Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το 70% των οσπρίων που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι από το εξωτερικό - Η 3 άλφα στοχεύει σε ξένες αγορές

tags :
Το 70% των οσπρίων που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι από  το εξωτερικό - Η 3 άλφα στοχεύει σε ξένες αγορές
Η εταιρεία εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε περισσότερες από 25 χώρες
Στις αγορές του εξωτερικού στρέφει το βλέμμα η διοίκηση της 3αλφα - Αφοι Καραγεωργίου ΑΕΒΕ, με σκοπό την αύξηση του τζίρου της, δεδομένου ότι η ηγετική θέση που κατέχει στην εγχώρια αγορά  ανέρχεται στο 35%,και θεωρείται ότι έχει …πιάσει ταβάνι.
Παράλληλα η διοίκηση για να βελτιώσει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά  δρομολογεί μια νέα σειρά προϊόντων.
Την ίδια στιγμή η νέα γενιά στην διοίκηση της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής οσπρίων και ρυζιού, υπό τους κ.κ. Άγη και Κωνσταντίνο Καραγεωργίου, επιδιώκει την εκτός συνόρων ανάπτυξη, με έμφαση στο χύδην προϊόν -πέραν του τυποποιημένου που ήδη εξάγει-, καθώς εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση από γειτονικές χώρες σε επίπεδο commodities.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της 3αλφα, κ. Άγης Καραγεωργίου, λέει ότι φέτος ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 33%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8%-9% του τζίρου, με στόχο σύντομα να καλύπτουν διψήφιο ποσοστό.
Η εταιρεία εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με περισσότερους από 330 παραγωγούς.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καραγεωργίου υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, αλλά δεν το ξέρει κανείς, γιατί δεν έχουμε.. παίξει ποτέ ως Εθνική Ελλάδος.
Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο προφίλ -brand το οποίο θα λειτουργήσει για αρκετά χρόνια».
Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά, την χρονιά που πέρασε η εταιρεία αγόρασε, επεξεργάστηκε και συσκεύασε 140 τόνους την ημέρα για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και 75 τόνους την ημέρα για προϊόντα επαγγελματικής χρήσης.
Η 3αλφα αποτελεί κορυφαίο παραγωγό και για το χώρο των private label, τα οποία σήμερα καταλαμβάνουν περί το 30% των συνολικών πωλήσεων που πραγματοποιεί, ενώ το 12%-13% των πωλήσεων αφορά προϊόν σε χύδην μορφή.
Η αγορά οσπρίων στη λιανική αγορά αποτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ και του ρυζιού στα 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η Lidl.
Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά η σχέση εγχωρίως παραγομένων προϊόντων με εισαγόμενα είναι 30/70, με στόχο την αναστροφή του ποσοστού αυτού τα επόμενα  χρόνια.
Δηλαδή των 70% των οσπρίων που καταναλώνονται προέρχονται από αγορές του εξωτερικού.
Ο κύκλος εργασιών της 3 άλφα ανήλθε σε 25,8 εκατ.  ευρώ  το 2017 έναντι 26,1 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 6.476 χιλ ευρώ  από 6.148 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,3%.
Επιπλέον, το μικτό περιθώριο κέρδους κατέγραψε άνοδο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 24,7% από 23,5% την χρήση 2016.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1.507 χιλ ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο ύψος των 827 χιλ. ευρώ
Όπως αναφέρθηκε η κερδοφορία της εταιρείας έχει επηρεαστεί από το «κούρεμα» των οφειλών ης Μαρινόπουλος, της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της  εταιρείας ολοκληρώνει φέτος επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ  το οποίο έχει σχέση  με τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης