Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η αγορά του συστήματος S- 400 δεν λύνει το γεωστρατηγικό δίλημμα της Ινδίας

tags :
Γιατί η αγορά του συστήματος S- 400 δεν λύνει το γεωστρατηγικό δίλημμα της Ινδίας
Η Ινδία θα κλίνει προς τις ΗΠΑ ή υπέρ μιας πολυπολικής κίνησης για την ενσωμάτωση στην Ευρασία;
Η Διάσκεψη Κορυφής Ινδίας - Ρωσίας σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στο εάν η Ινδία θα σφραγίσει την απόκτηση πέντε συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία έναντι 5,43 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi και του ρωσικού προέδρου V. Putin στο Νέο Δελχί.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2015. Τα S-400 θα παραδοθούν το 2020.
Λοιπόν τι ακολουθεί;
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ινδίας σύμφωνα με τον Νόμο Αντιπολίτευσης της Αμερικής κατά των Κυρώσεων (CAATSA);
Ωστόσο τα πράγματα στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι τόσο απλά.
Πρόκειται για μια συμφωνία όπλων που αφορά τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα - μια βασική, αν όχι την βασική τριάδα του BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Η νέα πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα μέλη BRICS/SCO είναι πλέον σε θέση να αναπτύξουν τα εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα S-400s.
Ο Modi ελπίζει ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Ινδία να αναπτύξει το διαστημικό της πρόγραμμα - το οποίο περιλαμβάνει το Νέο Δελχί ενδεχομένως να στέλνει τους Ινδούς αστροναύτες στο διάστημα μέχρι το 2022.
Τόνισε ότι η Ρωσία "ανέκαθεν έπεσε με την Ινδία στον ενεργειακό τομέα και στους στόχους μας".
"Οι στόχοι μας" περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Ρωσία και την Ινδία, από την άποψη της διατήρησης της JCPOA, γνωστής ως πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.
Μια αναπόφευκτη συνέπεια είναι ότι η Ινδία δεν θα απέχει από την αγορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και αν απειλείται με αμερικανικές κυρώσεις.
Η κυβέρνηση Trump μπορεί ακόμη να παραιτηθεί από κυρώσεις κατά της Ινδίας αν - σύμφωνα με τον νόμο για την εθνική αμυντική εξουσιοδότηση - ο Πρόεδρος Trump αποφασίζει ότι το Νέο Δελχί δεν έχει υπονομεύσει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ με την αγορά ρωσικών πυραύλων.
Η ετυμηγορία, φυσικά, παραμένει απολύτως ανοικτή.
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ινδίας κ. Maksim Oreshkin δήλωσε ότι η Ινδία και η Ρωσία είναι υποχρεωμένες να αυξήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις προς ένα "κύκλο εργασιών 30 δισ. δολαρίων και αύξηση των επενδύσεων στα 50 δισ. δολάρια έως το 2025".
Το Νέο Δελχί πρότεινε τον περασμένο μήνα η δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης (SEZ) για τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Όλα αυτά ταιριάζουν στο πλαίσιο των ιστορικά ζεστών σχέσεων Ρωσίας-Ινδίας.
Ωστόσο, η Μεγάλη Εικόνα είναι πιο εκλεπτυσμένη, καθώς υπογραμμίζει τα καλύτερα σημεία της στρατηγικής ισορροπίας της Ευρασίας μεταξύ των τριών μεγάλων εταίρων BRICS/ CO.
Ο Putin και ο Xi Jinping έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι "Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού", γνωστοί ως "Μια ζώνη, ένς δρόμος" (BRI) και Οικονομική Ένωση Ευρασίας (EAEU), θα συγχωνευθούν σε πολλαπλά μέτωπα.
Αυτό θα άφηνε το Νέο Δελχί ως τον περίεργο εταίρο.
Η Ινδία δεν ευθυγραμμίζεται με την BRI και είναι ειλικρινά αντίθετη σε ένα από τα εμβληματικά έργα της BRI, τον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC).
Τίποτα που δεν μπορούσε να επιλυθεί από το Πεκίνο, για παράδειγμα, ρύθμισε την κατεύθυνση CPEC που συνορεύει με το Κασμίρ.
Η Μόσχα και το Πεκίνο από την πλευρά τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ουάσινγκτον ως Δούρειος Ίππος για να υπονομεύσει την ένταξη στην Ευρασία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξή της περιλαμβάνουν την πρόσφατη συμφωνία συμβατότητας και ασφάλειας των επικοινωνιών (COMCASA), η οποία μετατρέπει de facto το Νέο Δελχί σε στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Το νέο καθεστώς της Ινδίας ως το μόνο «σημαντικό αμυντικό εταίρο» της Ουάσινγκτον και τον ρόλο της Ινδίας στην αναβίωση του Quad της διοίκησης Trump (μαζί με την Ιαπωνία και την Αυστραλία), κάτι που ερμηνεύτηκε από το Πεκίνο ως προσπάθεια να το περικυκλώσετε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το πρόβλημα είναι ότι οι υπερ-εθνικιστές Ινδουιστές στο κόμμα BJP του Modi στην πραγματικότητα υποστηρίζουν την περικύκλωση ή και περιορισμό της Κίνας.
Ο βασικός λόγος είναι η οικονομία.
Αν η Ινδία εισερχόταν στο project της Κίνας "Μια ζώνη, ένας δρόμος" (BRI), το BJP φοβάται ότι η οικονομική "επίθεση" της Κίνας θα καταστρέψει απλώς τις ινδικές εγχώριες βιομηχανίες, όπως συνέβη σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας στη Βραζιλία, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Κίνας στη Λατινική Αμερική.
Αυτό που θέλουν το Πεκίνο και η Μόσχα είναι για τη συνολική στρατηγική τους συνεργασία - και τη συνέργεια - να προωθήσουν μια διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρασίας υπό την ηγεσία της BRI/EAEU.
Δεν είναι σαφές ότι πρόκειται για στρατηγική προτεραιότητα της Ινδίας.
Η στρατηγική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρη.
Να διαιρέσει με κάθε τρόπο, τη συντονισμένη προσπάθεια της BRI-EAEU-BRICS-SCO για την ευρασιατική ολοκλήρωση και την παγκόσμια πολυπολικότητα.
Έτσι, με το σύστημα S-400s μια ολοκληρωμένη συμφωνία, η... μπάλα είναι πραγματικά στο γήπεδο της Ινδίας.
Μια πολύ αυθεντική, επίσημη πολιτική "πολλαπλών ευθυγραμμίσεων" εξακολουθεί να αφήνει το θεμελιώδες γεωστρατηγικό ερώτημα.
Η Ινδία θα κλίνει προς τις ΗΠΑ ή υπέρ μιας πολυπολικής κίνησης για την ενσωμάτωση στην Ευρασία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης