Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος ευθύνεται για τoν θεσμικό κατήφορο της ΤτΕ; - Διοικούν ενορχηστρωτές δολοπλοκιών και ίντριγκας σε ΕΚΤ και SSM

tags :
Ποιος ευθύνεται για τoν θεσμικό κατήφορο της ΤτΕ; - Διοικούν ενορχηστρωτές δολοπλοκιών και ίντριγκας σε ΕΚΤ και SSM
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος με θλίψη παρακολουθούμε ότι διολισθαίνει σε μονοπάτια θεσμικής απαξίωσης, είναι επικίνδυνος ο κατήφορος της.
Στα παρελθόντα έτη ο θεσμός της Τράπεζας της Ελλάδος ενέπνεε σεβασμό, οι εκθέσεις του διοικητή της, οι παρεμβάσεις και οι δηλώσεις αποτελούσαν αντικείμενο προβληματισμού και περισυλλογής από το πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες και την αγορά.
Στην τρέχουσα περίοδο το σύστημα βιώνει μια κόντρα κυβέρνησης με την ΤτΕ που κλιμακώνεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Η κυβέρνηση τον χαρακτηρίζει κινδυνολόγο και αναξιόπιστο.
Πρωτοφανείς εκφράσεις, εάν ο Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ήταν εξουσιομανής και δεμένος συναισθηματικά και υλικά με την «καρέκλα» θα είχε παραιτηθεί.
Ο Τσίπρας τον αποκαλεί κινδυνολόγο και επικίνδυνο έμμεσα, αλλά ο Στουρνάρας σκέφτεται «επειδή η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη αρχή, υπαγόμενη στην ΕΚΤ δεν μπορεί να μεθοδεύσει την απομάκρυνση μου ο Τσίπρας, οπότε θα κάνω υπομονή και θα περιμένω τον Μητσοτάκη θα πάω να τον εκλιπαρήσω όπως έκανα με τον Σαμαρά για να με κρατήσει στην κεντρική τράπεζα ή να μου αναθέσει κάποια άλλη θέση στο εξωτερικό»
Ο Στουρνάρας έχει ποδοπατήσει, γελοιοποιήσει και στιγματίσει με τον πιο απαξιωτικό τρόπο τον θεσμό της τράπεζας της Ελλάδος.
Θα έπρεπε να είχε κρατήσει ψηλά το κύρος του θεσμού, η ΤτΕ είναι προσωποκεντρικός θεσμός, υπάρχει ο διοικητής και όλοι οι άλλοι από κάτω φοβικά υπηρετούν.
(Δεν απαξιώνουμε τους περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται στην ΤτΕ αλλά είναι όλοι αυτοί υπερήφανοι για όσα συμβαίνουν;)  
Τα κίνητρα του Στουρνάρα δεν είναι θεσμικά αλλά πολιτικά και από πότε ένας κεντρικός τραπεζίτης έχει πολιτικό ρόλο;
Ο Στουρνάρας σε πλειάδα θεμάτων, προληπτική πιστωτική γραμμή, waiver, έξοδος στις αγορές, στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, μεταρρυθμίσεις δεν λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης όπως ο θεσμός και η θέση του καθορίζει αλλά παρεμβαίνει πολιτικά βλάπτοντας τα θεσμικά συμφέροντα της χώρας.
Εξέθεσε τον Draghi της ΕΚΤ ο οποίος χωρίς να γνωρίζει πλήρως τα δεδομένα μιλούσε για προληπτική πιστωτική γραμμή και τελικώς οι Βρυξέλλες την απέρριψαν την λύση αυτή.
Προσπάθησε να παρασύρει στην θέση αυτή και τον Μητσοτάκη της ΝΔ που θα κάνει μεγάλο λάθος εάν προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον Στουρνάρα στην κόντρα του με την Κυβέρνηση.
Όμως ο ρόλος της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος έχει εκτραπεί.
Ποιος γνωρίζει ότι μέλη της διοίκησης επισκέπτονταν συχνά πυκνά τον SSM και ΕΚΤ και συκοφαντούσαν κατά τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο κορυφαίους έλληνες τραπεζίτες όπως ο Μιχάλης Σάλλας που δημιούργησε την τράπεζα Πειραιώς;
Ο Σάλλας δημιούργησε μια τράπεζα την οποία παρέδωσε στην πρώτη θέση στο ελληνικό banking, ο Στουρνάρας πέραν από διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, οδήγησε σε κατάρρευση την Emporiki, έχασε όλα τα λεφτά της Ιονικής κατά τα άλλα εμφανίστηκε τιμητής της ΝΔ όταν πριν λίγα χρόνια κατηγορούσε την ηγεσία της ΝΔ.
Ο Σάλλας σχεδόν 30 χρόνια προσέφερε και με τον ηγετικό του ρόλο αναμόρφωσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες είχαν ένα ηγέτη.
Ο Στουρνάρας το μόνο που έκανε μεθόδευσε και συκοφάντησε τον Προβόπουλο τον πιο επιτυχημένο κεντρικό τραπεζίτη για να του πάρει την θέση με ένα στόχο με ένα σκοπό να συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος, να εξασφαλίσει ότι ακόμη και με την ΝΔ στην αντιπολίτευση θα συνεχίσει να πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο.
Θα εμφανιστούν προσεχώς ως κήνσορες τις κάθαρσης, ποιας κάθαρσης αυτής που με δολοπλοκία κατασκεύασαν για να συκοφαντήσουν τραπεζίτες;
Ο Στουρνάρας και η ομάδα του συναποτελούμενη από κατηγορούμενους και ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει τα δάνεια τους που έλαβαν από την Εθνική για 10 χρόνια, που συκοφάντησαν κατά τρόπο προσβλητικό την παλαιά διοίκηση της Πειραιώς και προκαλούν δολιοφθορές στην κυβέρνηση στα κοινοτικά όργανα.
Ο θεσμικός Γιάννης Στουρνάρας ήταν αυτός που μέσω της αυλής του την εποχή που κρινόταν η διοίκηση της Εθνικής έλεγαν «θα αφήσουμε τον Καραμούζη (εννοούσε τον Νίκο Καραμούζη σημερινό πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών) να πάει στην Εθνική;».
Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τον ρόλο Στουρνάρα αλλά ήταν τόσα πολλά και τόσα παιδαριώδη τα λάθη που έκανε που επέτρεψε στον διοικητή της ΤτΕ να σπείρει τους καρπούς της προσπάθεια του.
Πρόσφατα πριν το bankingnews αποκαλύψει ότι η Πειραιώς έχει χρόνο έως το Καλοκαίρι του 2019 για να βρει κεφάλαια, είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι η Πειραιώς έχει προθεσμία έως τέλη του 2018 να βρει τα 500 εκατ ευρώ.
Το βασικό ερώτημα είναι μόνο ένα ποιος έκανε την διαρροή αυτή που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στις μετοχές;
Μόνο αυτό το ρητορικό ερώτημα θέτουμε….ποιος έκανε την διαρροή;
Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε εσείς οι δήθεν ανυποψίαστοι.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εταιρική διακυβέρνηση.
Η ερώτηση που θέτουμε ποιες είναι οι σχέσεις των δύο υποδιοικητών της ΤτΕ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;   
Είναι κακές, πολύ κακές, εξωφρενικά άσχημες τι από όλα ισχύει;
Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά, θα θεσμικά όργανα λειτουργούν και πως λειτουργούν;
Ποιος ευθύνεται για την μετατροπή ενός θεσμού με κύρος σε Βυζάντιο όπου η ίντριγκα είναι καθημερινό φαινόμενο;
Θα πουν κάποιοι ότι με τέτοια «σκληρά» κείμενα βλάπτεται το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία άπαξ και ασκείται σκληρή κριτική στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ερώτηση μας είναι η εξής
Ποιος βλάπτει, αυτοί που συκοφαντούσαν τους έλληνες τραπεζίτες στον SSM, αυτοί που πιέζουν την δικαιοσύνη να επιταχύνει – μπορεί η ΤτΕ να πιέζει την δικαιοσύνη; - αυτοί που γελοιοποιούν την κυβέρνηση στο εξωτερικό, αυτοί που μεθοδεύουν ποιοι θα αναλάβουν διοικήσεις τραπεζών ή αυτοί που ασκούν κριτική για όσα συμβαίνουν στην ΤτΕ;
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος με θλίψη παρακολουθούμε ότι διολισθαίνει σε μονοπάτια θεσμικής απαξίωσης, είναι επικίνδυνος ο κατήφορος της.

Υποσημείωση

Και όμως σε κάτι είναι καλός ο Γιάννης Στουρνάρας στις δημόσιες σχέσεις.
Το κόκκινο φωτάκι στο τηλέφωνο του είναι μονίμως αναμμένο - κατειλημμένο πως θα επιβιώσει ένας κεντρικός τραπεζίτης που ασκεί πολιτική στην ΤτΕ και προέρχεται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ;
Προφανώς με τις δημόσιες σχέσεις σε αυτό που πάντα ήταν καλοί όσοι προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης