Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall εν μέσω φόβων για τα επιτόκια ΗΠΑ - Απώλειες -0,36% για τον Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall εν μέσω φόβων για τα επιτόκια ΗΠΑ - Απώλειες -0,36% για τον Dow Jones
Οι δείκτες της Wall Street δεν κατόρθωσαν να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας
(upd) Νευρικότητα εμφάνισαν και σήμερα (15/10/2018) οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω των επίμονων φόβων για την αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, ενώ το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα.



Απώλειες -0,36% σημείωσε ο Dow Jones για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 25.250 μονάδων.
Στο -0,61% η πτώση για τον S&P 500 στις 2.750 μονάδες, ενώ -0,88% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.430 μονάδων.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν απώλειες άνω του 4%, ενώ ο Naadaq κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 3,7%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ σημειώνουν νέα άνοδο σήμερα, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται κατά 1,7 μονάδες βάσης, στο 3,16%.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Bank of America υποχώρησε κατά 1,9%, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η BofA ανακοίνωσε πως τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 35%, στα 6,7 δισ. δολ. ή 67 σεντς ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 62 σεντς ανά μετοχή.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα συνέχισε να επωφελείται από τη μείωση των εταιρικών φόρων που εισήγαγε πέρυσι η κυβέρνηση Trump, αλλά και από τα αυξημένα επιτόκια.
Η αύξηση των επιτοκίων είναι συνήθως θετική για τις τράπεζες, επειδή οι εταιρείες αποκομίζουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ του τι πληρώνουν για τις καταθέσεις και του τι εισπράττουν από δάνεια.
Τον Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της -για όγδοη φορά από τότε που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2015.
Οι προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν αυξηθεί κατά 19% στο γ’ τρίμηνο του 2018.
Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, δείχνοντας μια τα αύξηση μικρότερη των προβλέψεων για τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς η ανάκαμψη στις αγορές οχημάτων αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν των δύο τελευταίων ετών στις δαπάνες στην εστίαση.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,6%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% τον περασμένο μήνα.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Sears σημειώνει βουτιά 22%, καθώς η εταιρεία - μία από τις παλαιότερες εταιρείες λιανεμπορίου στις ΗΠΑ- κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.
Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται περί τα 700 καταστήματα Sears και Kmart, ενώ απασχολεί 70.000 ανθρώπους, έχει να εμφανίσει κέρδη από το 2010.
H Sears είχε προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά οι Bank of America, Wells Fargo και Citigroup δεν δέχτηκαν, ζητώντας από την εταιρεία να προβεί σε ρευστοποίηση ενεργητικού.

Επιφυλακτικά κέρδη στις ευρωαγορές 

Κλίμα επιφυλακτικότητας επικράτησε, εν τω μεταξύ, στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με μια σειρά από απειλές, όπως τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια, η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το Brexit και η διαμάχη Ιταλίας - ΕΕ για τον προϋπολογισμό, να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην αγορά.
Ευρωαγορές και Wall Street απέτυχαν την Παρασκευή (12/10) να ανακάμψουν από το διήμερο sell off, υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι ενδέχεται να παραμένουν υψηλοί.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1% στις 359,31 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στις 356,8 μονάδες -επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,78% στις 11.614,16 μονάδες, παρά το αρνητικό κλίμα στη Γερμανία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία, με τους κυβερνητικούς εταίρους της γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,48% στις 7.029,22 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.095,077 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,02%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το σαββατοκύριακο, με την ΕΕ να προειδοποιεί ότι εργάζεται πλέον εντατικά για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει η κόντρα Ιταλίας - ΕΕ, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019, με το υπουργικό συμβούλιο να μην έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIΒ κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 19.287,64 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων καταγράφουν σταθεροποίηση, με εκείνη του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,56%.


Οι εκκρεμότητες είναι σημαντικές, με τις διαφωνίες μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστεριών να παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν έως σήμερα τα μεσάνυχτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης