Επιχειρήσεις

Τις πληγές Βερόπουλου μετρά η ΜΕΤΡΟ (όμιλος Παντελιάδη)

Τις πληγές Βερόπουλου μετρά η ΜΕΤΡΟ (όμιλος Παντελιάδη)
Τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2016, το φούσκωμα υποχρεώσεων, οι απώλειες σε τζίρο και η διαδρομή από τη διάσπαση του Βερόπουλου μέχρι τη συγχώνευση το Μάιο του 2018
Δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα οικονομικές καταστάσεις για το 2017 ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη που προχώρησε στην απορρόφηση της Βερόπουλος στις αρχές του 2018 και η κίνηση αυτή έγινε λογιστικά με σύνταξη ισολογισμού μετασχηματισμού με ημερομηνία 31/12/2017.
Έτσι δόθηκε τέλος στην αυτονομία της αλυσίδας Βερόπουλος τουλάχιστον υπό αυτή την επωνυμία καθώς τον έλεγχό της ο όμιλος Παντελιάδη τον είχε αποκτήσει στα τέλη του 2015.
Τότε ολοκληρώθηκε η διάσπαση της παλαιάς Βερόπουλος σε αυτή που απέκτησε η Παντελιάδης και αφορά στο ελληνικό κομμάτι της παλαιάς Βερόπουλος και της οποίας το ενεργητικό είχε αποτιμηθεί σε 397 εκ ευρώ και καθαρή της θέση σε περίπου 7 εκ ευρώ.
Το υπόλοιπο κομμάτι των θυγατρικών της Βερόπουλος σε Σκόπια και Σερβία παρέμεινε στην οικογένεια Βερόπουλου με ενεργητικό 152 εκ ευρώ και καθαρή θέση 20 εκ ευρώ.
Και φαίνεται ότι η διάσπαση αυτή αποτέλεσε και τίμημα για την απόκτηση της υπερχρεωμένης τότε Αφοι Βερόπουλου.
Η Βερόπουλος πάντως στο εξωτερικό προοδεύει καθώς είχε πέρυσι έσοδα 124 εκ ευρώ και καθαρή κερδοφορία και κέρδη που προσεγγίζουν τα 15 εκ ευρώ και πέραν το super market αντιπροσωπεύει τον όμιλο Jumbo σε Σερβία και Σκόπια λειτουργώντας καταστήματα της ομώνυμης αλυσίδας.
Η εικόνα πάντως του ομίλου Παντελιάδη στην πρώτη χρήση απόκτησης της Βερόπουλος δείχνει ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Μόνο την πρώτη χρονιά λόγω επικαλύψεων και κλεισίματος καταστημάτων της Βερόπουλος οι απώλειες εσόδων από τη νέα αλυσίδα ήταν της τάξεως των 50 εκ ευρώ.
Σε ενοποιημένη βάση τα έσοδα ήταν 1,1 εκ ευρώ και εμφανίστηκαν κέρδη μετά από φόρους 6,9 εκ ευρώ.
Ο όμιλος ΜΕΤΡΟ φορτώθηκε υποχρεώσεις πάσης 450 εκ ευρώ δυσανάλογα υψηλές με το τζίρο που αγόρασε αλλά του εξασφάλισε σημαντική παρουσία στο λεκανοπέδιο που δεν είχε.
Η καθαρή θέση του ομίλου μειώθηκε κατά 33 εκ ευρώ στα 97 εκ ευρώ.
Ωστόσο από μια προσεκτική ματιά στις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή προκύπτει ότι κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν σχηματίστηκε πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία ποσού 22.095 χιλ. ευρώ.
Ως εκ τούτου η αξία του λογαριασμού «Προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους» εμφανίζεται µμειωμένη κατά 22.095 χιλ. ευρώ, τα Ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά 22.095 χιλ. ευρώ, και τα αποτελέσματα χρήσης αυξημένα κατά 12.983 χιλ. ευρώ.
Μόνο και μόνο εκ της συγκεκριμένης παρατήρησης τα ίδια κεφάλαια μειώνονται στα 75 εκ ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα από κέρδη 6,9 εκ ευρώ γίνεται ζημίες 5,2 εκ ευρώ
Επίσης ανακλήθηκε σύμφωνα με τον ορκωτό  η υφιστάμενη εξ΄ απογραφής έναρξης πρόβλεψη, θυγατρικής εταιρείας, ποσού ευρώ 12.166.654,32 µε ισόποση ωφέλεια των αποτελεσμάτων της χρήσεως, ενώ κατά κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, ζημία από διαγραφή δικαιώματος σήματος ποσού ευρώ 31.668.416,70 δεν επιβάρυνε τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσεως, αλλά μείωσε απευθείας το υπόλοιπο του λογαριασμού των Ιδίων Κεφαλαίων «υπόλοιπο εις νέο», µε συνέπεια τα αποτελέσματα της χρήσεως να εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό της ζημιάς αυτής.
Ουσιαστικά δηλαδή η εφαρμογή των κανόνων των ΕΛΠ που αγνόησε η εταιρία θα είχε ως συνέπεια τεράστιες ζημίες για το 2016.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης