Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στη Σύνοδο Κορυφής για Brexit - Απώλειες 1,33% για FTSE MIB στο Μιλάνο

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στη Σύνοδο Κορυφής για Brexit - Απώλειες 1,33% για FTSE MIB στο Μιλάνο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,40% στις 363,54 μονάδες
Με ήπια πτώση έκλεισαν σήμερα (17/10/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκε εκ νέου το ιταλικό χρηματιστήριο, στον απόηχο προειδοποιήσεων για πιθανή υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,40% στις 363,54 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,33% κι έκλεισε στις 19.454,99 μονάδες, εν μέσω διαμάχης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ύψος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019.


Δήλωση Ιταλού κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης οδήγησε σε αρνητικό γύρισμα το ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ άσκησε πιέσεις και στην αγορά ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου «εκτοξεύτηκε» στο 3,56%, από 3,45% χθες.
«Δεν αποκλείω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» επεσήμανε ο Stefano Buffagni σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Ωστόσο, όπως τόνισε, ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα είναι δικαιολογημένη καθώς η χώρα έχει ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.
Πιέσεις στις ιταλικές αγορές άσκησε και δημοσίευμα του «Spiegel» που, επικαλούμενο δήλωση του Επιτρόπου, Günther Oettinger, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 δεν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στην ΕΕ.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διέψευσε αργότερα το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν είπε ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία.
«Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις» στον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι η Κομισιόν σκοπεύει να στείλει μια επιστολή στην Ιταλία για το θέμα αυτό αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,07% στις 7.054,60 μονάδες.


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, πρότεινε να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης για το Brexit, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόταση την οποία ωστόσο απορρίπτει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι αποτελούσε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το «BBC», το ενδεχόμενο να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ έχει στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες.
Γενικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,52% κι έκλεισε στις 11.715,03 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.144,95 μονάδες, με πτώση 0,54%.



Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, καταγράφοντας απώλειες 1,88%, με την Peugeot να υποχωρεί κατά 4,9% και τη Renault κατά 3,6%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατέγραψαν «βουτιά» 23,4% τον Σεπτέμβριο.
Περαιτέρω πιέσεις στον κλάδο άσκησε και έκθεση της Goldman Sachs που προέβλεψε ένα δύσκολο τρίτο τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Στα οικονομικά νέα, άνοδο σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2018, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 2% του Αυγούστου, παραμένοντας υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λίγο κάτω από το 2%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, από αύξηση 0,2% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη σημείωσε περαιτέρω πτώση τον Αύγουστο του 2018.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου στην ενιαία νομισματική ένωση υποχώρησε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,1% του Ιουλίου, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,5%, έναντι +2,2% του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης