Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit - Απορρίπτει παράταση της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία

tags :
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit - Απορρίπτει παράταση της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit
(upd) Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Leo Varadkar θα έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε η Downing Street.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 17-18 Νοεμβρίου.
Εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανοικτοί σε νέες προτάσεις όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα.
Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημοσιευθεί ένα σχέδιο μη συμφωνίας τον Ιανουάριο ήξ τον Φεβρουάριο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Απορρίπτει την παράταση το Ηνωμένο Βασίλειο

Να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης για τον Brexit, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις προτείνει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών στην ΕΕ Michel Barnier, πρόταση την οποία ωστόσο απορρίπτει τελικά η Theresa May, παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι αποτελούσε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν ζητά να παραταθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.
Το BBC μετέδωσε πως το γραφείο της Theresa May απέκλεισε την παράταση της περιόδου, παρόλο που κάποια μέλη της κυβέρνησης πίστευαν το αντίθετο.
Το ενδεχόμενο να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ έχει στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πηγές.
Δεν θα έβλαπτε την Ευρώπη αν επιτρεπόταν στη Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την εσωτερική αγορά πέραν μιας συμφωνημένης μεταβατικής ρύθμισης, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε χθες Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η μεταβατική περίοδος πέραν του τέλους του 2020.
Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι δεν απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το Brexit και ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.
"Δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Classique.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παγερή» υποδοχή στην Theresa May

Πάντως παγερή αναμένεται να είναι η υποδοχή που επιφυλάσσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, την οποία αναμένεται να προειδοποιήσουν ότι ή θα συγκεντρώσει υποστήριξη στη χώρα της για την συμφωνία που προτείνεται για το Brexit ή θα πρέπει να προετοιμαστεί για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο.
Xθες, οι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν απαισιόδοξοι  για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, να εκτιμά ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να δικαιολογεί «αισιοδοξία» και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, να επισημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
«Δυστυχώς η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα σήμερα από τον Michel Barnier και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο αισιοδοξίας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής για το Brexit», υπογράμμισε ο Tusk, σημειώνοντας ότι η μόνη «πηγή ελπίδας» για μια συμφωνία είναι η «καλή πρόθεση» και η «αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών.
Ωστόσο, επισήμανε ότι κατά την αυριανή συζήτηση θα ζητήσει από τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, «συγκεκριμένες προτάσεις» προκειμένου να αρθεί το «αδιέξοδο».
Ο ίδιος τόνισε ότι το βασικό «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευθχούν τα «σκληρά σύνορα» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.
«Μοιάζει με μια νέα εκδοχή του Γόρδιου Δεσμού.
Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να δω μια νέα εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς έναν δημιουργικό ηγέτη όπως αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Χθες, ο Tusk είχε προειδοποιήσει ότι ένα «no deal Brexit» είναι «πιο πιθανό από ποτέ».
Από την πλευρά του, ο Barnier τόνισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα εργαστούν «ήρεμα και σοβαρά» τις επόμενες εβδομάδες, ώστε για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το επικείμενο «διαζύγιο», χωρίς να δημιουργηθούν «σκληρά σύνορα» μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να βρούμε αυτή τη συμφωνία... και για να σημειώσουμε αυτή την αποφασιστική πρόοδο», πρόσθεσε, ωστόσο, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Όπως προειδοποίησε ο Barnier, παρά την «πολύ σκληρή δουλειά», παραμένουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών συνόρων, ενώ τόνισε ότι ΕΕ και Βρετανία μπορεί να απέχουν εβδομάδες από μια συμφωνία.
Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, η οποία φέρεται να δήλωσε πως οι προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για την απόσυρση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν να προσπαθούμε να «τετραγωνίσουμε» τον κύκλο.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια σχετικά με το Brexit, προσθέτοντας ότι μια γρήγορη συμφωνία για το Brexit θα είναι καλύτερη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι αναμενόταν και η Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα αποφασίσει εάν έχει γίνει σημαντική πρόοδος ώστε να διεξαχθεί ακόμα μία Σύνοδος τον επόμενο μήνα.
Την εκτίμηση ότι η απόσυρση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τον Μάρτιο του 2019, ώστε να υπάρξει χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει μια ομαλή έξοδο, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν έχει κάποιον ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η άποψή του είναι σημαντική, καθώς θεωρείται «παλαίμαχος» στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα, ή ακόμα και τον επόμενο μήνα», γράφει ο Dijsselbloem σε blog του.
«Επιπλέον χρόνος είναι αναπόφευκτος», δήλωσε ο Dijsselbloem.
Την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, αν και επεσήμανε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι δυνατή μια θετική έκβαση.
«Είμαι απογοητευμένος και ανήσυχος, παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν κατέστη δυνατή η αποφασιστική πρόοδος που χρειαζόμαστε τόσο επιτακτικά.
Το χάσμα μεταξύ των θέσεων είναι σημαντικό και ο χρόνος τελειώνει», προειδοποίησε ο Varadkar, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Βρετανία: Έκκληση May για ενότητα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Εν τω μεταξύ, έκκληση για ενότητα απηύθυνε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, η οποία εξασφάλισε την στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου στην στρατηγική της για το Brexit.
Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου ότι «εάν εμείς ως κυβέρνηση στεκόμαστε μαζί και ακλόνητοι, μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα κάνει πραγματικότητα το δημοψήφισμα».
Ο επίσημος εκπρόσωπος της May δήλωσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν μπορεί να παραμείνει απεριόριστα στη λεγόμενη λύση “ backstop”» για τα ιρλανδικά σύνορα και ότι οι υπουργοί συζήτησαν «την ανάγκη για έναν μηχανισμό που θα καθορίζει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί το “backstop”»
Ο ίδιος τόνισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχτεί ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι Βρετανία και ΕΕ πλησιάζουν όλο και περισσότερο η μία στην άλλη στις συνομιλίες για το Brexit.
«Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε μια συμφωνία το φθινόπωρο, η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας είναι μέρος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε.
«Θα αποφύγουμε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα κρατηθεί σε ένα “backstop” ενάντια στη βούλησή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως η May ενημέρωσε τους υπουργούς ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε έναν μεγάλο αριθμό τομέων, ενώ υπάρχουν δύο σημεία στα οποία κολλάνε οι συνομιλίες.

Brexit, μεταναστευτικό και εμβάθυνση ΟΝΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής

Το Brexit αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο, ωστόσο οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να συζητήσουν την κοινή πολιτική δήλωση για τη μέλλουσα σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το «διαζύγιο» σε επίπεδο διαπραγματευτών.
Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή πρώτη ημέρα συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών.
Συγκεκριμένα, σε μια πρώτη συνάντηση και των 28 αρχηγών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους ομολόγους της τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια οι «27» θα πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο δείπνο εργασίας, κατά το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο.
Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο της «μη συμφωνίας», για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής θα παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το καλό σενάριο για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι Βρυξέλλες ήταν, εφόσον είχε επιτευχθεί συμφωνία για το «διαζύγιο» μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια οι ηγέτες το βράδυ της Τετάρτης θα συζητούσαν το προσχέδιο κοινής πολιτικής δήλωσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, επειδή η συμφωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή, η ατζέντα της Συνόδου θα είναι διαφορετική και δεν θα υπάρξει συζήτηση για την κοινή πολιτική δήλωση που θα σφραγίσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και θα θέσει το πλαίσιο για τη μέλλουσα σχέση.
Την Πέμπτη (18/10) το πρωί οι «28» της ΕΕ θα συνεδριάσουν και πάλι με βασικό θέμα αυτή τη φορά το μεταναστευτικό, χωρίς να αναμένονται αποφάσεις.
Στην ατζέντα της Συνόδου των «28» βρίσκονται ακόμα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση και η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενόψει των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης