Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εγκλωβισμένος ο Π. Καμμένος – Απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αλλά … δεν μπορεί

Εγκλωβισμένος ο Π. Καμμένος – Απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αλλά … δεν μπορεί
Η μόνη περίπτωση να μην υποστεί πολιτικές συνέπειες ο κ.Καμμένος είναι να μην φτάσει στην παρούσα Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Π. Καμμένος έχει εγκλωβιστεί και απομονωθεί πολιτικά εξαιτίας της στρατηγικής που έχει ακολουθήσει κυρίως όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό.
Έχει διαμηνύσει δημόσια και κατηγορηματικά ότι εάν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, τότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν αυτή η Συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα «πέσει» η κυβέρνηση και ότι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν το δικαίωμα προφανώς μέσω των εκλογών, να αποφασίσουν, αν δέχονται ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι προφανές πως η διαπίστωση αυτή αποτελεί έναν επικοινωνιακό ελιγμό, διότι ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι αυτή θα πέσει.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η οποία για να περάσει, θα πρέπει να έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο κ.Καμμένος δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση μομφής από τη ΝΔ.
Όσο απρόβλεπτο και αν χαρακτηρίσει κανείς τον κ.Καμμένο, είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα πολιτικό συμφέρον να πράξει κάτι τέτοιο.
Εάν το κάνει αυτοακυρώνεται πολιτικά και επί της ουσίας μένει χωρίς πολιτικά επιχειρήματα.
Πραγματικά, σε αυτήν την περίπτωση, τι θα πει προεκλογικά ότι έπραξε όλα αυτά τα 3,5 χρόνια;
Αλλά ακόμα και αν για τους δικούς του λόγους ο κ.Καμμένος αποφασίσει ότι θέλει να στηρίξει μια πρόταση μομφής, όπως διεμήνυε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ (αν και στην πορεία έκανε λόγο για … λάθος μετάφραση), ποιος από τους υπόλοιπους 6 βουλευτές του, θα τον ακολουθήσουν;
Ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο Κ.Ζουράρις έχει πει ότι αν και είναι κατά της Συμφωνίας, οι ΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα λόγο να φύγουν από την κυβέρνηση και ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση μομφής, η Έλενα Κουντουρά είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, άρα είναι εκτός κομματικής γραμμής ενώ ο Β.Κόκκαλης αφήνει να εννοηθεί ότι θα λάβει τις αποφάσεις του την τελευταία στιγμή.
Συνεπώς από τους 6 βουλευτές του ο κ.Καμμένος μπορεί να υπολογίζει αυτή τη στιγμή μόνο στους Κ.Κατσίκη και Μαρία Τσαρουχά – Κόλλια για την τήρηση της κομματικής γραμμής.
Αυτό σημαίνει ότι εάν ο κ.Καμμένος αποφασίσει να στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είναι πιθανό να δει τους ΑΝΕΛ να διαλύονται, να χάνει 3 με 4 βουλευτές του και παρόλο αυτά να μην υπάρχει και η πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει αυτή η πρόταση δυσπιστίας τη στιγμή που εκείνος θα έχει συνταχθεί με τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη.
Και επειδή όλο αυτό το σενάριο συνεπάγεται την απόλυτη πολιτική αυτοκτονία του κ.Καμμένου και των ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Ο κ.Καμμένος ελπίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα «κολλήσει» στην ΠΓΔΜ και δεν θα έρθει στην παρούσα Βουλή προς κύρωση.
Είναι το μόνο σενάριο, στο οποίο ποντάρει προκειμένου να μην εκτεθεί πολιτικά και να μην μετρήσει «απώλειες».
Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες.
Διότι είτε θα ακολουθήσει το αυτοκαταστροφικό σενάριο είτε θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από τις απειλές του ότι θα ρίξει την κυβέρνηση και θα περιοριστεί στο να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης