Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Σε αναζήτηση 7 βουλευτών ο Zaev - Έκκληση για ψήφο κατά συνείδηση - Τι απαντά στις καταγγελίες για εκβιασμό της αντιπολίτευσης

tags :
ΠΓΔΜ: Σε αναζήτηση 7 βουλευτών ο Zaev - Έκκληση για ψήφο κατά συνείδηση - Τι απαντά στις καταγγελίες για εκβιασμό της αντιπολίτευσης
Ο Ζaev απάντησε στις καταγγελίες περί εκβιασμού βουλευτών της αντιπολίτευσης
Την θέση ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και ότι δεν έχει καμία επιδίωξη να επηρεάσει θεσμικά όργανα και δικαιοσύνη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Zoran Zaev σε σημερινή του παρέμβαση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η συνεδρίαση για τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο Zaev απάντησε ουσιαστικά στις καταγγελίες ότι εκβιάζει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υποσχόμενος ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου, σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Zaev έχει εξασφαλίσει την ψήφο ενός ακόμη βουλευτή και του λείπουν επτά για να εξασφαλίσει τον μαγικό αιρθμό «80».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Zaev  υποστήριξε ότι «ο σκοπός της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι να βρούμε μια λύση και να βρούμε κοινό έδαφος για το μέλλον και για τη συνεργασία».
Ο Zaev κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
«Ας κοιτάξουμε μπροστά» υποστήριξε ο Zaev, αναφέροντας πως το άρθρο 7 της Συμφωνίας προβλέπει ποια είναι «η Μακεδονία στο έδαφος μας και ότι δεν έχουμε καμία απαίτηση να καταλάβουμε ή να ενωθούμε με το βόρειο τμήμα της Ελλάδας που ονομάζεται Μακεδονία».
«Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα με τους Μακεδόνες στο δικό μας έδαφος […]
Αυτή είναι η φιλοσοφία της οριοθέτησης» είπε ο Zoran Zaev, ο οποίος αναφέρθηκε και στα σενάρια που διακινούνται ότι δηλαδή με την χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, κατά την οποία ότι έχει έρθει η ώρα να δώσουμε τα χέρια και να συμφιλιωθούν οι πολιτικοί, άφησε να εννοηθεί ότι όσοι ψηφίσουν υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης και άρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις από τη Δικαιοσύνη για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2016 που έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
«Υπάρχουν πολλές διαφωνίες στη Μακεδονία και όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε.
Κατηγορηματικά δηλώνω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να επηρεάσω τα θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια» υποστήριξε ο Zaev.
Της τοποθέτησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του βουλευτή του VMRO – DPMNE, Kristo Jovanovski, ο οποίος πρότεινε οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να κάτσουν μαζί στο τραπέζι και να αποφασίσουν από κοινού για το μέλλον της χώρας.
«Οι πολίτες στις κοινοβουλευτικές εκλογές δίνουν το δικαίωμα στους εκλεγμένους να λάβουν τις αποφάσεις.
Όσον αφορά το θέμα του ονόματος της χώρας και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε αυτό το δικαίωμα στους πολίτες και να ζητήσουμε την άποψη τους.
Οι πολίτες που πήγαν στο δημοψήφισμα, αποφάσισαν.
Αυτοί που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, έκατσαν σπίτι τους.
Η Μακεδονία πρέπει να πάρει μια απόφαση ακόμα» υπογράμμισε ο Zaev, αναφερόμενος στην απόφαση που πρέπει να πάρουν οι βουλευτές της χώρας στη σχετική ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον Jovanovksi να κατηγορεί τον Σκοπιανό πρωθυπουργό ότι πιέζει τους βουλευτές να πάρουν μια απόφαση, για την οποία δεν έχουν δώσει όρκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Zaev έχει εξασφαλίσει τη  θετική ψήφο 73 βουλευτών και πλέον του απομένουν άλλοι 7 προκειμένου να καταφέρει να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και για την έναρξη της πορείας της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως ήδη από χθες Δευτέρα 15/10 είναι σε εξέλιξη στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση με το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένα στην πρώτη ψηφοφορία, από την οποία και θα φανεί αν μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη για αυτόν πλειοψηφία.
Διαφορετικά, η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης