Τελευταία Νέα
Speculator

Πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες - Στο στόχαστρο και τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν με …ομπρέλα προστασίας

Πρόστιμα σε εισπρακτικές  εταιρείες - Στο στόχαστρο και τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν με …ομπρέλα  προστασίας
Ανάμεσα στις πιο συχνές παραβάσεις ήταν οι περιπτώσεις ενόχλησης οφειλετών που είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και κατέβαλαν τις μηνιαίες δόσεις της νέας ρύθμισης
Πρόστιμα συνολικού ύψους 242.000 ευρώ έχει επιβάλει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλών και γνωστές ως εισπρακτικές εταιρείες καθώς παραβίασαν  την νομοθεσία μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Συνολικά 35 εταιρείες έλαβαν το ραβασάκι της Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις όπως μεγάλη συχνότητα κλήσεων  ,παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών.
Επίσης οι εισπρακτικές καλούσαν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες και τα εντόπιζαν από τηλεφωνικούς καταλόγους, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν είχαν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί ταυτοποίηση του οφειλέτη.
Ανάμεσα στις πιο συχνές παραβάσεις ήταν οι περιπτώσεις ενόχλησης οφειλετών που είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και κατέβαλαν τις μηνιαίες δόσεις της νέας ρύθμισης.  
Οι εισπρακτικές εταιρείες ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια στην αρχή της οικονομικής κρίσης αλλά στη συνέχεια αποδεκατίστηκαν καθώς δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και λειτουργούσαν σε καθεστώς παρανομίας.
Από το 2012  μέχρι σήμερα διαγράφτηκαν από το μητρώο 29 εταιρείες και πλέον εμφανίζονται μόλις 12 εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών στο μητρώο.
Πάντως το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται  στις δικηγορικές εταιρείες οι οποίες στην πράξη έχουν αναλάβει το έργο των εισπρακτικών εταιρειών και το κυριότερο μένουν εκτός της τσιμπίδας της νομοθεσίας διότι η δραστηριότητα των δικηγόρων ελέγχεται από το Δικηγορικό Σύλλογο που έχει ορισθεί ως έδρα της εταιρείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ετοιμάζει νομοθετική διάταξη σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να περιορισθούν αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων που να σημειωθεί δεν υπόκεινται στη σημερινή νομοθεσία  που  ισχύει για τις εισπρακτικές  εταιρείες.
Η πλειονότητα των οφειλετών ενημερώνεται από δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν αντικαταστήσει τις εισπρακτικές  εταιρείες αλλά λειτουργούν ανεξέλεγκτα και χωρίς νομικό πλαίσιο.
Στην πράξη τα δικηγορικά γραφεία έχουν ασυλία λόγω της ιδιότητας του δικηγόρου η οποία  όμως θα περιορισθεί με τη νέα νομοθετική παρέμβαση η οποία θα φέρει υποχρεώσεις και κυρώσεις τύπου εισπρακτικών εταιρειών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης