Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήγει σήμερα 15/10 το τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ιταλία για να αλλάξει τον προυπολογισμό - Τον απέρριψε το Γραφείο Προυπολογισμού

Λήγει σήμερα 15/10 το τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ιταλία για να αλλάξει τον προυπολογισμό - Τον απέρριψε το Γραφείο Προυπολογισμού
Το Γραφείο Προυπολογισμού δεν ενέκρινε τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 τις Ιταλικής κυβέρνησης....
(upd7) Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ημέρα 15/10/2018, καθώς η Ιταλία αποστέλλει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 στην Κομισιόν, μετά από μεγάλο διάστημα αντιπαράθεσεων Ρώμης – Βρυξελλών για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% και το χρέος.
Η ΕΕ έχει θέσει τελεσίγραφο στην Ιταλία να αλλάξει τον προυπολογισμό με καταληκτική ημερομηνία στις 15 Οκτωβρίου αλλά η Ιταλική κυβέρνηση δεν έκανε βήμα πίσω.
Εν τω μεταξύ το Γραφείο Προυπολογισμού δεν ενέκρινε τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 τις Ιταλικής κυβέρνησης. 
Σε ανακοίνωση του αναφέρει
"Αγαπητέ Υπουργέ.
Το Συμβούλιο της UPB το Γραφείο Προυπολογισμού, δεν εγκρίνει τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 που δημοσιεύθηκαν στο προσχέδιο, δεδομένου ότι βρίσκονται εκτός του αποδεκτού εύρους στην κατάσταση των διαθέσιμων πληροφοριών"
Το Γραφείο Προϋπολογισμού απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Giovanni Τρία με την οποία η Αρχή που εποπτεύει τους δημόσιους λογαριασμούς επισημοποιεί το «όχι στην επικύρωση» των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης. 
Οι στόχοι για το ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς φόροι και επενδύσεις δεν θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα.
Η αξιολόγηση απορρέει από τις σημαντικές και πολλαπλές αποκλίσεις στις κύριες μεταβλητές του προγραμματικού πλαισίου, με αναφορά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στις τιμές».
Οι προβλέψεις για μείωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1% το 2021 θα μπορούσαν επίσης να επαναξιολογηθούν.
Σε γενικές γραμμές το Γραφείο Προυπολογισμού θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομία και φιλόδοξους τους στόχους για το ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ βλέμματα όλων στρέφονται και στην αντίδραση των αγορών απέναντι στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ιταλικό προσχέδιο.        

Υπενθυμίζεται, πως το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, έχει τεθεί στόχος για έλλειμμα στο 2,4%, με τον οποίο διαφωνούν Βρυξέλλες και αγορές, εκτιμώντας πως δεν συμβάλλει στη μείωση του χρέους της χώρας.

Με την  ΕΕ συντάσσεται το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ συντάσσεται στο πλευρό της ΕΕ στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ανακύψει με την ιταλική κυβέρνηση.
Μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση ενόψει της αποστολής του σχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2019 στην Κομισιόν, στέλνει και το ΔΝΤ – μετά την ΕΚΤ- δια στόματος του πρώτου αναπληρωτή διευθυντή του διεθνούς οργανισμού, David Lipton.   
Η Ιταλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να διευθετήσει τις διαφορές της με τις Βρυξέλλες για τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σημείωσε σήμερα (14/10) ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις Lipton έρχονται χρονικά μία μέρα μετά από τις συστάσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi να σταματήσει να αμφισβητεί το ευρώ.  
«Κατά την άποψή μας, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συμφωνίες», ανέφερε ο Lipton σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.
«Οι συζητήσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού πρέπει τώρα να διεξαχθούν μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.
Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός έθεσε στόχο ως προς το έλλειμμα το 2,4% για το 2019, τριπλασιάζοντας το προηγούμενο όριο για την υπερχρεωμένη χώρα.
Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν εκνευρισμό σε επενδυτές και ΕΕ, παρατηρεί το Reuters.
Ο Lipton προειδοποίησε ότι η διαφωνία επί του προϋπολογισμού θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ώστε η ευρωζώνη να καταστεί πιο ανθεκτική στις εξωτερικές κρίσεις.
«Ελπίζουμε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης δεν θα παρεμποδιστεί.
Την ίδια ώρα η ιταλική κυβέρνηση αψηφά τόσο τις απειλές της Ευρωζώνης και των οίκων αξιολόγησης όσο και τις επιθέσεις των αγορών, που έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Σημειώνεται ότι η ιταλική Γερουσία ενέκρινε στις 11 Οκτωβρίου  τους στόχους ελλείμματος, αψηφώντας τις αγορές και τους εταίρους της χώρας στην Ευρωζώνη που πίεζαν για αλλαγές.
Η ψηφοφορία διασαφηνίζει τις προτάσεις που θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση.
Ωστόσο, το έγγραφο έχει ήδη επικριθεί ως μη ρεαλιστικό από το γραφείο προϋπολογισμού του ίδιου του ιταλικού κοινοβουλίου και από την Τράπεζα της Ιταλίας.
Η Γερουσία ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία - με 165 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 5 αποχές- την αναβολή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για μετά το 2021.
Το εγκριθέν ψήφισμα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να «αναβάλει την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού προκειμένου να μειώσει το χάσμα ανάπτυξης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνη, και να βελτιώσει μεσομακροπρόθεσμα την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ».

Salvini: Ο Juncker ας ασχοληθεί με τον «δημοσιονομικό παράδεισο» του Λουξεμβούργου

«Απάντηση» στη νέα επίθεση του προέδρου της Κομισιόν, Jean - Claude Juncker, ενάντια της Ιταλίας έδωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Ο κ. Juncker υποστήριξε σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι «η Ιταλία δεν τηρεί τον λόγος της με αυτόν τον προϋπολογισμό».
Ο κ. Salvini έσπευεσε να του απαντήσει «ο Juncker θα πρέπει να σταματήσει να προσβάλλει την Ιταλία.
Καλύτερα να ασχοληθεί με τον «δημοσιονομικό παράδεισο» του Λουξεμβούργου».

Juncker: Η Ιταλία δεν τηρεί τον λόγο της για τον προϋπολογισμό

Τα βέλη του κατά της ιταλικής κυβέρνησης έστρεψε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
«Η Ιταλία δεν τηρεί τον λόγος της με αυτόν τον προϋπολογισμό» δήλωσε σε συνέντευξη του στη Le Monde.

Μήνυμα Draghi στην Ιταλία: Ουσιώδης για τα κράτη μέλη της ΕΕ η συνεπής εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων

Έμμεσο μήνυμα στην Ιταλία έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi από το Μπαλί,  υπογραμμίζοντας ότι η διαφανής και συνεπής εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού πλαισίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη, παραμένει ουσιώδης.
«Η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες με υψηλό χρέος, για τις οποίες είναι κρίσιμη η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έκανε λόγο για περιορισμένη μετάδοση της μεταβλητότητας που επικράτησε στις αγορές, στις χώρες και τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Di Maio: Μόνο η NASA δεν έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό μας

Από την πλευρά του, πάντως, ο Di Maio: Μόνο η NASA δεν έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό μας αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό σχολίασε ότι μόνο η NASA δεν έχει απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
«Λείπει μόνο η NASA και μετά θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμοί που απορρίπτουν τον προϋπολογισμό μας. Εμένα, όλα αυτά, με κάνουν να νιώθω περήφανος» σχολιάζει σε μήνυμα του στο facebook.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές περιττών δαπανών στον τομέα της άμυνας και απευθύνθηκε στους Ιταλούς μαθητές λυκείων που διαδήλωσαν σήμερα σε πενήντα ιταλικές πόλεις:
«Ελάτε να μιλήσουμε.
Συνεχίστε με τις διαδηλώσεις, γνωρίζω την αξία τους.
Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι κόβουμε τα κονδύλια για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μην πιστεύετε τις εφημερίδες» επεσήμανε.

Δημοσκόπηση: Οι εθνικιστές θέλουν λίρα και οι σοσιαλιστές ευρώ

Την ίδια ώρα νια άκρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία όπου το 61% των Ιταλών είναι υπέρ του ευρώ και 27% είναι υπέρ της λίρας της επιστροφής δηλαδή στο εθνικό νόμισμα.
Σε δημοσκόπηση της Ipsos τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής
Οι σοσιαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του ευρώ και η Lega είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της επιστροφής της Ιταλίας στην λίρα.
Πρόκειται για μαι ιστορική ανατροπή αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν 10 χρόνια οι σοσιαλιστές ήταν ευρωσκεπτικιστές και πλέον είναι οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του ευρώ.
Οι εθνικιστές αντιστοίχως είναι θιασώτες του εθνικού νομίσματος αλλά όχι με πλειοψηφικό ρεύμα.
Συγκεκριμένα υπέρ του ευρώ τάσσεται το 61% των ιταλών πολιτών με την εξής αναλογία

M5S Κίνημα 5 Αστέρων: 56%
LEGA Εθνικιστές: 36%
PD Σοσιαλιστές: 97%
FI Berlusconi: 60%

Υπέρ της επιστροφής στην λίρα τάσσεται το 27% των Ιταλών πολιτών με την εξής αναλογία:

M5S Κίνημα 5 Αστέρων: 36%
LEGA Εθνικιστές: 50%
PD Σοσιαλοδημοκράτες: 1%
FI Berlusconi: 25%
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης