Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 400 δολάρια θα εκτοξευθεί το πετρέλαιο; - Οι απειλές Σ. Αραβίας και ο φόβος των ΗΠΑ

tags :
Στα 400 δολάρια θα εκτοξευθεί το πετρέλαιο; - Οι απειλές Σ. Αραβίας και ο φόβος των ΗΠΑ
Στην αγορά επικρατεί ανησυχία, καθώς αναμένεται να μειωθεί η προσφορά μετά την επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης στις 4 Νοεμβρίου
Τόσο ο επικεφαλής της Ford Motor, Bill Ford, όσο και εκείνος της JPMorgan, Jaime Dimon, έχουν προειδοποιήσει: Έαν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο ακόμη και στα 100 ή 200 δολάρια, ή ακόμα και στο διπλάσιο, στα 400 δολάρια.
Στην αγορά επικρατεί ανησυχία, καθώς αναμένεται να μειωθεί η προσφορά μετά την επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης στις 4 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σύντομα θα υποχωρήσουν.
Οπως υπογράμμισε, «οι δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας προδίδουν πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ίσως δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις τιμές του αργού σε επίπεδα ανάμεσα στα 70 και τα 80 δολάρια το βαρέλι».
Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου διαμορφώνει ένα περιβάλλον μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Παρόλα αυτά, οι απειλές από όλο τον κόσμο για την τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ΗΠΑ για κυρώσεις, οδηγούν το βασίλειο σε πιο σκληρή στάση.
«Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή που θα ταρακουνήσει ολόκληρο τον κόσμο», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya, Τ. Aldakhil.
Αυτό το χάος θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο στα όπλα του Ιράν, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο Ριάντ από ό, τι στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Aldakhil.
"Η αλήθεια είναι ότι εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, θέλει να μαχαιρώσει τη δική της οικονομία μέχρι θανάτου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης