Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 στηρίζει, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, τη συμφωνία για το Μακεδονικό

tags :
Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 στηρίζει, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, τη συμφωνία για το Μακεδονικό
Το σχόλιο Βαρουφάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών 
Το ΜέΡΑ25 στήριξε και στηρίζει, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, την συμφωνία για το Μακεδονικό, σχολίασε στο Twitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
«Το ΜέΡΑ25 στήριξε, και στηρίζει, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, την συμφωνία για το Μακεδονικό.
Κάτι που η κυβέρνηση δεν δύναται, δεν διαθέτει την αξιοπιστία, να κάνει», έγραψε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος οικονομολόγος, παραθέτοντας το πρόγραμμα του DiEM25.
Αναλυτικά:

1.Εισαγωγή – Για την επιστροφή της Προοπτικής και της Αξιοπρέπειας

Όπως οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν για να νομιμοποιηθεί η παράδοση στους δανειστές και η παλιννόστηση της εγχώριας ολιγαρχίας, έτσι κι οι εκλογές που έρχονται σκοπό έχουν να νομιμοποιήσουν την μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας έως το 2060. Όπως τον Σεπτέμβρη του 2015 επένδυσαν στην ταπείνωση των ελλήνων μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ εκείνο του Δημοψηφίσματος, έτσι και σήμερα επενδύουν στην αίσθηση ότι, αν και τίποτα δεν θα βελτιωθεί, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν τολμήσουμε να εναντιωθούμε στο μέτωπο δανειστών και εγχώριας ολιγαρχίας.

Τα ισχυρίζονται αυτά οι ίδιοι που έριξαν την Ελλάδα σε κώμα, το μονιμοποίησαν και τώρα το ονομάζουν… «σταθερότητα». Τολμούν να παρουσιάζονται ως ευρωπαϊστές οι καταστροφείς της εικόνας της Ευρώπης στα μάτια των λαών της. Εκείνοι που έσπρωξαν τον λαό μας στον γκρεμό γιορτάζουν ως απόδειξη «ανάκαμψης» το γκελ που έκανε στον σκληρό βράχο της μόνιμης κρίσης. Μας κουνάνε το δάκτυλο όσοι ξεπούλησαν την δημόσια περιουσία, παρέδωσαν την εξουσία στους υπαλλήλους των δανειστών, και μονιμοποίησαν την Χρεοδουλοπαροικία που ωθεί τους νέους μας στην μαζική μετανάστευση. Έφτιαξαν μια έρημο, την ονόμασαν ηρεμία και, τώρα, ζητούν να τους ξαναψηφίσουμε ως συνετούς κυβερνήτες.

Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα είναι η αίσθηση των πολιτών ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μια πορεία που τους γονατίζει. Όσο παγιώνεται ο έωλος εκβιασμός Χρεοδουλοπαροικία ή έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημοκρατία σβήνει και οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Καμία ελπίδα δεν μπορεί να ριζώσει σε τόπο όπου εκείνοι που εκλέχτηκαν για να κάνουν την ρήξη με το μη βιώσιμο παρελθόν το αναπαραγάγουν καθημερινά και ποικιλοτρόπως, ενώ οι εκ προοιμίου συμβιβασμένοι ζητούν να επανεκλεγούν υποσχόμενοι πράγματα που απαιτούν την ρήξη την οποία δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν.

Το ΜέΡΑ25 συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές, εθνικές και ευρωεκλογές, για να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να πουν ΟΧΙ σε αυτό το ψέμα, ΟΧΙ στην ερημοποίηση της πατρίδας που οικοδομείται πάνω στο ψέμα αυτό, ΝΑΙ στην ρεαλιστική εναλλακτική που καταθέτει το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρώτου ενιαίου πανευρωπαϊκού κινήματος – το ΜέΡΑ25, ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, ριζοσπαστικά ευρωπαϊστικό μέτωπο εναντίον της δίχως-σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας.

Οι πολίτες κουράστηκαν στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων που όλο «τελειώνουν» μονιμοποιούμενα. Την σκέψη τους σκοτεινιάζει η κακοφωνία που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που ανοίγουν την τηλεόραση ή ακούν τα ραδιόφωνα της λούμπεν ολιγαρχίας. Χωρίς μια ρεαλιστική εναλλακτική, οι εκλογές που έρχονται θα ήταν όχι γιορτή αλλά η ταφόπλακα της δημοκρατίας μας.

Αυτή η νύχτα κράτησε πολύ. Το ΜέΡΑ25 έρχεται να την διαλύσει καταθέτοντας ρεαλιστικές, υπεύθυνες, συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές προτάσεις για το τι πρέπει και μπορεί να γίνει την «Δευτέρα το πρωί» ώστε να καταργηθεί άμεσα η Χρεοδουλοπαροικία στην Ελλάδα και να αναβιώσει η Δημοκρατία και ο Ανθρωπισμός στην Ευρώπη.

Καλούμε τους πολίτες να διαβάσουν, και να κρίνουν, το εκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25.

2.Απόδραση από την Χρεοδουλοπαροικία: Οικονομικές, θεσμικές και κοινωνικές τομές

Ποτέ στην Ιστορία μια πτώχευση δεν ξεπεράστηκε ούτε με νέα δανεικά ούτε με επιμήκυνση των παλαιότερων δανείων. Για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία προαπαιτούμενο είναι η ριζική αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών. Επί πλέον απαιτούνται τομές οι οποίες:
προστατεύουν την μισθωτή εργασία από τον ανελέητο ταξικό πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της η ολιγαρχία, με μέγα αρωγό την τρόικα
ενισχύουν την δημιουργική επιχειρηματικότητα απέναντι στην αρπακτική προσοδοφορία του ολιγαρχικού κατεστημένου εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον
μετατρέπουν το κράτος-αρπακτικό σε κράτος-αρωγό προστατεύουν τους μη έχοντες ενισχύοντας έμμεσα την οικονομική δραστηριότητα
Συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ25 προτείνει την άμεση νομοθέτηση των εξής ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ οι οποίες παρουσιάζονται εδώ με κάθε λεπτομέρεια:

2.1 ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ

ΤΟΜΗ 1η – Πρωτογενή πλεονάσματα που καταργούν την λιτότητα

Η χώρα σήμερα είναι δεσμευμένη σε μόνιμη λιτότητα έως το 2060 – συγκεκριμένα, σε στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 μέχρι και το 2022 και μετά σε 2,2% από το 2023 μέχρι και το 2060.

Το ίδιο το ΔΝΤ (α) αποφάνθηκε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα αποτρέψει την ανάκαμψη που χρειάζεται η επίτευξή του, και (β) υπολόγισε ως κάτω του 4% την πιθανότητα επίτευξης του στόχου αυτού. Με απλά λόγια, η χώρα έχει δεσμευτεί σε μακροπρόθεσμο στόχο αφαίμαξης της κοινωνίας που ούτε πρέπει ούτε μπορεί να επιτευχθεί.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει νέο μέγιστο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ και ελάχιστο στο 0% του ΑΕΠ ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα αποπληρώνονται οι δανειστές.

ΤΟΜΗ 2η – Αναδιάρθρωση Δημόσιου Χρέους

Το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος είναι η κινητήριος δύναμη της Χρεοδουλοπαροικίας μας. Άλλη λύση από την ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους συνεπώς δεν υπάρχει.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει (μέσω της ανταλλαγής ομολόγων/υποσχετικών):

ετήσιες αποπληρωμές χρέους προς την τρόικα (ESM-ΔΝΤ-ΕΚΤ) ανάλογες με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και το θεσμοθετημένο πρωτογενές πλεόνασμα (βλ. Τομή 1η), και
προσδιορισμό συνολικού ύψους χρέους προς την τρόικα (κεφάλαιο και τόκους) ανάλογο με το ύψος του ονομαστικού ΑΕΠ

Περιληπτικά, η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους προδιαγράφει κούρεμα αντιστρόφως ανάλογο της μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των συνολικών εισοδημάτων: Ραγδαία ανάπτυξη θα σημάνει μηδενικό κούρεμα για τους δανειστές. Όσο όμως πιο αναιμική η ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα που θα υποστούν. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, οι δανειστές μετατρέπονται σε εταίρους στην ανάκαμψη της χώρας, καθώς θα πληρωθούν στο ακέραιο μόνο στην περίπτωση που η χώρα ανακάμψει σημαντικά.

ΤΟΜΗ 3η – Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης Ιδιωτικών Χρεών

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν αρκεί σε μια οικονομία όπου οι πολίτες χρωστούν 100 δις «κόκκινων δανείων» στις τράπεζες, ενώ οι τράπεζες χρωστούν πάνω από 50 δις στο κράτος (και οι ιδιώτες συνολικά – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – χρωστούν άλλα 100 δις στο κράτος). Είναι προφανές ότι αγοραία λύση δεν υπάρχει σε ένα τέτοιο πρόβλημα γενικευμένης χρεοκοπίας. Η εμμονή της τρόικας να λύσει το πρόβλημα με αγοραίες λύσεις, πουλώντας δηλαδή κοψοτιμής τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σε ιδιώτες (κυρίως ξένους), οι οποίοι μετά μέσω της απειλής των πλειστηριασμών θα πάρουν πίσω ένα ποσοστό από την ονομαστική αξία αυτών των δανείων, κρατώντας ως κέρδη την διαφορά της τελευταίας από την τιμή στην οποία αγόρασαν τα δάνεια, είναι όχι μόνο ηθικά και κοινωνικά καταδικαστέα αλλά ανόητη ακόμα και με «ψυχρά» κριτήρια της αγοράς.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα έχει διττό στόχο: να προφυλάξει τον δανειολήπτη και την πρώτη κατοικία αλλά και τις τράπεζες, αποκαθιστώντας την κανονική λειτουργία τους ως πιστωτικά ιδρύματα.
Σταδιακά μεταφέρονται στην ΔΕΑΔΙΧ από τις τράπεζες τα πιο «κόκκινα» των δανείων. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας που εγγυάται το κράτος, τις οποίες οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο, και τις οποίες δεσμεύεται να αποπληρώσει η ΔΕΑΔΙΧ μακροπρόθεσμα από τα μελλοντικά της έσοδα.
Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς (α) πρώτης κατοικίας και (β) καταστημάτων/εμπορικών χώρων κάτω μιας συγκεκριμένης αξίας
Νομοθετείται το δικαίωμα των δανειζόμενων, των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες, να αγοράζουν πίσω τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες
Η ΔΕΑΔΙΧ δεσμεύεται να κρατά στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει ένα επίπεδο κοντά στην προ της κρίσης τιμή. Έως τότε, οι δανειζόμενοι καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ (για το δικαίωμα να παραμένουν στο σπίτι τους) το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από την τοπική κοινωνία (π.χ. Δήμο) με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες.
Όταν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων υπερβούν το ποσό των δανείων οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από την ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή που αντανακλά στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας ή μικρομεσαίας ιδιοκτησίας εμπορικής χρήσης το κεφάλαιο που οφείλουν (άνευ τόκων και προστίμων).
Με την ίδρυση της ΔΕΑΔΙΧ επιτυγχάνονται ταυτόχρονα: η προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, η αποτροπή νέας ύφεσης στην αγορά ακινήτων, τα εναπομείναντα κεφάλαια των τραπεζών και, συνεπώς, η επιστροφή στη κανονικότητα της παροχής ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

ΤΟΜΗ 4η – Φορολογικοί συντελεστές

Η Χρεοδουλοπαροικία συντηρείται από τον παραλογισμό των υψηλότατων φορολογικών συντελεστών σε μια οικονομία που οι τζίροι (και συνεπώς τα δημόσια έσοδα) μειώνονται.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

Μείωση του μέγιστου συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 15% και 18%, ανάλογα με το αν οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά (15%) ή με μετρητά (18%)
Προοδευτικό φόρο επιχειρήσεων με μείωση του φόρου των (λίγων) μεγάλων επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των μεσαίων επιχειρήσεων σε 20% και των μικρών σε 15%
Κατάργηση της προπληρωμής φόρων εντός 2-ετίας
Κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000€, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 12.000€ έως 15.000€
Νέος ειδικός φόρος επί των τραπεζών (στο πρότυπο του Βρετανικού bank levy) που ανέρχεται ετησίως στο 0,2% των χρεών των τραπεζών) που θα ενισχύουν αποκλειστικά τα ασφαλιστικά ταμεία
Αλλαγή στους όρους παροχής Golden Visa σε ξένους υπηκόους εκτός ΕΕ (που τους παραχωρούνται σήμερα με νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά εφόσον αγοράσουν ακίνητα αξίας 250 χιλιάδων ευρώ) έτσι ώστε
να δίδονται μόνον ως αντάλλαγμα επενδύσεων που δημιουργούν τουλάχιστον δέκα (10) νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, και,
να φορολογούνται με νέο ειδικός φόρος τα έσοδά τους από ακίνητα τους που επινοικιάζονται μέσω ιστοτόπων όπως το Airbnb
Επανασύσταση της ομάδας αδιάφθορων του ΣΔΟΕ και αναβίωση του αλγοριθμικού ελέγχου της φοροδιαφυγής του 2015, όπου αν δεν είχε συμβεί η συνθηκολόγηση στην τρόικα και στην ολιγαρχία, θα είχε αποκαλύψει εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδων της εποχής 2000-2014
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, και θα εξασθενίσει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης, την ανάκαμψη των εισοδημάτων και, εν τέλει, την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

ΤΟΜΗ 5η – Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών

Το 2015 η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες για να εκβιάσει την συνθηκολόγηση στην Χρεοδουλοπαροικία. Πέραν τούτου, οι πτωχευμένες τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ που χρεώνει υπέρογκα ποσά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (ΔΕΣΠ) το οποίο θα επιτρέψει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να συναλλάσσονται μεταξύ τους, και με το Δημόσιο, χωρίς την διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε ΑΦΜ θα αντιστοιχεί ένας λογαριασμός TAXIS στον οποίο ο πολίτης ή επιχειρηματίας μπορεί να πιστώνει και να πιστώνεται χρήματα ηλεκτρονικά. Τα οφέλη του ΔΕΣΠ είναι κυρίως πέντε:
Αμοιβαία ακύρωση χρεών
Δυνατότητα του κράτους να δανείζεται απ’ ευθείας από τους φορολογούμενους, με αντάλλαγμα φορο-εκπτώσεις
Το ΔΕΣΠ θα αποτελεί εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, ανταγωνιστικό με τις ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες θα αναγκαστούν να μειώσουν τις χρεώσεις για συναλλαγές
Δυνατότητα δημιουργίας ρευστότητας για την χρηματοδότηση προγραμμάτων, π.χ., καταπολέμησης της φτώχειας
Μείωση της απειλής ενός Grexit από τους δανειστές καθώς το ΔΕΣΠ θα μειώσει σημαντικά το κόστος (και, άρα, τον φόβο) του Grexit

ΤΟΜΗ 6η – Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ και Υπερ-ταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το κράτος σήμερα δεσμεύεται να ρευστοποιεί την δημόσια περιουσία προς ψίχουλα που ρίχνονται στην μαύρη τρύπα του χρέους.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:
Παροχή τραπεζικής άδειας στο ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο μετατρέποντάς το στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει ανάγκη η χώρα
Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα κρατά (ό,τι έχει μείνει από) την δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους που θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση (α) δημόσιων επενδύσεων που αναδεικνύουν (και αυξάνουν) την ίδια την δημόσια περιουσία – σε συνεργασία κατά περίπτωση με ιδιώτες – και (β) ιδιωτικών επενδύσεων
Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις παγώνουν έως ότου, τουλάχιστον, ανακάμψουν οι τιμές στις οποίες κάποια περιουσιακά στοιχεία πωληθούν. Δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, παραλίες κλπ αποκλείονται από οποιαδήποτε πώληση ανεξάρτητα τιμών και προϋποθέσεων
Οι μετοχές της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιοποίησή τους
Στην περίπτωση που κάποιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο πουληθεί στο μέλλον, ισχύουν οι εξής όροι:
ελάχιστο όριο επενδύσεων από τον αγοραστή
συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων
δεσμεύσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών
διακράτηση μερίδας μετοχών από το δημόσιο που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους.

ΤΟΜΗ 7η – Σεβασμός σε μισθωτή εργασία και δημιουργική επιχειρηματικότητα

Μισθωτή εργασία: Εδώ και χρόνια στην Ελλάδα η βασική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το δικαίωμα η μισθωτή εργασία να αντιμετωπίζεται σαν κάτι περισσότερο από εμπόρευμα ή παρεχόμενη υπηρεσία, έχει χαθεί. Κανονική, εξαρτημένη μισθωτή εργασία παρουσιάζεται ως παροχή υπηρεσιών εξωτερικού συνεργάτη που εργάζεται με το περιβόητο «μπλοκάκι». Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται στην άμεση κατάργηση αυτής της πρακτικής που κρατά στην αν-ασφάλεια και σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει την
άμεση και υποχρεωτική ένταξη στο ΙΚΑ όσων μισθωτών απασχολούνται πάνω από οχτώ (8) ώρες την εβδομάδα
νομοθέτηση πλαισίου ευέλικτων συλλογικών διαπραγματεύσεων
κατάργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που, ουσιαστικά, απαγορεύουν στην πλειοψηφία των μελών ενός συνδικάτου να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση
Δημιουργική επιχειρηματικότητα: Σε μια χώρα όπου κατά μέσον όρο το 75% των κερδών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταλήγει σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος η ανάκαμψη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση της προπληρωμής φόρων (βλ. Τομή 4η),

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:
«ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων το 50% των κερδών τους
φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε (5) έτη για τις νεότευκτες μικρές επιχειρήσεις (start-ups).

2.2 ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ: Πάταξη της Ανθρωπιστικής Κρίσης, Εργασιακά, Ασφαλιστικό

Ανθρωπιστική Κρίση: Κάθε κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ασθενέστερα μέλη της. Τα τελευταία δέκα χρόνια το μεγαλύτερο κόστος της κρίσης το σήκωσαν οι πιο αδύναμοι ώμοι. Αυτή η εθνική ντροπή πρέπει να τελειώσει.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει την άμεση ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών με την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) σε εκείνες που βρίσκονται επισήμως κάτω του ορίου της φτώχειας όπως εκείνο οριζόταν το 2010, με σκοπό καμία οικογένεια να μην χρειάζεται να διαβιώνει κάτω αυτού του ορίου. Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται στην πλήρη διατήρηση των ισχυόντων επιδομάτων αναπηρίας, τέκνων κλπ.
Σε πρώτη φάση, το ΕΕΕ θα καταβάλλεται με εγγραφή των απαιτούμενων πιστώσεων στον λογαριασμό των εν λόγω οικογενειών εντός του νέου συστήματος ΔΕΣΠ (βλ. Τομή 5η πιο πάνω). [Στον βαθμό που όλοι, π.χ. τα σουπερμάρκετ, έχουν φόρους να αποπληρώσουν, υφίσταται κίνητρο για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω ΔΕΣΠ.]
Σε δεύτερη φάση, ένα ποσοστό από την αύξηση των δημοσίων εσόδων θα χρησιμοποιείται για την καταβολή του ΕΕΕ με σκοπό την σταδιακή αντικατάσταση έως και του 50% των πληρωμών που αρχικά θα γίνονται μέσω ΔΕΣΠ με μεταβιβάσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Εργασιακά: Η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να συντρίψει τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας, χωρίς προηγουμένως να τους απογυμνώσει από κάθε δικαίωμα. Αναγκαίες συνθήκες ώστε τα εργασιακά δικαιώματα να αποκτήσουν ουσία και οι μισθωτοί να προστατευθούν από την χυδαία εκμετάλλευση είναι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας (συνεπώς και η μείωση φορολογικών συντελεστών – βλ. Τομή 4η), η κατάργηση της μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι (βλ. Τομή 7η), και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλες τις οικογένειες (χωρίς καμία μείωση των ισχυόντων επιδομάτων αναπηρίας, τέκνων κλπ. – βλ. πιο πάνω) και, βεβαίως, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Χωρίς αυτά, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα θυμίζουν το άχρηστο δικαίωμα ενός φτωχού να αγοράσει… γιοτ και αεροπλάνα.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει (α) την σταδιακή αύξηση κατά 10% ετησίως του κατώτατου μισθού έως ότου αυτός φτάσει στα 800 ευρώ μηνιαίως, και (β) ευέλικτες αλλά ισχυρές συλλογικές διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας ως μοντέλο εκείνο της γερμανικής βιομηχανίας
Ασφαλιστικό: Πέραν του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που ουσιαστικά θα επαναφέρει το ΕΚΑΣ για όλους, θα καταργηθεί άμεσα η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης για νέες μειώσεις συντάξεων το 2019 και, αντίθετα, οι συντάξεις θα ενισχυθούν από τον νέο τραπεζικό φόρο (bank levy – βλ. Τομή 4η) ενώ τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων θα ενισχυθούν από την μεταβίβαση σε αυτά των μετοχών της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (βλ. Τομή 6η).

3. Πράσινη Μετάβαση

Η πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, μαζί με την πρότερη των πλημμυρών της Μαγούλας, καταδεικνύουν την πικρή αλήθεια ότι είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι, ως ελληνική κοινωνία, για τη μεταπολεμική ασέλγειά μας επί της Φύσης και της αποτυχίας μας να ζήσουμε αρμονικά μαζί της.

Το μεταπολεμικό μοντέλο μεγέθυνσης (και σε καμία περίπτωση ανάπτυξης) βασίστηκε στην λεηλασία των φυσικών πόρων. Ακόμα και σήμερα, που η κρίση έχει περιορίσει τις επελάσεις μας στη φύση, η υπερ-μεγέθυνση του τουρισμού απειλεί να καταστρέψει όλα τα προτερήματα του τόπου που μαγνητίζουν τους επισκέπτες σε αυτόν. Παράλληλα, η κρίση και οι προτεραιότητες δανειστών και ολιγαρχίας ωθούν την χώρα στο να αγνοήσουμε το διεθνές μας καθήκον του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής.

Δανειστές, ολιγαρχία και ντόπιοι «παράγοντες» απαιτούν καθημερινά την παράδοση του εναπομείναντος φυσικού πλούτου σε ιδιώτες κάτι που, όχι μόνο δεν θα μας κάνει λιγότερο φτωχούς αλλά, θα μας κάνει μακροπρόθεσμα φτωχότερους – καθώς οι φυσικοί πόροι που θα σπαταληθούν δεν αντικαθίστανται. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ακριβώς όπως δεν θα επιτρέψουμε την μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας, την Ερημοποίηση της Ελλάδας και τον ενταφιασμό της Ελπίδας!

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει Πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης όσον αφορά την ενέργεια, τις μεταφορές, την βιομηχανία/βιοτεχνία, τον τουρισμό, την αγροτική πολιτική, την διαχείριση απορριμμάτων κλπ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η δυνατότητα ανάπτυξης μέσω εξόρυξης και χρήσης ορυκτών καυσίμων έχει εξαντληθεί παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη στο μέλλον θα έρχεται από τις τεχνολογίες που επιτυγχάνουν μηδενικό, ακόμα και αρνητικό, ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου. Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται:

Πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040
Επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) με ισορροπία οικονομίας κλίμακας και περιβαλλοντικής προστασίας στη γεωμορφολογία, τα φυσικά οικοσυστήματα, και το φυσικό τους κάλλος
Συνδυαστική αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων για γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια, υδάτινη ενέργεια, βιομάζα, αλλά και ανεμογεννήτριες για παραγωγή ενέργειας
Οι παραγωγοί της ενέργειας από Α.Π.Ε. μπορεί να ανήκουν σε ένα μεγάλο φάσμα παραγωγών, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από τη ΔΕΗ έως και πρωτοβουλίες των «ενεργειακών πολιτών», όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Έμφαση στην τοπική παραγωγή ενέργειας στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, και σε άλλες καινοτομίες (π.χ. τεχνολογία LED στο φωτισμό των δημόσιων χώρων)

3.2 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Απαραίτητο μέρος του σχεδιασμού ανθρώπινων πόλεων και συνεισφοράς στην παγκόσμια

εκστρατεία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι η σταδιακή μείωση των χιλιομέτρων που διανύονται από ιδιόκτητα συμβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά, με μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τους ποδηλατοδρόμους και τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Το ΜέΡΑ25 δρομολογεί την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ (με στόχο την σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε σύγχρονους ηλεκτρικούς συρμούς), την υποχρέωση των πετρελαϊκών εταιρειών να παρέχουν στα πρατήρια καυσίμων σημεία γρήγορης επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την επιβάρυνση πλοίων που ελλιμενίζονται αναλογικά με τους ρύπους που εκπέμπουν, και την δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε όλους τους κεντρικούς άξονες των πόλεων.

3.3 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ: Στηρίζουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της βιοτεχνίας και της μικρής κλίμακας

παραγωγής και επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, το νερό και τις πρώτες ύλες που αξιοποιούν την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Το ΜέΡΑ25 νομοθετεί
φοροαπαλλαγές υπέρ της αντικατάστασης βρώμικων από καθαρές μορφές ενέργειας
φορολόγηση του περιβαλλοντολογικού κόστους βιομηχανιών το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες
δημόσιες επενδύσεις στην συνεργασία των ελληνικών ναυπηγείων και της ΔΕΗ για κατασκευή ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές (όπως συμβαίνει, π.χ., στην Βόρεια Θάλασσα) καθώς και μονάδες παραγωγής ενέργειας από τα κύματα (όπως, π.χ., στην Πορτογαλία).

3.4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ: Το μέλλον απαιτεί ελάττωση, πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή.

Το ΜέΡΑ25 θα εισάγει κίνητρα και αντικίνητρα ώστε:
Το ποσοστό των απορριμμάτων στον πράσινο κάδο να είναι μικρότερο του 10%, εξαλείφοντας την ανάγκη ανεύρεσης χώρων υγειονομικής ταφής
Να αξιοποιούνται τα βιοαπόβλητα μέσω παραγωγικών μονάδων βιοκαυσίμων, κόμποστ και άλλων υλικών προστιθέμενης αξίας
Να διεξάγεται υποχρεωτικά ανακύκλωση σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και σταδιακά στους ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους.

3.5 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει τουρισμό μεγάλης κλίμακας χωρίς να καταστρέψει αυτό που μαγνητίζει τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας.

Οι πόλεις και τα χωριά μας δεν επιτρέπεται να εκκενώνονται από τους κατοίκους τους με τα σπίτια και τα διαμερίσματα να εκχωρούνται μαζικά σε ξένους επισκέπτες.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:
Τον περιορισμό του μεγέθους και πλήθους τουριστικών μονάδων
Την δραστική μείωση αδειών ουσιαστικής ιδιωτικοποίησης των παραλιών (π.χ. ομπρέλες, ξαπλώστρες) ώστε σε κάθε παραλία το 80% τουλάχιστον να είναι πλήρως ελεύθερο από εμπορικές δραστηριότητες
Μέγιστη ενοικίαση ιδιωτικών διαμερισμάτων και σπιτιών (π.χ. μέσω Airbnb) 30 ημέρες κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Ιουνίου και άλλες 30 ημέρες την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου (με κενό τουλάχιστον 30 ημερών μεταξύ των μισθώσεων που εμπίπτουν στις δύο περιόδους)
Την επιβολή ειδικού φόρου σε εφοπλιστικές εταιρείες, ανά μίλι που διάνυσαν τα πλοία τους στις ελληνικές θάλασσες την προηγούμενη χρονιά, που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά τον ετήσιο καθαρισμό από πλαστικά, σακούλες και άλλα απορρίμματα τις παραλίες νησιών και βραχονησίδων, τον βυθό της θάλασσας κλπ.
3.6 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ: Όπως και στον τουρισμό, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής αγροτο-κτηνοτροφίας είναι η μικρή κλίμακα.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει με γνώμονα:
Την διατροφική αυτάρκεια σε ποιοτικά προϊόντα που παράγονται προστατεύοντας τα εδάφη, τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς της πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά
Την ήπια αλιεία, με περιορισμό του αριθμού των ιχθυοκαλλιεργειών και επιβολή αυστηρών κανόνων όσον αφορά τις τροφές και την πυκνότητα όσων παραμείνουν
Τον συστηματικό περιορισμό φυτοφαρμάκων και χημικών βελτιωτικών εδάφους, τον πλήρη αποκλεισμό των μεταλλαγμένων οργανισμών (και των χημικών φυτοφαρμάκων τα οποία πωλούνται μαζί τους) από τις πολυεθνικές που τα εξελίσσουν
Την έμφαση στην βιολογική παραγωγή
Την ανάγκη συνεχούς καθαρισμού δασικών εκτάσεων (σκουπίδια, εύφλεκτες ύλες) από συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΔΕΗ (ιδίως σε περιοχές κοντά σε εγκαταστάσεις και καλώδιά της)
Την εξοικονόμηση νερού με επαναχρησιμοποίησή του
Την αξιοποίηση υπολειμμάτων π.χ. για βιοενέργεια, παραγωγή λιπασμάτων/κόμποστ.
Την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με τρόπο που να συνάδουν με τις τοπικές συνθήκες
3.7 ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ: Όπου στον κόσμο ιδιωτικοποιήθηκε το νερό και η διαχείρισή του το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει συνταγματική διάταξη που καθιστά το κράτος αποκλειστικά υπεύθυνο για το νερό και την διαχείρισή του. Επί πλέον νομοθετεί ώστε:
Να καταργηθεί το σημερινό μοντέλο της απεριόριστης σπατάλης
Να γίνει προτεραιότητα η συντήρηση και βελτίωση του δικτύου, όπως και η επαναχρησιμοποίηση του νερού
Να δρομολογηθεί η αφαλάτωση σε όσα νησιά οι εντόπιοι υδάτινοι πόροι δεν επαρκούν με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης αποκλειστικά από ΑΠΕ
Να ενεργοποιηθούν τοπικές, αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας.

3.8 ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ & ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Το ΜέΡΑ25 στηρίζει την διαφύλαξη των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, όπως το Ελληνικό, αντιδρώντας στην κατασκευή φαραωνικών έργων.

Το ΜέΡΑ25 θα προβεί στην
Καταγγελία της σύμβασης για εκχώρηση του Ελληνικού ως πρώτο δείγμα γραφής για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην αδηφάγο ολιγαρχία
Ανάληψη του πολιτικού κόστους να συγκρουστεί και με μικρομεσαίους που, και αυτοί, απαιτούν το δικαίωμα στην ιδιωτικοποίηση δημόσιου χώρου (είτε στο πλαίσιο της «νομιμοποίησης αυθαιρέτων» είτε, π.χ., στην μετατροπή των παραλιών μας σε χώρο ενοικίασης ξαπλωστρών/ομπρελών)
Νομοθέτηση ώστε περιοχές όπως το Μάτι να μην ξαναχτιστούν ως είχαν, ως δείγμα γραφής ότι η ελληνική κοινωνία μαθαίνει από τα λάθη της.
Ολοκλήρωση κτηματολογίου, χρήσεων γης, δασικών χαρτών, θαλάσσιας χωροταξίας, αιγιαλών, και την επικύρωση των σχετικών ευρωπαϊκών Συνθηκών.

3.9 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ: Μια κοινωνία που φέρεται βάρβαρα απέναντι στα ζώα δεν μπορεί να καυχιέται ότι είναι ανθρώπινη.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:
Απαγορεύοντας την διατήρηση δεμένων σκυλιών, τον εγκλεισμό ζώων ή πτηνών σε αποπνικτικούς χώρους ή συνθήκες, καθώς και την διατροφή ζώων προοριζόμενα για το τραπέζι μας με ζωοτροφές που πάνε κόντρα στην φύση και την υγεία τους/μας
Ενισχύοντας ηθικά και υλικά τις φιλοζωικές οργανώσεις και του εθελοντισμού που συνδράμουν στην πρόνοια για τα αδέσποτα ζώα
Αποτρέποντας την θανάτωση ζωντανών πλασμάτων για λόγους ψυχαγωγίας και την σταδιακή μετάβαση από το κυνήγι στο να μάθουν οι έλληνες να επισκέπτονται την Φύση με σκοπό να παρατηρήσουν, να φωτογραφήσουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον – αντί για να τα πυροβολήσουν

4. Παιδεία-Πολιτισμός-ΜΜΕ

Στον καιρό της κατάρρευσης του ελληνικού καπιταλισμού δεν θα μπορούσε να μην υποστεί τεράστιο πλήγμα η δημόσια παιδεία και οι πολιτιστικές δράσεις που, πριν το 2010, χρηματοδοτούνταν από το κράτος ή από κρατικοδίαιτους ολιγάρχες. Παράλληλα, σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός και η αισθητική πλήττονται κάθε στιγμή από ΜΜΕ που ανήκουν στους ολιγάρχες, η επιβίωση των οποίων βασίζεται στην ρευστότητα που τους παρέχει έμμεσα η τρόικα, είναι φυσιολογικό η αναπαραγωγή της Χρεοδουλοπαροικίας να συνυφαίνεται με την υποβάθμιση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Από την άλλη μεριά, η κρίση έφερε την άνθηση νέων πολιτιστικών, εξω-συστημικών δράσεων που γεννούν την ελπίδα ότι, όπως η γενιά του ’30 «έβγαλε» πολιτισμό μέσα από τη κρίση το ίδιο θα καταφέρει η γενιά του ’10.

4.1 ΠΑΙΔΕΙΑ: Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι η υποβάθμιση της παιδείας και της μόρφωσης στην «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς» είναι τόσο βαθιά, και οι ρίζες της τόσο δυνατές, που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει την μορφωτική επανάσταση που απαιτείται.

Τουλάχιστον οκτώ παθογένειες απαιτούν υπερκομματική προσέγγιση που να υπερβαίνει τις εντός και εκτός Βουλής κομματικές αντιπαραθέσεις:

Η αταβιστική προσκόλληση μαθητών-φοιτητών, και των οικογενειών τους, στον «θεσμό» του φροντιστηρίου, ακόμα κι όταν είναι ξεκάθαρο ότι δεν προσφέρει τίποτα
Ο εθισμός της κοινωνίας στην παθητική αναπαραγωγή πληροφοριών την οποία μάλιστα ταυτίζει με την «αντικειμενική αξιολόγηση» των νέων μας
Η σχετική αδιαφορία της κοινωνίας μας για την ποιότητα της μόρφωσης που αποκτούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε σχέση με τον διακαή πόθο για (εν τέλει) απαξιωμένα απολυτήρια και πτυχία
Μια κοινωνία που αγνοεί την ειδοποιό διαφορά της πληροφορίας από την δεξιότητα, της εκπαίδευσης από την μόρφωση, και της γνώσης από την σοφία
Αριστερές φοιτητικές παρατάξεις που εμμένουν σε εργασιακά δικαιώματα που είναι αδύνατον να αποδώσουν τα πανεπιστήμια εντός ενός καπιταλιστικού συστήματος το οποίο συστηματικά γεννά την ανεργία και την υποαπασχόληση (Σημ. Αν ήταν κάτι τέτοιο δυνατόν, τότε γιατί εναντιώνονται στον καπιταλισμό;)
Συντηρητικές φοιτητικές παρατάξεις που μιλούν για την αριστεία όταν επενδύουν στην συναλλαγή και συμπράττουν με καθηγητές και συμφέροντα που αναπαράγουν την αναξιοκρατία
Καθηγητές χαμηλόμισθοι που υποστηρίζουν παρασιτικά ερευνητικά προγράμματα που τελικά νομιμοποιούν τους χαμηλούς μισθούς τους αλλά, παράλληλα, τους προστατεύουν από τον ανταγωνισμό καθηγητών που θα έρχονταν από το εξωτερικό αν οι αμοιβές ήταν υψηλότερες
Κυριαρχία μιας στρεβλής έννοιας αξιοκρατίας που, ουσιαστικά, συγκαλύπτει την πραγματικότητα ότι, τελικά, προκόβουν τα προνομιούχα παιδιά στην βάση μιας στυγνής ταξικής αναπαραγωγής.
Όλες αυτές οι παθογένειες απαιτούν την δημιουργία ενός μακρόπνοου, από-κομματικοποιημένου εθνικού συμβουλίου το οποίο θα σχεδιάζει, και θα προτείνει στην Βουλή, περιοδικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΗΡΩΤΩΝ & ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΔΙΑΣΚΕΠ) ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα χαράσσει την πολιτική για την παιδεία μέσα από συνεχή, από-κομματικοποιημένο διάλογο στον οποίο θα συμμετάσχουν πολίτες πέραν των συντεχνιών της εκπαίδευσης ή των κομμάτων
Για να εξασφαλιστεί η ακηδεμόνευτη λειτουργία του ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, τα μέλη του θα αποτελούνται από 300 πολίτες, εκ των οποίων οι 100 θα επιλέγονται με κλήρωση από τους ενεργούς εκπαιδευτικούς της χώρας (10 νηπιαγωγοί, 30 Δημοτικών, 30 Γυμνασίων/Λυκείων, 30 πανεπιστημιακοί), οι 100 θα επιλέγονται με κλήρωση από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας (όλοι με κυλιόμενες διετείς θητείες) ενώ ο υπόλοιποι 100 θα ορίζονται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Οι 300 θα εκλέγουν το 9μελές Προεδρείο του ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ αποτελούμενο από 3 μέλη της κάθε μίας των τριών εκατοντάδων.
Κάθε τρίμηνο, το ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα συγκαλείται για εντατική τριήμερη συνδιάσκεψη που αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα. Για το θέμα αυτό θα εισηγούνται προτάσεις πολιτικής οι εκπρόσωποι στο ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων (καθώς και ειδικοί που θα υποστηρίζουν τις θέσεις τους) ενώ τα μέλη του ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα, να αντιπροτείνουν πολιτικές κλπ. Στο τέλος της συνδιάσκεψης, στην βάση της εμπεριστατωμένης συζήτησης, το ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις. Η κυβέρνηση, τότε, θα δύναται να τις καταθέτει προς ψήφιση στην Βουλή, εφόσον συμφωνεί με αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ καταλήξει στην ίδια απόφαση μετά από διετία τότε η κυβέρνηση υποχρεούται να την καταθέσει στην Βουλή, ακόμα κι αν διαφωνεί, όπου θα χρειάζεται πλέον ενισχυμένη πλειοψηφία για να μην γίνει νόμος του κράτους η εισήγηση του ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Στο πλαίσιο του ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, το ΜέΡΑ25 θα εισηγηθεί:
Το δημοκρατικό-αντιαυταρχικό σχολείο που καλλιεργεί τον σεβασμό στη διαφορά και τις οικουμενικές αξίες, που προάγει την κουλτούρα του διαλόγου και της πολυπολιτισμικότητας, τον συνταγματικό πατριωτισμό, τη συλλογική ταυτότητα ως αλληλεπίδραση του ελληνικού με το οικουμενικό, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής περιοχής και πολιτισμικής ομάδας (ιδίως των «μειονοτήτων»)
Την αντικατάσταση της παθητικής αποστήθισης από μεθόδους ενεργητικής εκμάθησης που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητή – και την μεγάλη μείωση της από έδρα διδασκαλίας που θα αντικατασταθούν από άλλου τύπου εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Σχολικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα επιλογών από τις μικρές ηλικίες
Την περιβαλλοντική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, με εργαστηριακή μορφή και πρακτική εξάσκηση σε καθημερινές πρακτικές (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, χρήση νερού, carbon free κ.ά.), καθώς και εμπέδωση των αξιών της αειφορίας
Κατάργηση της υποχρεωτική εργασίας των μαθητών στο σπίτι και ολοήμερο σχολείο για όλους τους μαθητές
Επέκταση του Γυμνασίου κατά ένα χρόνο (4 τάξεις γυμνασίου) και μείωση του Λυκείου στα δύο έτη. Έτσι η υποχρεωτική εκπαίδευση θα περιλαμβάνει 2 χρόνια νηπιαγωγείο, 6 δημοτικό και 4 γυμνάσιο.
Την ομαλή μετάβαση από τη μία βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην επόμενη
Την διάκριση σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια (διετούς διάρκειας), με την πρόσβαση στα λύκεια ανοικτή και διαθέσιμη για οποιοδήποτε πολίτη πάνω από 16 ετών.
Την αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων ώστε να εξασφαλίζουν την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες τεχνικών επαγγελμάτων – και με απολυτήρια που πιστοποιούν την επάρκεια για συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ξυλουργός κλπ)
Γενικά λύκεια που προετοιμάζουν τους μαθητές για πανεπιστημιακές σπουδές
Πρόσβαση στα πανεπιστήμια με εξετάσεις πανελλαδικής κλίμακας οι οποίες να δίνονται 3-4 φορές τον χρόνο, και στα δύο έτη του λυκείου, σε συγκεκριμένα αντικείμενα και οι συμμετέχοντες να κατοχυρώνουν βαθμολογία, την οποία στη συνέχεια να μπορούν να βελτιώσουν, και η οποία θα αποτελεί το κριτήριο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση (με τους υποψήφιους να συμπληρώνουν μηχανογραφικό σε ετήσια βάση όσες φορές το επιθυμούν)
Την ουσιαστική αυτονόμηση των πανεπιστημίων από το κράτος (με το κράτος να χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια επί τη βάσει του αριθμού και του τύπου των τίτλων σπουδών που παράγει το κάθε ΑΕΙ και του παραγόμενου ερευνητικού αποτελέσματος)
Την έρευνα να αποτελεί βασική συνιστώσα των ΑΕΙ, με χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε κάποιο επίπεδο σε όλους τους τομείς
Την επιλογή τριών παραγωγικών τομέων στους οποίους να στοχεύσει την πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο: (α) συγγραφή λογισμικού ψηφιακών εφαρμογών (με υποχρεωτική μάθηση coding από την 1η Γυμνασίου έως το Πανεπιστήμιο), (β) τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, και (γ) στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών
Διασφάλιση της ελευθερία

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης