Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Crash test στις εισηγμένες του κλάδου ύδρευσης – Ποια έχει προβάδισμα σύμφωνα με τα θεμελιώδη

Crash test στις εισηγμένες του κλάδου ύδρευσης – Ποια έχει προβάδισμα σύμφωνα με τα θεμελιώδη
Γεμάτα ταμεία και απουσιάζουν οι τραπεζικές υποχρεώσεις – Άγνωστο πότε θα κλείσει το θέμα τιμολόγησης του αδιύλιστου νερού
Πολύ καλά αποτελέσματα εμφάνισαν στο εξάμηνο οι δύο εισηγμένες που ασχολούνται με το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Και οι δύο έχουν μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, καλή κερδοφορία και αποτίμηση χαμηλότερη από την καθαρή θέση.
Η ΕΥΑΘ έχει προβάδισμα σε όρους p/e έναντι της ΕΥΔΑΠ, έχει καλύτερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων και ταμείο που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 50% της αποτίμησης.
Η ΕΥΔΑΠ έχει χαμηλό δείκτη p/bv και όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης μάλλον θα έχει σημαντικά υψηλότερο p/e από την ΕΥΑΘ.
Έχει το θέμα τιμολόγησης του νερού από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ και οι δύο χρειάζονται επενδύσεις.
Στις τρέχουσες τιμές και οι δύο βρίσκονται σε καλά επίπεδα για αγορά, με την ΕΥΑΘ να έχει μικρό προβάδισμα.
Πιο αναλυτικά, η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε πωλήσεις 153,4 εκατ. ευρώ από 151,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 17,9 εκατ. ευρώ από 11,87 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 918,5 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση να είναι μόλις στα 543 εκατ. ευρώ, ήτοι ο δείκτης p/bv είναι μόλις στο 0,60.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 575 εκατ. ευρώ αλλά απουσιάζουν οι τραπεζικές υποχρεώσεις.
Ξεχωρίζει υποχρέωση για παροχές προσωπικού ύψους 303 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 52 εκατ. ευρώ και κάλυψαν και με το παραπάνω επενδυτικές και μερίσματα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 322 εκατ. ευρώ.
Το θέμα στην εταιρεία έχει να κάνει με τον προσδιορισμό του τιμήματος μη επεξεργασμένου ύδατος που προμηθεύεται από το Ελληνικό Δημόσιο.
Δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία καθορισμού τιμήματος και η εταιρεία συνεχίζει από 30/6/2013, ημερομηνία κατά την οποία διακανονίστηκε το σύνολο των οικονομικών εκκρεμοτήτων με το Ελληνικό Δημόσιο να συμψηφίζει το αδιύλιστο νερό με κόστος παρεχόμενων υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας των παγίων περιουσιακών στοιχείων αποταμίευσης και μεταφοράς που ανήκουν στην εταιρεία παγίων.
Η ΕΥΑΘ είχε καθαρή κερδοφορία 10,8 εκατ. ευρώ από 9,7 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα έξοδα λόγω σημαντικής αύξησης του προσωπικού.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 39,3 εκατ. ευρώ από 37,6 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη δεν έχει τραπεζικά δάνεια με τις συνολικές υποχρεώσεις να είναι στα 48,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 74 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 48% της αποτίμησης στο ΧΑ.
Με την καθαρή θέση στα 165,2 εκατ. ευρώ έναντι 154 εκατ. ευρώ αποτίμησης, ο δείκτης p/bv διαμορφώνεται οριακά κάτω από μία φορά.  
Υπενθυμίζεται πως στη χρήση 2017 η ΕΥΔΑΠ είχε καθαρά κέρδη 43,4 εκατ. ευρώ (p/e 12,5x) και η ΕΥΑΘ 16,4 εκατ. ευρώ (9,4x).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης