Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Διαχειρίσιμη η ιταλική κρίση…προς το παρόν - Πρόωρες εκλογές το 2019

tags :
Barclays: Διαχειρίσιμη η ιταλική κρίση…προς το παρόν - Πρόωρες εκλογές το 2019
Το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις άμεσα, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει όσον αφορά την αγορά ομολόγων και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία
Διαχειρίσιμη θα είναι η ιταλική κρίση έως τα τέλη του 2018, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays.
Όπως εξηγούν, δεν πρόκειται να επέλθει καταστροφή λόγω της Ιταλίας, τουλάχιστον προς το παρόν, προειδοποιούν ωστόσο ότι η κατάσταση θα παραμένει στην κόψη του ξυραφιού.
Η Barclays εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει εύκολη επίλυση της ιταλικής κρίσης χρέους.
Το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις άμεσα, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει όσον αφορά την αγορά ομολόγων και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, ωστόσο με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, η μείωση του χρέους είναι απίθανη.
Αντιθέτως, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
 «Η ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες».
Ο αναλυτής Fabio Fois δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να απορρίψει συνολικά ή εν μέρει τον ιταλικό προϋπολογισμό, απαιτώντας αλλαγές, προκειμένου η Ιταλία να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Ωστόσο η Κομισιόν θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση Conte και δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει κυρώσεις πριν την άνοιξη του 2019.
Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία είναι εύθραυστος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Barclays εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία στο α΄τρίμηνο του 2019, εξέλιξη η οποία θα επιδεινώσει το κλίμα στην αγορά ομολόγων.
Προς το παρόν, η κρίση είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο δεν αποκλείεται η Ιταλία να εισέλθει σε ένα ασταθές σπιράλ χρέους.
Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Barclays, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, θα οδηγήσει σε άνοδο του spread πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις στις τράπεζες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης