Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε παιχνίδια ισχύος και τα Πατριαρχεία;

Σε παιχνίδια ισχύος και τα Πατριαρχεία;
Η Ουκρανία θα τείνει περισσότερο προς τη Δύση, γεγονός που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας
Μπορεί το ζήτημα της ρήξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωσικής Εκκλησίας να υποβαθμίστηκε στον εγχώριο δημόσιο διάλογο, εντούτοις η σημασία της δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται.
Διότι δεν πρόκειται για ένα σχίσμα, το οποίο έχει τις ρίζες του σε διαφορετική ερμηνεία των Πατερικών κειμένων, αλλά προφανώς είναι ένα παίγνιο ισχύος μεταξύ μιας «εκκλησίας» που διαθέτει το πολυπληθέστερο ορθόδοξο ποίμνιο και ενός πατριαρχείου που ενώ είναι οικουμενικό εδράζει σε μια μουσουλμανική χώρα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο λόγος για τον οποίο επήλθε ρήξη μεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι η ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας, την οποία στηρίζει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Και αυτή η στήριξη προκάλεσε την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να απαγορεύσει στους πιστούς της να παρακολουθούν τη λειτουργία των εκκλησιών που ανήκουν στο Πατριαρχείο.
Είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη μειώνει την επιρροή της Μόσχας και… παραπέμπει στην επιρροή της Δύσης.
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin το έθεσε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επηρεάσουν τη ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Και αυτό διότι στην Ουκρανία λειτουργούν τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες: Η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ονούφριο, θετικά προσκείμενο στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» (Πατριαρχείο Κιέβου) με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κιέβου Φιλάρετο, ο οποίος έχει καταθέσει το αίτημα αυτοκεφαλίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η τρίτη είναι η «Ουκρανική Αυτοκέφαλος Ορθόδοξη Εκκλησία» με επικεφαλής τον μητροπολίτη Μακάριο.
Επομένως το διακύβευμα είναι το «μοίρασμα» της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί μήλον της Έριδος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Η απόκτηση του αυτοκέφαλου για την Ουκρανία θα είναι μια μεγάλη θρησκευτική και πολιτική εξέλιξη, καθώς έτσι το Κίεβο αποκτά μια διεθνώς αναγνωρισμένη εκκλησία, διαφεύγοντας της επιρροής της Μόσχας.
Έτσι, η Ουκρανία θα τείνει περισσότερο προς τη Δύση, γεγονός που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας, καθώς επιδίωξη της είναι να σταματήσει την εξάπλωση του ΝΑΤΟ και της Δυτικής επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.
Και στο τελευταίο, μην ξεχνάμε και τους κραδασμούς που προκαλούνται στις σχέσεις των Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Σύντομα, τα 14 Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Ορθοδοξίας (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας), θα κληθούν να λάβουν θέση στη νέα Εκκλησία.
Η στάση καθενός θα αποτελέσει μια μέτρηση της ισχύος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης