Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα State Department στην Άγκυρα: Αποθαρρύνουμε ενέργειες ή ρητορική έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα State Department στην Άγκυρα: Αποθαρρύνουμε ενέργειες ή ρητορική έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο
Η Τουρκία βγάζει το Barbaros, δεσμεύει με Navtex ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου
Μήνυμα στην Άγκυρα ότι αποθαρρύνει οποιεσδήποτε ενέργειες ή ρητορική έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στέλνει το State Department, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία δεσμεύει μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και της Αιγύπτου για έρευνες του σκάφους Barbaros από τις 18 Οκτωβρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2019.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal σχετικά με το γεγονός ότι νέα παράτυπη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ .
Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» ανέφερε αξιωματούχος του State Department.
Σημειώνεται πως με τη Navtex αυτή η Τουρκία προχώρησε στην δέσμευση του τεμαχίου «4» της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και μέρος του τεμαχίου «5» για έρευνες του Barbaros.
Η περιοχή που δεσμεύτηκε από την Τουρκία εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεων της, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης