Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο μορατόριουμ ψάχνουν Τσίπρας και Καμμένος μετά τα «θερμά επεισόδια» - Το ΠΑΣΟΚ "επανήλθε" στην νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Νέο μορατόριουμ ψάχνουν Τσίπρας και Καμμένος μετά τα «θερμά επεισόδια»  - Το ΠΑΣΟΚ
Αίσθηση προκάλεσε η πρωτιά του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Κοτσακά, με 62 ψήφους στην νέα Πολιτική Γραμματεία.
Επιχείρηση επανασυγκόλλησης έθεσε σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μην εκδοθεί πρόωρα το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ.
Και ναι μεν, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος δέχτηκε μπαράζ επικρίσεων και βαριές κουβέντες από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αφετέρου δε, υπήρξαν και φωνές από τους λεγόμενους προεδρικούς, που «επιστρατεύτηκαν» να υποστηρίξουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και να δώσουν «ανάσα ζωής» στη συμβίωση των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Στο σφυροκόπημα του Νίκου Φίλη απάντησε ο Νίκος Παππάς με τη φράση «εγώ δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που συμμετέχει ο Σαλβίνι»,  σχολιάζοντας τον παραλληλισμό του Πάνου Καμμένου με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης θύμισε ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι προγραμματική και όχι ιδεολογική.
«Με τον Καμμένο συμφωνήσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, όχι να γίνουμε ιδεολογικά αδέλφια», δήλωσε με νόημα.
Ως επιστέγασμα στους «μύδρους» που εξαπέλυσαν κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας 16 υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αποκαλώντας τον από «καρικατούρα» μέχρι και «Σαλβίνι», ήρθε μια ανάρτηση στο twitter από τον ίδιο: «Ξύδι και οι ΑΝΕΛ θα μπούμε ισχυρότεροι κια ο Αλέξης θα νικήσει», απάντησε αφοπλιστικά.

Νικητής ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τελικά, στη νέα Πολιτική Γραμματεία που συμμετέχουν 21 μέλη, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, τη μερίδα του λέοντος έλαβαν οι «προεδρικοί» καθώς η ομάδα των «53+» μετρά μόλις έξι μέλη συν το Νίκο Φίλη, με το άλλο στρατόπεδο να αριθμεί 14 στελέχη.
Γεγονός που σημαίνει ότι η επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν απόλυτη. 
Η εσωκομματική αντιπολίτευση διεκδικούσε 12 θέσεις και της παραχωρήθηκαν μόλις έξι.
Αίσθηση προκάλεσε η πρωτιά του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Κοτσακά, με 62 ψήφους στην νέα Πολιτική Γραμματεία.
Στους νικητές συγκαταλέγεται και ο Νίκος Παππάς ο οποίος ήρθε 3ος, με 58 ψήφους.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξελέγη 9ος, ενώ ο Νίκος Φίλης βρέθηκε χαμηλά στη 13η θέση.
Ενισχυμένη αναδεικνύεται η Ρένα Δούρου καθώς εξελέγη στην 5η θέση ενώ εντύπωση προκάλεσε η 17η θέση στην οποία εξελέγη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Με την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας που προέκυψε από την Κεντρική Επιτροπή, έγινε μια πρώτη αποτίμηση με τους νικητές και ηττημένους της νέας περιόδου που ξεκινά για το κυβερνών κόμμα ενώ αναδείχθηκαν οι συσχετισμοί και οι διαθέσεις των ομάδων επιρροής στο εσωτερικό του.
Το θέμα του Πάνου Καμμένου σχεδόν μονοπώλησε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τις δύο ημέρες των εργασιών της ΚΕ με το κόμμα να εμφανίζεται χωρισμένο στα δύο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αποτελεί «μήλον της έριδος». Στο ένα στρατόπεδο βρέθηκαν εκείνοι που προεξοφλούν ότι η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ φτάνει στο τέλος της ενώ κάποιοι βουλευτές ζητούν ακόμη και την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τον κ. Καμμένο, εκφράζοντας σαφέστατα την πεποίθηση ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κάνει τον κύκλο της και το κυβερνών κόμμα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Στην αντίπερα όχθη, στοιχήθηκαν εκείνοι που επαναλαμβάνουν τα περί έντιμης συμφωνίας που συνδέει τους δύο εταίρους.
Τα μέτωπα στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαμορφωμένα εδώ και καιρό όπως και οι διαθέσεις των στελεχών που τα απαρτίζουν.
Η σύγκρουση Παππά - Φίλη για την ΕΡΤ που βρήκε χώρο και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ίσως το επιστέγασμα ενός βαθύτερου προβλήματος που αφορά  όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές, στις διαφορετικές αντιλήψεις από τις αξίες και τον προορισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρέουν από επιλογές και πρακτικές διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης