Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα και η «διπλωματία του χρέους» - Πώς σχεδιάζει την κατάσχεση του πετρελαίου σε Βενεζουέλα και Αγκόλα

tags :
Η Κίνα και η «διπλωματία του χρέους» - Πώς σχεδιάζει την κατάσχεση του πετρελαίου σε Βενεζουέλα και Αγκόλα
Αν η Αγκόλα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει το τεράστιο χρέος της προς την Κίνα, το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας
Η Αγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, έχει αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς του με το Πεκίνο.
Η χώρα είχε εξασφαλίσει 2 δισ. δολάρια σε κινεζική χρηματοδότηση από την ΤChina Development Bank για έργα υποδομών.
Ο Πρόεδρος της Αγκόλα João Lourenco εξασφάλισε τη χρηματοδότηση κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Πεκίνο.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές.
Μια έκθεση του Reuters τονίζει ότι η Αγκόλα βρίσκεται σε διαδικασία προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας της, καθώς η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου το 2014  έριξε την οικονομία της σε ύφεση.
Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 20% ετησίως και τουλάχιστον ένας στους πέντε εργαζομένους στη χώρα είναι άνεργος.
Τα νέα της συμφωνίας χρηματοδότησης έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά τημ έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch που κάνει λόγο για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1,5% το 2018, δεδομένης της αυξανόμενης  πτωτικής τάσης που παρατηρείται στην παραγωγή πετρελαίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.
Η κινεζική εισροή μετρητών έρχεται επίσης καθώς ο Πρόεδρος Lourenco εδραιώνει τη δύναμή του προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση μέτρων μεταρρύθμισης, υπόσχεται να επιβλέπει ένα λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» ανοίγοντας τη χώρα σε ξένες επενδύσεις στο τουρισμό και στην γεωργία.
Η Αγκόλα είναι η τελευταία από μια σειρά χωρών που εκτείνονται από την Ασία, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες για κατασκευή έργων  υποδομής με την Κίνα.
Ένας από τους βασικότερους επικριτές της στρατηγικής της Κίνας παροχής δανείων για κατασκευή έργων υποδομής από την Κίνα, είναι η κυβέρνηση Trump.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του χρέους» για να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή του σε χώρες που κυμαίνονται από την Ασία στην Αφρική στην Ευρώπη μέχρι και τη Λατινική Αμερική.  
Αναφέρθηκε στο λιμάνι της Σρι Λάνκα ως παράδειγμα μαζικής χρηματοδότησης από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι σύντομα θα μπορούσε να αποτελέσει στρατιωτική βάση για το αναπτυσσόμενο πολεμικό ναυτικό του Πεκίνου.
Ο κ. Pence δήλωσε ότι οι όροι των κινεζικών «δανείων είναι αδιαφανείς στην καλύτερη περίπτωση και τα οφέλη ελέγχονται απόλυτα στο Πεκίνο», προσθέτοντας ότι «η Κίνα χρησιμοποιεί τη λεγόμενη διπλωματία χρέους για να επεκτείνει την επιρροή της».
«Απλά ρωτήστε τη Σρι Λάνκα, η οποία ανέλαβε μαζικό χρέος για να αφήσει τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να χτίσουν ένα λιμάνι με αμφισβητήσιμη εμπορική αξία.
Πριν από δύο χρόνια η χώρα δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τις πληρωμές της - έτσι το Πεκίνο πίεσε τη Σρι Λάνκα να παραδώσει απευθείας το νέο λιμάνι σε κινεζικά χέρια.
Μπορεί να αποτελέσει σύντομα στρατιωτική βάση για το αναπτυσσόμενο ναυτικό της Κίνας», δήλωσε ο Pence.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι άλλες χώρες μπορεί τελικά να ξυπνούν τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από το κινεζικό χρέος για τη χρηματοδότηση μαζικών έργων υποδομής.
Η Σιέρα Λεόνε ακύρωσε τα σχέδια για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου αεροδρομίου ύψους 318 εκατομμυρίων δολαρίων έξω από την πρωτεύουσα του Freetown με κινεζική εταιρεία και χρηματοδοτείται από κινεζικά δάνεια, ανέφερε το BBC την Τετάρτη.
Η ακύρωσή της έρχεται καθώς τόσο το Πακιστάν όσο και η Μαλαισία έβαλαν επίσης τα φρένα για τα κινεζικά δάνεια υποδομής τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, η απόφαση της Σιέρα Λεόνε είναι η πρώτη φορά που μια αφρικανική κυβέρνηση έχει ακυρώσει μια ήδη ανακοινωθείσα, σημαντική συμφωνία που υποστηρίζεται από την Κίνα.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η Αγκόλα μπορεί να βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση ακόμη και πριν συμφωνήσει με την πρόσφατη συμφωνία υποδομών ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα μέσα στο 2018 ότι το χρέος της θα ανέλθει στα 77,3 δισ. δολάρια ή 70,8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2018.
Από το ποσό αυτό η χώρα οφείλει ήδη στην Κίνα 21,5 δισ. δολάρια.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αν η Αγκόλα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει το τεράστιο χρέος της προς την Κίνα, το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, σε μια πιθανή επαναλαμβανόμενη απόδοση όσων συνέβησαν στη χρεωμένη Βενεζουέλα.
Τον Απρίλιο, μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών (Strategic & International Studies, CSIS) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι καθώς η Βενεζουέλα καταρρέει, θα παραδώσει όλο και περισσότερο τον έλεγχο των φυσικών της πόρων στην Κίνα και ακόμη περισσότερη εξουσία έναντι στις κινεζικές εταιρίες.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί από την Κίνα. Αξιοποιώντας την απόγνωση της Βενεζουέλας, η Κίνα κατάφερε να πείσει το Καράκας να υπογράψει «μονομερείς χρηματοδοτικές συμφωνίες» που διαιωνίζουν την οικονομική κακουχία που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης