merkel.
Οι περισσότερες εκροές του CSU ήταν προς τους πράσινους
2)Οι σοσιαλιστές καταποντίστηκαν σχεδόν όλο οι απώλειες τους πήγαν στους πράσινους.
Οι σοσιαλιστές όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό καθεστώς κατάρρευσης.
3)Οι Πράσινοι που υποστήριζαν την υγεία των μελισσών ισχυροποιήθηκαν κυρίως γιατί κόντρα στα άλλα κόμματα τάχθηκαν υπέρ των μεταναστών.
Η Katharina Schulze, η 33ηχρονη αρχηγός των βαυαρών Πρασίνων, μαζί με τον Ludwig Hartmann, αποκάεσαν το αποτέλεσμα της Βαυαρίας "ιστορικά".
Οι Πράσινοι είναι σήμερα το μόνο γερμανικό κόμμα το οποίο έχει ταχθεί υπέρ των μεταναστών.
Το γερμανικό Κόμμα των Πράσινων έχει κυβερνήσει με διαφορετικούς συνασπισμούς σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε περιόδους αιχμής, οι Πράσινοι έχουν κυβερνήσει 11 από τα 16 ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας.
Ωστόσο οι Χριστιανοκοινωνιστές θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τους Πράσινους.
5)Αν οι Πράσινοι ισχυροποιήθηκαν σχεδόν 9% από 8,6% το 2013  στο 17,7% το 2018 λόγω φιλικής προς τους μετανάστες πολιτικής οι εθνικιστές του AfD έκαναν θεαματικό άλμα, είχαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 10,3% από 0% το 2013 και μάλιστα σε ένα κρατίδιο που παραδοσιακά οι εθνικιστές βρίσκονταν στους κόλπους του CSU.
O βασικός λόγος της ανόδου του AfD ήταν ότι παρουσίασαν την πιο καθαρή αντιμεταναστευτική στρατηγική, τάχθηκαν κατά των μεταναστών με πολύ σαφή τρόπο.
 
Συντηρητικοί και SPD δεν διασφαλίζουν πλέον πλειοψηφία σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Πιο άμεσες χρονικά επιπτώσεις αναμένονται ωστόσο για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες.
Μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Σοσιαλδημοκρατών στο μισό στις χθεσινές εκλογές «τρίζει» και η δική της καρέκλα.
Όσο για τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ούτε ότι θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, αλλά ούτε καν αν θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.
Ίσως τώρα, μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Χριστιανοκοινωνιστών, να είναι η ιδανική στιγμή για την Άγκελα Μέρκελ να «ξεφορτωθεί» τον Χορστ Ζεεχόφερ τώρα που είναι πολιτικά πιο αδύναμος από ποτέ.
Οι τοπικές εκλογές δείχνουν, για μια ακόμα φορά, ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη στα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα. Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες στη Βαυαρία χάνουν μαζί πάνω από 20%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε παγγερμανικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες δεν διασφαλίζουν πια την πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου.
Από τις αρχές του καλοκαιριού όταν ξέσπασαν οι έριδες, κυρίως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων τα ποσοστά τους βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Μέχρι στιγμής το 2018 έχει καταγραφεί στην συλλογική συνείδηση των γερμανών πολιτών ως χρονιά διενέξεων και απανωτών κρίσεων για τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης