Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Βενεζουέλας από τη Fitch Ratings
Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default, δεν υπάρχει outlook) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλλει από «C» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ταλανιζόμενης χώρας.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την αποτυχία της χώρας να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, εν μέσω άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης.
Η Fitch υποβάθμισε στην κατώτερη κλίμακα τη Βενεζουέλα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν κατέβαλε πληρωμές κεφαλαίου τόκων σε ομόλογα αξίας 3,8 δισεκ. δολαρίων.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, έχει, επίσης, αθετήσει πληρωμές κεφαλαίου και τόκων σε ομόλογα συνολικού ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων.
Ο οίκος κάνει λόγο για στρέβλωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυξημένη κρατική, οικονομική ύφεση και υπερπληθωρισμό.
Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε σε 1,19 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, μειωμένη πάνω από 30% από το τέλος του έτους 2017.
«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να παραμείνουν υψηλά και να χρηματοδοτηθούν από την εκτύπωση χρήματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας έχει διογκωθεί ως αποτέλεσμα της απότομης υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εξωτερική ρευστότητα είναι πολύ αδύναμη.
Παρά το γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επανέρχεται σε πλεόνασμα και το χρέος των εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων, τα διεθνή αποθεματικά συνεχίζουν να μειώνονται, φθάνοντας τα 8,4 δισ. δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, από 10,9 δισ. στο τέλος του 2017.
Η διοίκηση του Nicolas Maduro φαίνεται να εδραιώνεται και η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη και υπό πίεση, ιδίως μετά τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018.
Ο στρατός θεωρείται σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμενος με το καθεστώς.
Ως αποτέλεσμα, η Fitch δεν αναμένει από την κυβέρνηση να προτείνει ή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης βραχυπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης