Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το θρίλερ Khashoggi - Έρευνα της τουρκικής αστυνομίας στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου

tags :
Συνεχίζεται το θρίλερ Khashoggi -  Έρευνα της τουρκικής αστυνομίας στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου
Τούρκοι αστυνομικοί άρχισαν σήμερα (17/10) να ερευνούν την κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi
Τούρκοι αστυνομικοί άρχισαν σήμερα (17/10) να ερευνούν την κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, σύμφωνα με ανταποκριτές και εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters που βρίσκονται επιτόπου.
Η έρευνα αυτή, που διεξάγεται από δεκάδες αστυνομικούς, πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τη Δευτέρα που έγιναν παρόμοιες έρευνες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου το Ριάντ είναι ύποπτο ότι έβαλε να δολοφονήσουν τον Khashoggi στις 2 Οκτωβρίου.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας M. Cavusoglu δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει σήμερα η έρευνα αυτή.
Η τουρκική αστυνομία επρόκειτο να ερευνήσει την κατοικία την Τρίτη, όμως οι αξιωματικοί που βρίσκονταν εκεί ανέβαλαν την έρευνα επειδή οι Σαουδάραβες συνάδελφοί τους δεν μπορούσαν να είναι παρόντες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο T. Erdogan και με τον τούρκο ομόλογό του M. Cavusogluυ έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο Mohamed Bin Salman σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Η συνάντηση Pompeo - Erdogan πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος για τον Μόλδοβα.
Διήρκεσε 40 λεπτά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο Cavusoglu δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές ευελπιστούν να εισέλθουν στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας.
Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του "αποτελεσματικές".
Μετά τις συναντήσεις του με τον σαουδάραβα βασιλιά και με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Τρίτη ότι το Ριάντ έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή μια ολοκληρωμένης έρευνας σε σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι πριν από δύο εβδομάδες.
"Στην καθεμία από αυτές τις συναντήσεις τους υπογράμμισα τη σημασία να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εξαφάνιση του Jamal Khashoggi και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν.
Είπαν ότι θα είναι μια ενδελεχής, ολοκληρωμένη και διαφανής έρευνα.
Άφησαν να εννοηθεί ότι αντιλαμβάνονται ότι, αν το κάνουν γρήγορα, θα μπορούν να ξεκινήσουν να απαντούν σε σοβαρά ερωτήματα".

Αυξάνονται οι επικρίσεις

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν οι συνομιλητές του γνώριζαν αν ο Khashoggi ζει ή είναι νεκρός, ο Pompeo απάντησε ότι "δεν συζήτησαν καθόλου για αυτά".
Νωρίτερα ο πρόεδρος Τρθμπ με μήνυμά του στο Twitter είχε αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Mohamed Bin Salman αρνήθηκε πως γνώριζε τι συνέβη στο προξενείο.
"Νομίζω ότι θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τι συνέβη.
Πάλι τα ίδια με αυτό το 'ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Δεν μ' αρέσει αυτό", δήλωσε ο Trump σε συνέντευξή του στο Associated Press.
Ο MbS (από τα αρχικά του ονόματός του Mohamed Bin Salman) έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Trump και παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον εκπρόσωπο μιας νέας, σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας απομακρύνοντας την οικονομία της χώρας από την εξάρτιση από το πετρέλαιο και προχωρώντας σε κάποιες κοινωνικές αλλαγές.
Αλλά οι επικρίσεις αυξάνονται για κάποιες από τις αποφάσεις του περιλαλμαβομένης της ανάμειξης του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, της σύλληψης ακτιβιστριών και της διένεξης με τον Καναδά.
Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ανάμεσά τους και κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έχουν ενώσει τις φωνές τους στις ΗΠΑ ζητώντας απαντήσεις και πράξεις σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν κάτοικος των ΗΠΑ, έχοντας εγκατασταθεί τον προηγούμενο χρόνο εκεί φοβούμενος αντίποινα λόγω των απόψεών του, και αρθρογράφος της Washington Post.
Ο γερουσιαστής L. Greiam, ένας ρεπουμπλικανός στενός σύμμαχος του Trump, αποκάλεσε τον Mohamed Bin Salman, "οδοστρωτήρα" και τον κατηγόρησε ότι διέταξε την δολοφονία του Κασόγκι.
Παρά τις ανησυχίες της Δύσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ριάντ, ο Trump εξακολουθεί να δηλώνει απρόθυμος να αποσύρει την χώρα του από συμφωνίες για πωλήσεις όπλων με το Ριάντ.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών S. Mnuchin σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα, την αποκαλούμενη "Νταβός της ερήμου". Πριν από λίγο, ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale ακύρωσε την συμμετοχή του, κάτι που έχουν πράξει πολλοί άλλοι πριν από αυτόν, όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με αντίμετρα σε τυχόν πιέσεις ή οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της λόγω της υπόθεσης Khashoggi.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης