Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα κέρδη της Jumbo, οι εντυπωσιακές ταμειακές ροές και το αχρείαστο ομολογιακό

tags :
Τα κέρδη της Jumbo, οι εντυπωσιακές ταμειακές ροές και το αχρείαστο ομολογιακό
Οι ταμειακές ροές που δημιουργεί από τη λειτουργική δραστηριότητα υπερκαλύπτουν επενδύσεις και μερίσματα που δίνει ο όμιλος
Λίγο υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα καθαρά κέρδη της Jumbo στη χρήση που έληξε 30/6/18, ενώ η στασιμότητα στην Ελλάδα αναγκάζει τη διοίκηση να κρατήσει μικρό καλάθι για τη νέα χρήση περιμένοντας αύξηση πωλήσεων 5-6%.
Οι γραμμές του ισολογισμού είναι εξαιρετικές και ειδικά στις ταμειακές ροές ο όμιλος τα πήγε περίφημα.
Λειτουργικές ταμειακές ροές 164,4 εκατ. ευρώ, επενδυτικές -34,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτικές -57,9 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως ο όμιλος μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις και να πληρώνει μερίσματα τόκους και δόσεις δανείων από το χρήμα που δημιουργεί και πάλι να μένει κάτι ώστε να αυξηθεί το ταμείο που στο τέλος της χρήσης ήταν 436,8 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των διαθεσίμων υπερκαλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεων και το ερώτημα είναι γιατί ο όμιλος αυξάνει το δανεισμό του ενώ δεν το χρειάζεται, κάτι άλλωστε που το έχει πει και η διοίκηση.
Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό στις 06.08.2018 υπογράφηκε μεταξύ της μητρικής εταιρείας και πιστωτικού ιδρύματος, σύμβαση κάλυψης κοινού Ομολογιακού Δανείου οκταετούς διάρκειας με ανώτατο ποσό μέχρι 200 εκατ. ευρώ με ημερομηνία έκδοσης των Ομολογιών του Δανείου τον Νοέμβριο του 2018 και με περιθώριο επιτοκίου 2,75%.
Σκοπός του ανωτέρου δανείου είναι η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 145 εκατ. ευρώ το οποίο είχε εκδοθεί στις 21.05.2014 καθώς και η χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας.
Από τις ταμειακές ροές φαίνεται πως εισπράχθηκαν τόκοι 6,8 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν τόκοι 5,05 εκατ. ευρώ.
Αν αποπλήρωνε από τα ταμειακά διαθέσιμα το ομολογιακό θα έμεναν και πάλι περί τα 290 εκατ. ευρώ ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης