Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall μετά το ράλι, στο -0,3% ο Dow - Το «βλέμμα» σε εταιρικά - Απώλειες 1,33% στο Μιλάνο

Οριακές μεταβολές στη Wall μετά το ράλι, στο -0,3% ο Dow - Το «βλέμμα» σε εταιρικά - Απώλειες 1,33% στο Μιλάνο
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, με τα περιθώρια προόδου να είναι περιορισμένα
(upd) Μάζεψε τις βαριές απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα σήμερα (17/10/2018) η Wall Street, μία ημέρα μετά το ράλι που «είδε» τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, στον απόηχο ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ.



O Dow Jones εμφάνισε απώλειες της τάξης του -0,35% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 25.708 μονάδων.
Πρακτικά αμετάβλητοι παρέμειναν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq.
Ο ευρύτερος βιομηχανικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,03% στις 2.809 μονάδες, ενώ 0,04% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.642 μονάδες.
Χθες, οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη 2,2%, ενώ ο Nasdaq «εκτοξεύτηκε» κατά 2,9%.
Η μετοχή της Netflix εμφάνισε ράλι με κέρδη άνω του 5,2%, στον απόηχο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες, σημειώνοντας 7 εκατομμύρια νέους συνδρομητές στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
Τουλάχιστον οκτώ χρηματιστηριακές εταιρείες αναβάθμισαν τις τιμές - στόχους τους για τη μετοχή της Netflix, τρεις εκ των οποίων, οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Raymond James, προχώρησαν σε αναβάθμιση της μετοχής μόλις δύο ημέρες αφότου την υποβάθμισαν.
Η Netflix ανακοίνωσε, παράλληλα, κέρδη που ξεπέρασαν εύκολα τις προβλέψεις των αναλυτών.
Από την άλλη, η μετοχή της ΙΒΜ είχε «βουτιά» πάνω από το 7%, καθώς η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε μεικτά τριμηνιαία αποτελέσματα, καθώς ενώ τα κέρδη της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα έσοδά της αποδείχτηκαν υποδεέστερα των προβλέψεων.
Εν τω μεταξύ, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν και ορισμένα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, με τις ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα στον Νότο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν των τριών τελευταίων ετών, πιθανότατα λόγω του τυφώνα Florence.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,201 εκατ. κατοικιών τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση στις 1,220 εκατ. μονάδες.
Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν μείωση 0,6%, στις 1,241 εκατ. μονάδες, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, σε μια ένδειξη ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα παραμείνει πιθανώς «χλιαρή».
Καμία αντίδραση στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed δεν έδειξαν οι επενδυτές.
Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξαπέλυσε νέα επίθεση ενάντια στη Fed, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα και η νομισματική πολιτική που ασκεί συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή τόσο για τον ίδιο όσο και για την αμερικανική οικονομία.

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές, πιέσεις στο Μιλάνο

Με ήπια πτώση έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκε εκ νέου το ιταλικό χρηματιστήριο, στον απόηχο προειδοποιήσεων για πιθανή υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,40% στις 363,54 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,33% κι έκλεισε στις 19.454,99 μονάδες, εν μέσω διαμάχης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ύψος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019.


Δήλωση Ιταλού κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης οδήγησε σε αρνητικό γύρισμα το ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ άσκησε πιέσεις και στην αγορά ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου «εκτοξεύτηκε» στο 3,58%, από 3,45% χθες.
«Δεν αποκλείω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» επεσήμανε ο Stefano Buffagni σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Ωστόσο, όπως τόνισε, ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα είναι δικαιολογημένη καθώς η χώρα έχει ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.



Πιέσεις στις ιταλικές αγορές άσκησε και δημοσίευμα του «Spiegel» που, επικαλούμενο δήλωση του Επιτρόπου, Günther Oettinger, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 δεν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στην ΕΕ.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διέψευσε αργότερα το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν είπε ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία.
«Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις» στον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι η Κομισιόν σκοπεύει να στείλει μια επιστολή στην Ιταλία για το θέμα αυτό αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,07% στις 7.054,60 μονάδες.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, πρότεινε να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης για το Brexit, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόταση την οποία ωστόσο απορρίπτει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι αποτελούσε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το «BBC», το ενδεχόμενο να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ έχει στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες.
Γενικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,52% κι έκλεισε στις 11.715,03 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.144,95 μονάδες, με πτώση 0,54%.
Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, καταγράφοντας απώλειες 1,88%, με την Peugeot να υποχωρεί κατά 4,9% και τη Renault κατά 3,6%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατέγραψαν «βουτιά» 23,4% τον Σεπτέμβριο.
Περαιτέρω πιέσεις στον κλάδο άσκησε και έκθεση της Goldman Sachs που προέβλεψε ένα δύσκολο τρίτο τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 1,29% στις 22.841,12 μονάδες, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται της ανόδου.
Η μετοχή της Sharp ενισχύθηκε κατά 3,4% ενώ οι μετοχές της Sony και της Panasonic σημείωσαν άνοδο 2,2% και 1,3% αντίστοιχα.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,6% στις 2.561,61 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 2.167,51 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ ο μόνος δείκτης που δεν έκλεισε με άνοδο ήταν ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, καθώς σημείωσε οριακή πτώση 0,02% στις 9.979,14 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 5.939,10 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο +1,23% και τις 8.911,79 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης