Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανοίγουν οι δύο προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν - Στα 80 - 100 εκατ. ο στόχος του τιμήματος

Ανοίγουν οι δύο προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν - Στα 80 - 100 εκατ. ο στόχος του τιμήματος
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και είχαν τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence και να υποβάλλουν προσφορές, ήταν πέντε.
Σήμερα, Τρίτη αναμένεται να γνωρίζουμε το ύψος των δύο (κάποιοι μιλούν και για τρεις) δεσμευτικών προσφορών που υπέβαλλαν χτες οι υποψήφιοι επενδυτές για το Ερρίκος Ντυνάν.
Με δεδομένη την κατάθεση προσφοράς από το Ίδρυμα Ωνάση για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και ενδεχομένως της Fallaron, o διαγωνισμός για το νοσοκομείο εξελίχθηκε κατώτερος των προσδοκιών, καθώς όπως υποστηρίζουν οι απειλές που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ - έκανε λόγο για κλεπταποδόχους - τελικά έπιασαν τόπο.
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και είχαν τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence και να υποβάλλουν προσφορές, ήταν πέντε.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάληψη του ελέγχου του Ερρίκος Ντυνάν από το ελληνικό κράτος, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της εγχώριας αγοράς αλλά και την παρέμβαση του διεθνούς Τύπου.
Συγκεκριμένα, οι Financial Times, σε σχετικό τους δημοσίευμα, επεσήμαναν πως «Ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα απροσδόκητο χτύπημα σε πιθανούς επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας, παρότι είναι σε διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού».
Η πώληση του Ντυνάν έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα μετά τις δηλώσεις περί δημόσιου χαρακτήρα Ντυνάν που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αλλά και των αντίστοιχων θέσεων που κοινοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου.
Οι προσφορές πάντως για το Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να ανοίξουν σήμερα ώστε ο σύμβουλος ανάλογα με το τίμημα να κάνει την εισήγησή του στην Τράπεζα Πειραιώς. Είτε θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές, είτε θα ανακηρυχθεί άμεσα προτιμητέος επενδυτής, ή στο κακό σενάριο -αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό (στόχος τα 80 με 100 εκατ. ευρώ) - να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.
Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο αποκτήθηκε, μέσω πλειστηριασμού, από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο πλειστηριασμός του ακινήτου, όπως επίσης και της άδειας λειτουργίας του Ερρίκος Ντυνάν, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ), στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο λόγω οφειλών, είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, όπου ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών, το νοσοκομείο περιήλθε στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας ΗΜΙΘΕΑ έναντι 115 εκατ. ευρώ.
Κατά την περίοδο της μεταβίβασης το Ερρίκος Ντυνάν χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά, ταμεία, ΔΕΚΟ, και εργαζόμενους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Όταν το νοσοκομείο αποκτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ένα εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης.
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, οι προμηθευτές εξοφλήθηκαν και πλέον η πληρότητα στο νοσοκομείο ξεπερνά το 60%.
Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημίες, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών προ rebate & clawback ανήλθε πέρυσι σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της γύρω στα 103 με 105 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης