Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «μαγική» εικόνα των δανείων της Inform Λύκος και το «ξεζούμισμα» των κερδών - Τι απαντά η εισηγμένη

Η «μαγική» εικόνα των δανείων της Inform Λύκος και το «ξεζούμισμα» των κερδών - Τι απαντά η εισηγμένη
Δάνεια που λήγουν το 2018 εμφανίζονται στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι ζημιές συνεχίζονται εις υγείαν των ενδοομιλικών «υπηρεσιών διοίκησης και συμβουλευτικής» του βασικού μετόχου
Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου του 2018 η Γενική Συνέλευση της Inform Λύκος αποφάσισε την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 8 εκ ευρώ. Έκτοτε ουδεμία εξέλιξη υπάρχει όπως δεν υπήρξε και αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου που η Grant Thornton υπογράφει με σύμφωνη γνώμη στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζονται δάνεια ύψους 14,962 εκ ευρώ. Την ίδια στιγμή στην ανάλυση των δανείων αναφέρεται ότι το 2018 λήγουν δύο δάνεια ύψους 6,8 εκ ευρώ και 5εκ ευρώ αντίστοιχα.
Το ερώτημα που τίθεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως γίνεται να εμφανίζονται στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις δάνεια τα οποία ήγουν εντός του 2018 ενώ είναι στην ουσία βραχυπρόθεσμη υποχρέωση και ως τέτοια πρέπει να καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις.
Το περίεργο είναι ότι στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2017 στην ανάλυση των δανείων εμφανίζονται ποσά δύο δανείων που λήγουν το 2018 και είναι 6,8 εκ και 4,3 εκ ευρώ αντίστοιχα γεγονός που εγείρει το εύλογο ερώτημα πως αυξήθηκαν τα 4,3 εκ ευρώ σε 5 εκ ευρώ στο εξάμηνο αλλά και πότε πληρώνονται εντός του 2018 τα δάνεια δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανακοίνωση περί χρηματοδότησης.
Βέβαια στην ετήσια κατάσταση δάνειο σε Ρουμανικό νόμισμα που λήγει το 2018 ποσού 556.282 ευρώ!!!
Υπενθυμίζεται ότι η Λύκος διένειμε μέρισμα το 2017 παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο μητρικής εταιρίας εμφάνισε κύκλο εργασιών 29,925 εκ ευρώ από 30,814 και ζημίες προ φόρων 1,251 εκ ευρώ από ζημίες 1,08 εκ ευρώ το 2016.
Ο βασικός μέτοχος που εισέπραξε τη μερίδα του λέοντος του μερίσματος ήταν η Austriacard AG η οποία ανήκει κατά 96% στον κ. Νίκο Λύκο. Η ΑUSTRIACARD είχε αγοραστεί με δανεισμό από την Inform Λύκος σε δύο δόσεις (2008 το 85% και 2011 το υπόλοιπο 15% έναντι 39,615 εκ ευρώ) αλλά το 2014 πέρασε στον έλεγχο του κ. Λύκου και η Inform Λύκος στον έλεγχο της Austriacard.
Η συνέλευση της Λύκος που πραγματοποιήθηκε την 11η Μαίου ενέκρινε «τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών διοίκησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών της μητρικής εταιρείας AG προς την εταιρεία». Η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ανακοινώθηκε αλλά από τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου εμφανίζονται σε επίπεδο μητρικής αγορές αγαθών και υπηρεσιών από λοιπά συνδεδεμένα μέρη ( αλήθεια η σχέση μητρικής θυγατρικής δεν δημιουργεί υποχρέωση καθαρής αποτύπωσης συναλλαγών;) ύψους 3,26 εκ ευρώ από 2,74 εκ ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Άραγε ποια ήταν η επίπτωση στα μεγέθη της μητρικής εισηγμένης της παροχής υπηρεσιών από την AUSTRACARD δεδομένου ότι παρά την αξιοσημείωτη αύξηση των εσδόων εμφανίζεται διεύρυνση των ζημιών στα 431 χιλιάδες ευρώ από 375 χιλιάδες ευρώ το περυσινό εξάμηνο;


Οι διευκρινίσεις της Inform Λύκος στο δημοσίευμα του bankingnews

Με αφορμή το δημοσίευμα του bankingnews από την Inform Λύκος λάβαμε τις εξής διευκρινίσεις:
Το ομολογιακό δάνειο των 8 εκ ευρώ για αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού δεν έχει ακόμα συναφθεί και από την πλευρά της Λύκος αναφέρεται ότι θα συναφθεί εφ όσον έτσι κριθεί από την επιχείρηση.
Η εταιρία έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 14,962 εκατ. ευρώ και όχι μακροπρόθεσμες όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε ενώ προχώρησε στην λήψη πρόσθετου δανείου 700.000 ευρώ στο εξάμηνο και αποπλήρωσε το δάνειο των 556.282 ευρώ που είχε λάβει σε ρουμανικό νόμισμα.
Μιλώντας στο bankingnews o Γενικός Διευθυντής της εταιρίας ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τιμολόγηση παροχής υπηρεσιών διοίκησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Austrian Card (μητρική), ενώ η αύξηση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από λοιπά συνδεδεμένα μέρη οφείλεται στην αύξηση αγορών αγαθών από τη μητρική εταιρία στο εξάμηνο.
Τέλος σε ότι αφορά στην εξαγορά της Λύκος από την Austrian Cards ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας αναφέρει πως η μητρική εταιρία απέκτησε και τα δάνεια της Λύκος μαζί με την εξαγορά.

Πρώτη ενημέρωση 2018-10-14 20:34:49
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης