Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 - Στο 2,4% το έλλειμμα - Juncker: Η ευρωζώνη θα ξεσηκωθεί εάν εγκρίνουμε το προσχέδιο

Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 - Στο 2,4% το έλλειμμα - Juncker: Η ευρωζώνη θα ξεσηκωθεί εάν εγκρίνουμε το προσχέδιο
Ανυποχώρητη στις αφόρητες πιέσεις Βρυξελών και αγορών εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση
(upd2) Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η απάντηση που θα δώσει στη Ρώμη, η οποία κατέθεσε τον προϋπολογισμό της χωρίς καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους που μεταξύ άλλων προβλέπουν έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019.
Αν και το εν λόγω έλλειμμα είναι αρκετά χαμηλότερα από το 3% που ζητούσε η Κομισιόν, ωστόσο είναι αρκετά υψηλότερο από το 1,8% που είχε τεθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως στόχος προκειμένου αφενός να εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο χρέος και αφετέρου να μην προκληθεί ανησυχία στις αγορές και στους επενδυτές.
Πλέον, η Κομισιόν έχει στη διάθεση της μια εβδομάδα για να ολοκληρώσει μια πρώτη αποτίμηση του ιταλικού προϋπολογισμού και να κρίνει αν τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno, ο οποίος τόνισε ότι η Ιταλία δεν απειλεί την Ευρωζώνη, καθώς το ευρώ είναι πολύ ανθεκτικό για να επηρεαστεί από τον προϋπολογισμό ενός κράτους μέλους.
Ακολούθησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ο οποίος τόνισε ότι εάν η Κομισιόν εγκρίνει το ιταλικό προσχέδιο, θα ξεσηκωθούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της πάντως η ιταλική κυβέρνηση, της οποίας συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και ενέκρινε χθες Δευτέρα 15/10 το βράδυ το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διαμηνύει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας
"Εγκρίναμε εμπρόθεσμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το στείλαμε στις Βρυξέλλες.
Κρατάμε σε τάξη τα οικονομικά μας και τηρούμε τις υποσχέσεις μας" υποστήριξε με το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, τονίζοντας ότι
κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 πρόκειται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη, για τη βοήθεια ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Tria, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Tria.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις».
«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα», τόνισε.

Centeno: Η Ιταλία δεν απειλεί την Ευρωζώνη


Το ευρώ είναι πολύ ανθεκτικό για να επιδεινωθεί από τον προϋπολογισμό ενός μέλους, σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποια βάση σύγκλισης του προϋπολογισμού της χώρας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στον προϋπολογισμό της Ιταλίας περιλαμβάνεται στόχος ελλείμματος 2,4% το 2019 κι αν είναι εντός των κανόνων της Κομισιόν για μη υπέρβαση του ορίου του 3%, είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη δέσμευση για 1,8%.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των δαπανών είναι αντίθετη με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους χώρες όπως με υψηλά χρέος, όπως η Ιταλία, θα πρέπει να εργάζεται για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Juncker: Η ευρωζώνη θα ξεσηκωθεί εάν η ΕΕ εγκρίνει τον ιταλικό προϋπολογισμό

Νέο μήνυμα σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προειδοποιώντας για την έντονη αντίδραση των χωρών της ευρωζώνης σε περίπτωση που τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης λάβουν πράσινο φως.
«Η ευρωζώνη θα ξεσηκωθεί εάν η ΕΕ δώσει το ΟΚ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα ήταν σε άσχημη κατάσταση εάν δεν υπήρχε το ευρώ.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Κομισιόν θα συζητήσει για τον ιταλικό προϋπολογισμό με σεβασμό καθώς οφείλουμε στην Ιταλία και στη βάση των στοιχείων που έχουμε λάβει.
Δεν θα παρέμβουμε σε εσωτερικά και ανεξάρτητα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης.
Για εμένα τα αποτελέσματα μετράνε.
Πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις».
Τέλος, επεσήμανε ότι «χωρίς της Ιταλία, η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια.
Η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία και η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη.
Παλέψαμε σκληρά το 1991 για να ενταχθεί η Ιταλία στην ευρωζώνη.
Η Κομισιόν θα εργαστεί με την Ιταλία χωρίς προκατάληψη και με σεβασμό».

Di Maio: Στον Juncker απομένει λίγος χρόνος - Να απαντήσει ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις στην ΕΕ

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, περί ξεσηκωμού της ευρωζώνης σε περίπτωση που η ΕΕ εγκρίνει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
«Του Juncker του μένει λίγος χρόνος.
Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν.
Μας λέει ότι η ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά;
Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Di Maio.

Πηγές ΕΕ: Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας είναι καυτό θέμα αλλά δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής

O προϋπολογισμός της Ιταλίας για το επόμενο έτος είναι καυτό θέμα, αλλά δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη για την τακτική σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, η οποία θα εστιάσει στην τραπεζική ένωση και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την έγκρισή του, τη Δευτέρα.

Di Maio: Προσωρινή η κατάσταση στα ιταλικά ομόλογα - Δεν θα είναι έτσι για πάντα

«Προσωρινή» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ιταλική αγορά ομολόγων και την εκτόξευση των αποδόσεων.
«Η κατάσταση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι προσωρινή και δεν θα παραμείνει έτσι» είπε.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την 5ετή θητεία της «και ακόμα περισσότερο».

Borghi (Λέγκα του Βορρά): Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος λέξεων με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό

Τα σχέδια δαπανών που πρότεινε η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να την έχουν φέρει σε ρήξη με την Ευρώπη, αλλά είναι ό,τι χρειάζεται η χώρα για να αναπτυχθεί, δήλωσε στο CNBC ο οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας του Βορρά, Claudio Borghi.
«Ελπίζω ότι στο τέλος ο πόλεμος των λέξεων θα τελειώσει και ότι θα επικρατήσει η καλή λογική και όλοι θα καταλάβουν ότι αυτού του είδους ο προϋπολογισμός είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η Ιταλία για να αντιμετωπίσει τα χρόνια τις έλλειψης ανάπτυξης» δήλωσε στο CNBC.
«Το μοναδικό πρόβλημα είναι η έλλειψη της ανάπτυξης και αυτό οφείλεται στην έλλειψη εσωτερικής ζήτησης.
Έτσι το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε κάτι που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Borghi επεσήμανε ότι η Ιταλία πρέπει να βάλει μπρος στις μηχανές και ότι η χώρα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ θανάτου λόγω των πολιτικών λιτότητας που δεν έχουν επιτύχει τους στόχους της.
«Ήταν ένα σπιράλ θανάτου διότι οι πολίτες πλήρωναν περισσότερους φόρους, ξόδευαν λιγότερα, εταιρείες έκλεισαν και προχώρησαν σε απολύσεις.
Τώρα, πρέπει να έχουμε την αρχική ώθηση για να αντιστρέψουμε αυτό το είδος σπιράλ και πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός είναι το σωστό πράγμα για να το πετύχουμε» τόνισε.

Τα μέτρα του προϋπολογισμού

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Di Maio υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις.
Μέχρι τώρα, έχει διαρρεύσει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ τον μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δεν αποδέχεται η Ευρωζώνη, αλλά όπως τόνισαν εκ νέου τόσο οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, η Ρώμη δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υπαναχωρήσει, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και παρά το συνεχή «χτυπήματα» στις αγορές και κυρίως σε αυτήν ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.
Ο Salvini προχώρησε, μάλιστα, στις 15/10 ένα βήμα πιο μπροστά, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι από τους κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες και οι πολλοί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοούν, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία».
Πάντως η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε βολές και εκ των έσω με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να απορρίπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σε ενημερωτική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, τονίζεται ότι «το Γραφείο Προϋπολογισμού, δεν εγκρίνει τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 που δημοσιεύθηκαν στο προσχέδιο, δεδομένου ότι βρίσκονται εκτός του αποδεκτού εύρους στην κατάσταση των διαθέσιμων πληροφοριών.
Οι στόχοι για το ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς φόροι και επενδύσεις δεν θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα.
Η αξιολόγηση απορρέει από τις σημαντικές και πολλαπλές αποκλίσεις στις κύριες μεταβλητές του προγραμματικού πλαισίου, με αναφορά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στις τιμές.
Οι προβλέψεις για μείωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1% το 2021 θα μπορούσαν επίσης να επαναξιολογηθούν.
Σε γενικές γραμμές το Γραφείο Προϋπολογισμού θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομία και φιλόδοξους τους στόχους για το ΑΕΠ».

Dombrovskis (Κομισιόν): Θα έρθουν χειρότερες μέρες στην Ιταλία, εάν επιμείνει στην αύξηση των δαπανών

Νέο μήνυμα προς την Ιταλία στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, προειδοποιώντας ότι αναμένονται χειρότερες μέρες εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην αύξηση των κρατικών δαπανών.
«Το τέλος της ημέρας ενδέχεται να είναι αρνητικό για την οικονομία, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει δυσθεώρητα επιτόκια» δήλωσε ο Dombrovskis στο CNBC κατά διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.
«Και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα υψηλότερα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους.
Πρόκειται για ένα παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι συζητάμε τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης» επεσήμανε.
Επισημαίνεται ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, που υποστηρίζουν ότι δεν τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ.
Ο Dombrovskis επεσήμανε ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία για τη μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε κανένα.
Στον αντίποδα, είναι σε εξέλιξη διάλογος με τις ιταλικές αρχές σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι ιταλικές αρχές διορθώνουν την πορεία τους» είπε.

«Άλμα» 2,2% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, μεγάλη βελτίωση στην αγορά ομολόγων

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το σημερινό κλίμα στις αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ιταλία, μετά την κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο «εκτοξεύτηκε» κατά 2,23% κι έκλεισε στις 19.717,83 μονάδες.


Στο ταμπλό, η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 1,40%, η Enel κατέγραψε άνοδο 3,4%, ενώ η Unicredit σημείωσε άνοδο 0,8%.
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν, εν τω μεταξύ, οι πιέσεις στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,46%, από 3,56% χθες.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση 17 μ.β. στο 1,59% από 1,75% χθες.



(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 22:19)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης