Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνέδριο ITU: Ψηφιακή ανάπτυξη και προκλήσεις στο δρόμο των 5G

tags :
Συνέδριο ITU: Ψηφιακή ανάπτυξη και προκλήσεις στο δρόμο των 5G
Ν. Παππάς: Το 2021 η Ελλάδα θα έχει βρει τη θέση της στον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) «Towards 5G Enabled Gigabit Society», το οποίο φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι τα νέα δίκτυα κινητών επικοινωνιών αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, αρκεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μια σειρά προκλήσεων.
O Laurent Bodusseau, Senior Director της Παγκόσμιας Ένωσης Παρόχων Κινητής Τηλεφωνίας – GSMA συνόψισε στην ομιλία του τις 3τρεις βασικές προκλήσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G).
Σύμφωνα με τον κ.  Bodusseau, η μακρά διάρκεια και οι σύνθετες διαδικασίες χορήγησης αδειών για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η έλλειψη μέτρων από πλευρά της Πολιτείας για την ταχύτερη ανάπτυξη των επενδύσεων σε νέα δίκτυα, αναμένεται να επιμηκύνουν το διάστημα έως την πλήρη ανάπτυξη και εμπορική διάθεση των δικτύων. Παράλληλα, o Senior Director της GSMA υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη διάθεση φάσματος έτοιμου προς χρήση από την κινητή τηλεφωνία, αλλά και στη ρεαλιστική τιμολόγησή του, καθώς τα δίκτυα 5G απαιτούν τη χορήγηση και νέων συχνοτήτων φάσματος.

Ν. Παππάς: Το 2021 η Ελλάδα θα έχει βρει τη θέση της στον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παπάς στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι σκοπός του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας και σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ψηφιακό εμπόριο, η διάδοση νέων τεχνολογιών κ.α., σύμφωνα με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021.
Οι τεχνολογίες 5ης γενιάς αναμένεται να ψηφιοποιήσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξήγησε ο κ. Παπάς, κάνοντας λόγο για μία επανάσταση, η οποία όχι μόνο θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας να αναπτυχθούν, αλλά θα ωθήσει και τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.  
«Η αφοσίωση και ο στόχος μας αφορά σε μια Ελλάδα, η οποία θα γεφυρώσει το χάσμα των νέων τεχνολογιών και θα στρώσει τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους - στόχος που έχει τεθεί και στην ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μέχρι το 2021 θα έχει μπει για τα καλά στον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης.  

Γ. Στεφανόπουλος: Κίνητρα για ζήτηση καινοτόμων υπηρεσιών σε όλο το εύρος της οικονομίας για ταχεία ψηφιακή ανάπτυξη

Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) υπογράμμισε ότι «Το 5G διαμορφώνει μια win – win ατζέντα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις τους πολίτες. Βοηθά όλους να κερδίσουν, καθώς παρέχει την ευκαιρία στις χώρες να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους, να αυτοπροσδιοριστούν στη διεθνή σκηνή, όπως π.χ. συμβαίνει με την Ιαπωνία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.»
Ο κ. Στεφανόπουλος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «τα νέα δίκτυα είναι μια επανάσταση, υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο στοίχημα στο πώς διαμορφώνεται η όλη διαδικασία».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ εξήγησε ότι η προστιθέμενη αξία δεν θα δοθεί από το broadband effect, όπως σε προηγούμενες γενιές, αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων – της Πολιτείας, των παρόχων Κινητών Επικοινωνιών και όλων των κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι θα πρέπει να μετασχηματιστούν ψηφιακά και προσέθεσε ότι «Πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για καινοτόμες υπηρεσίες σε όλο το εύρος της οικονομίας».
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι «Κινούμαστε γρήγορα, αλλά όχι ακόμα τόσο γρήγορα για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις».

Στα 3,06 δισ. ευρώ  στο ΑΕΠ έως το 2021 με τη σύγκλιση με το μ.ο. Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας – DESI, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Κινητές Επικοινωνίες, αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στη χρήσης δεδομένων περίπου στο 6.8 GB ανά κάτοικο/μήνα έως το 2021 εκτιμάται ότι θα προστεθούν €3,06 δισ. στο ΑΕΠ και €1,62 δισ. στα δημόσια έσοδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης