Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

FF Group: Επιδότηση άνω των 50 εκατ. ευρώ από κυβέρνηση και η σχέση Folli Follie με τον ελβετικό όμιλο Dufry

tags :
FF Group: Επιδότηση άνω των 50 εκατ. ευρώ από κυβέρνηση και η σχέση Folli Follie με τον ελβετικό όμιλο Dufry
Πως η παράταση στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων βοηθά την FF Group να άρει τις δεσμεύσεις επί μετοχών Dufry, αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ
Διαστάσεις μείζονος θέματος, το οποίο πρέπει άμεσα να διερευνηθεί, τόσο πολιτικά, όσο και από τη Δικαιοσύνη, προκαλεί το μπαράζ αποκαλύψεων για τη σχέση Folli Follie και του ελβετικού ομίλου Dufry, στον απόηχο του τεράστιου σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων από την πρώτη.
Όπως έχει γράψει το Bankingnews, η συμφωνία, μεταξύ των δύο ομίλων, για την πώληση της ΚΑΕ από την Folli Follie στην Dufry περιλάμβανε, ως προς το σκέλος του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετοχές έκδοσης Dufry, την εξής αίρεση: οι μετοχές δεσμευόταν από την Dufry και θα απελευθερωνόταν σταδιακά, εφόσον η ΚΑΕ έπιανε προκαθορισμένους στόχους λειτουργικής κερδοφορίας (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων- EBITDA).
Η συμφωνία έκλεισε το 2013 και η Folli Follie εισέπραξε 375,5 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς καθώς και μετοχές Dufry, αξίας 153 εκατ. ευρώ, ενώ ο ελβετικός όμιλος αγοράζοντας την ΚΑΕ ανέλαβε δανεισμό ύψους 335 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, σε επίπεδο συνολικής επιχειρησιακής αξίας η ΚΑΕ αποτιμήθηκε κατά την συναλλαγή στα 860 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 890 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε η Dufry σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της Folli Follie και η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Τα EBITDA της ΚΑΕ κατά τη χρήση 2013 δεν δικαιολογούσαν το παραπάνω τίμημα, ενώ υπήρχε η εκκρεμότητα με την επίδραση, που θα είχε στη λειτουργική της κερδοφορία η καθορισμένη για την 1/1/2017 διακοπή πώλησης αφορολογήτων ειδών από τα καταστήματα σε παραμεθόριους σταθμούς, με χώρες εκτός Ε.Ε.
Για τους παραπάνω λόγους η σύμβαση πώλησης προέβλεπε ότι το σύνολο των 1.231.233 μετοχών Dufry, που αποτελούσαν μέρος του ανταλλάγματος, θα παρέμεναν δεσμευμένες από τον ελβετικό όμιλο και θα απελευθερωνόταν σταδιακά, εφόσον η ΚΑΕ επιτύγχανε καθορισμένους από τη σύμβαση πώλησης στόχους EBITDA.
Δηλαδή, οι μετοχές Dufry που δόθηκαν στην Folli Follie ήταν το υπερτίμημα, που για να εισπραχθεί από τη Folli Follie έπρεπε η ΚΑΕ να πιάσει προκαθορισμένους στόχους λειτουργικής κερδοφορίας.
Όλα αυτά οι δύο πλευρές απέφυγαν να τα ανακοινώσουν στους επενδυτές. Πρόσφατα, όμως, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, η Folli Follie παραδέχθηκε ότι οι 804.728 μετοχές Dufry, που κατέχει και ήταν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση των ΚΑΕ, υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, οι οποίοι περιέχονται στη σύμβαση πώλησης και άλλα συμβατικά κείμενα.
Για άλλη μια φορά, η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις επί του θέματος. Το γεγονός, όμως, ότι αποδεσμεύτηκαν από το 2013 ως πρόσφατα 426.505 μετοχές Dufry, οι οποίες και πωλήθηκαν από τη Folli Follie, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για σταδιακή άρση των δεσμεύσεων, με βάση τις επιδόσεις EBITDA της ΚΑΕ.

Έπιασε τον στόχο με κυβερνητική βοήθεια

Στο ίδιο πλαίσιο εξηγείται, πιθανότατα, το εγχείρημα της διοίκησης της Folli Follie να αποδεσμεύσει άλλες 603.543 μετοχές Dufry, τρέχουσας αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ, προσφεύγοντας στη διαιτησία.
Τα επιχειρήματα της Folli Follie εδράζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η ΚΑΕ εμφάνισε, ήδη, από τη χρήση 2017 EBITDA 85,6 εκατ. ευρώ. Μια ανάσα, δηλαδή, από το στόχο, που έχει τεθεί για την περίοδο ως το 2019.
Για να πιάσει, όμως, τον παραπάνω στόχο η KAE…. επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση για λόγους, που μένει να διερευνηθεί αν οφείλονται σε σκοπιμότητα ή σε αμέλεια.  
Η πώληση αφορολογήτων από τα καταστήματα, που διατηρεί η ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός ΕΕ, κανονικά θα έπρεπε να έχει διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Αυτό προέβλεπε το άρθρο 55 του νόμου 3842 του 2010, ο οποίος ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκαιο την σχετική κοινοτική οδηγία.
Από τις 23 Δεκεμβρίου, όμως, του 2016 ως σήμερα, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αναστέλλει την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης.
Με την τελευταία απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 31 Μαίου, η δυνατότητα πώλησης αφορολογήτων στους παραμεθόριους σταθμούς παρατείνεται ως την 30η Ιουνίου 2019.
Παράταση είχε δοθεί στα ΚΑΕ και για τις πωλήσεις αφορολόγητων πετρελαιοειδών από τα πρατήριά της σε Καστανιές, Ευζώνους και Κήπους Έβρου.
Η δραστηριότητα διακόπηκε, όπως αποκάλυψε το Bankingnews, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μόλις στο τέλος του περασμένου Μαίου.
Το 2017 οι εν λόγω σταθμοί συνεισέφεραν πωλήσεις 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 7,6 εκατ. ευρώ.
Η παράταση του καθεστώτος επιδοτεί, στην πράξη, το οριστικό τίμημα, που θα εισπράξει για την ΚΑΕ η Folli Follie, εγείροντας ερωτήματα για τους λόγους που αποφάσισε η κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο, όταν η Βουλή με ευρεία, μάλιστα, πλειοψηφία είχε ψηφίσει, το 2010, την παύση των πωλήσεων αφορολογήτων από 1/1/2017.  
Το γεγονός, δε, ότι η παράταση συμπίπτει χρονικά (2019), με την ολοκλήρωση της περιόδου, εντός της οποίας η ΚΑΕ θα πρέπει να επιτύχει EBITDA της τάξης των 86 με 89 εκατ. ευρώ, ώστε να δικαιολογηθεί το τίμημα των 890 εκατ. ευρώ, εντείνει τις απορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης