Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Οι προειδοποιήσεις για πιθανή υποβάθμιση οδήγησαν στο 3,58% το 10ετές και στο -1,33% για FTSE MIB - Conte: Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός

Ιταλία: Οι προειδοποιήσεις για πιθανή υποβάθμιση οδήγησαν στο 3,58% το 10ετές και στο -1,33% για FTSE MIB - Conte: Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός
Προειδοποιήσεις ότι η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, ασκούν πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα
(upd) Προειδοποιήσεις ότι η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης άσκησαν σήμερα (17/10/2018) εκ νέου πιέσεις στις ιταλικές αγορές ομολόγων και μετοχών, εν μέσω της διαμάχης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ύψος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, με τον ιταλό πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής του προϋπολογισμού. 
Η αγορά ιταλικών ομολόγων κατέγραψε χθες (16/10) σημαντική βελτίωση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,46%, στον απόηχο της κατάθεσης του ιταλικού προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν.
Ωστόσο, η σημερινή (17/10) προειδοποίηση του κυβερνητικού αξιωματούχου Stefano Buffagni για πιθανή υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας, άσκησε εκ νέου πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς «εκτοξεύτηκε» σήμερα στο 3,58%, από 3,46% χθες.  



«Δεν αποκλείω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», επεσήμανε ο Buffagni σε συνέντευξή του στο «Radio Capital».
Ωστόσο, όπως τόνισε, ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα είναι δικαιολογημένη καθώς η χώρα έχει ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.
Σημειώνεται ότι Moody's και Standard & Poor's αναμένεται αυτόν τον μήνα να προβούν σε αναθεώρηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.
Η προειδοποίηση του Buffagni, υφυπουργού Περιφερειακών Υποθέσεων, οδήγησε σε αρνητικό γύρισμα και τον δείκτη FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο οποίος διολίσθησε κατά 1,33% κι έκλεισε στις 19.454,99 μονάδες. 



Πιέσεις στις ιταλικές αγορές άσκησε και δημοσίευμα του «Spiegel» που, επικαλούμενο δήλωση του Επιτρόπου, Günther Oettinger, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 δεν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στην ΕΕ.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διέψευσε αργότερα το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν είπε ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία.
«Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις» στον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι η Κομισιόν σκοπεύει να στείλει μια επιστολή στην Ιταλία για το θέμα αυτό αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής του ιταλικού προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019.
«Έχουμε προετοιμάσει (τον προϋπολογισμό) πολύ προσεκτικά.
Ως εκ τούτου, νομίζω ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγή», δήλωσε ο Conte.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται και πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η απάντηση που θα δώσει στη Ρώμη, η οποία κατέθεσε τον προϋπολογισμό της χωρίς καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019.
Αν και το προβλεπόμενο έλλειμμα είναι αρκετά χαμηλότερα από το 3% που προβλέπουν οι κανόνες της Κομισιόν, είναι αρκετά υψηλότερο από το 1,8% που είχε τεθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως στόχος προκειμένου αφενός να εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο χρέος και αφετέρου να μην προκληθεί ανησυχία στις αγορές και στους επενδυτές.
H Κομισιόν έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2018 για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει αναθεωρήσεις επί του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Valdis Dombrovskis, έχει ήδη επισημάνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Εν τω μεταξύ, οικονομολόγοι της Deutsche Bank δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Ιταλία βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος, Jean-Claude Juncker δήλωσε χθες ότι θα μπορούσε να υπάρξει «βίαιη αντίδραση» από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εάν εγκριθεί ο ιταλικός προϋπολογισμός.

Παρέμβαση από Weidmann: Η Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες

Υπέρ της στάσης της Κομισιόν αναφορικά με τον ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, τάχθηκε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, προσθέτοντας ότι η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.
Ο κ. Weidmann έσπευσε να προσθέσει ότι χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος όπως η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο μεγάλα προβλήματα όταν υπάρξει ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
«Καθώς θα  υπάρξει ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, θα καταγραφεί και αύξηση των επιτοκίων κάτι το οποίο θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση των μεγάλων χρεών από συγκεκριμένες χώρες.
Ως εκ τούτου η Κομισιόν έχει δίκιο που διατηρεί κριτική στάση έναντι του προϋπολογισμού της Ιταλίας και των σχεδίων της Ρώμης να παραβιάσει τους ισχύοντες κανόνες», τόνισε ο κ. Weidmann.
Προσέθεσε ακόμη ότι «με αυτήν την αύξηση του ελλείμματος, το δομικό ισοζύγιο θα επιδεινωθεί και το χρέος θα υποχωρήσει αμελητέα.
Οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας καθίσταται φανερές και στις αγορές με την αύξηση τόσο των επιτοκίων στα ιταλικά ομόλογα όσο και των CDSs».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Bundesbank παρεμβαίνει σε κάποιο οικονομικό θέμα της Ιταλίας.
Ανάλογες δηλώσεις είχε πραγματοποιήσει και το 2016, με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό, Matteo Renzi να του απαντά ότι καλό θα είναι να ασχοληθεί με το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας και να αφήσει ήσυχη την Ιταλία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης